WebP nedir sorusu, WebP’nin giderek daha çok kullanılmaya başlanan bir dosya uzantısı hâline gelmesinden ötürü internet kullanıcılarının cevabını araştırdığı sorulardan biri oldu.
Google tarafından geliştirilen bu dosya formatı tıpkı JPG ve PNG formatlarına benzer şekilde görüntüleri saklamak için kullanabileceğiniz bir formattır. Bu formatı kullanmak beraberinde çok sayıda avantajı da getiriyor.
Bunların arasında ne gibi avantajların olduğu da dahil olmak üzere merak edilen bütün detaylara bu yazıda yer vereceğiz.
WebP Nedir?
WebP, Google’ın çatısı altındaki şirketlerden On2 Technologies tarafınadn geliştirilen bir dosya formatıdır. Google, 2010 yılında On2 Technologies’ı satın aldı ve aynı yıl içinde WebP formatını piyasaya sürdü.
Web sitelerinin içeriğinin büyük bir kısmını görseller oluşturuyor. Bu görselleri hem yüksek kalitede tutmak hem de düşük boyuta sahip olmalarını sağlamak elbette ki o kadar da kolay değildir. WebP’nin ortaya çıkmasının ardındaki neden de bundan ibarettir.
Dosya formatı, kayıpsız bir şekilde sıkıştırılıp yüksek kalitesini koruyan görüntüler elde etmek için kullanılıyor. Bu görüntülerin boyutu ise diğer formatlara kıyasla oldukça düşük oluyor.
WebP formatında görseller kullanan sayfaları ziyaret eden bir kullanıcı hem yüksek kaliteli içeriklerle web sayfasından memnun kalıyor hem de web sayfasının içeriğini daha kısa sürede görüntüleme imkânı elde ediyor.
Format, Google tarafından geliştirildiği için bilgisayarınızda onu zaten açabilirsiniz. Popüler web tarayıcılarının büyük bir kısmı da WebP formatını işlemek için ayrıyeten bir işlem gerçekleştirmenize gerek bırakmaz.
WebP Nasıl PNG / JPG Formatına Dönüştürülür?
WebP, adı üzerinde web için geliştirildi. Görünüşte JPEG ve PNG formatlarından hiçbir farkı yoktur. Bir fotoğrafın WebP formatında yüklenip yüklenmediğini anlamanın en iyi yolu, o fotoğrafı üzerine sağ tıklayıp indirmektir.
Sağ tıkladığınızda fotoğrafı farklı kaydetmeyi seçerseniz dosya uzantısı kısmında WebP’nin seçili olduğunu görürsünüz. WebP dosyasını JPEG, PNG ya da başka bir formatta kaydetmek için tür kısmını “Tüm Dosyalar” olarak seçin.
Daha sonra “dosya adı” kısmına gelin ve mevcut dosya adını silip yerine “dosyaadı.format” yazın. Dosya adı kısmına dosyanın adını, noktadan sonrasına ise “jpg” ve “png” gibi bir format yazın.
Görüldüğü üzere bunun için dosya formatı çevirme programı ya da web sitesi kullanmanıza gerek yok. Sadece web tarayıcınızın görsel kaydetme seçeneğini kullanarak WebP formatını başka bir formata çevirebilirsiniz.
Yorum Yap