Web sitesi kurmak günümüzün en kolay dijital ihtiyaçlarından biri haline geldi. Temelde birkaç basamaktan oluşan sürecin tamamlanması için esasen birkaç saat yeterli. Ancak konuya aşina olmayan kimseler için web sitesi hazırlamanın kulağa pek de basit gelmediği, karmaşık işlemler bütünü gibi hissedilebildiği de bir gerçek. Bu rehber içeriğimizde web sitesi kurmayı düşünenlere sürecin aşamalarını, oldukça anlaşılır ipuçları eşliğinde aktaracağız.
Doğru Alan Adını Belirlemek
• Domain/alan adı nedir, nasıl belirlenir?
Domain ya da aynı anlama gelen alan adı; sadece size ait olan, internette bir Alan Adı Sunucusu (DNS) üzerinde barındırılan, parmak izi gibi sadece size ait ve benzeri olmayan internet adresidir. Com, org, net, biz, ist gibi farklı uzantılara sahip olabilir. En yaygın uzantı ‘com’dur, günümüzde en çok tercih edilen alan adı uzantısıdır. Tüm alan adlarının sonuna bazı nitelikleri karşılaması halinde ülkeyi ifade eden ‘tr’ gibi ekler de bulunabilir.
Örneğin www.technotoday.com.tr bir alan adıdır.
Domain’leri satın alamaz sadece kiralayabilirsiniz. Çoğunlukla kullanıcılar yıllık olarak kiralamayı tercih ediyor olsalar da kiralama süresini en az 3 yıl ve üzerinde yaptığınızda Google’un arama sonuçlarında biraz daha üstte çıkabiliyorsunuz.
Web sitesi kuracaksanız yapmanız gereken ilk şey bir alan adı ya da domain bulmak. Bununla birlikte aklınızdaki alan adlarının daha önceden birileri tarafından alınıp alınmadığını tespit etmeniz gerekiyor. Günümüzde internet dünyasında iyi bir alan adı bulmanın kilit unsurları şöyle özetlenebilir; öncelikle yaratıcı olmalı, bu özellik aynı zamanda daha önce bir şekilde projelendirilmemiş/düşünülmemiş olmama ihtimalini artırır ve elbette kelime, kelime öbeği ya da bir harfler bütünü şeklinde planlandıysa çok uzun olmaması gerekiyor.
Com, Net, Org Farkı
Alan adı tercihlerinde karar verilmesi gereken önemli bir ayrıntı da neyle biteceği. Bu kapsamdaki seçeneklerde ‘com’ öne çıksa da kimi zaman arama yapılınca ‘com’ ile biten alan adının satın alınmış olduğu görülebiliyor. Ancak çoğu alan adının alınıp bir şekilde yıllarca bekletildiği unutulmamalı, zira web girişimcileri günün birinde kullanırım diye düşünebiliyor, aynı zamanda alan adının günün birinde satma düşüncesiyle de hareket edilebiliyor.
Eğer ‘com’ uzantısı önceden alınmışsa tam web sitesi isminin web üzerinden aratılması gerekir, eğer karşınıza bir site çıkmıyorsa muhtemelen alınıp bekletiliyordur, bu durumda atabileceğiniz iki adım var; ilki alternatif uzantılardan birini seçmek ya da başka bir alan adı belirlemek.
‘Com’ web dünyasında en çok bilinen alan adı uzantısı, ancak diğerleri de gönül rahatlığıyla tercih edilebilir. Sonu ‘info’, ‘xyz’, ‘store’, ‘shop’ , ‘org’ gibi uzantılarla biten alan adları genellikle spesifik projeler için tercih edilirken genel web sitesi yapılarında örneğin ‘net’, ‘com’dan sonraki favori seçeneğiniz olabilir.
Hosting/Sunucu Satın Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler
İçerik yayını, ürün-servis tanıtımı, kurumsal kimliğin dijital dünya ile paylaşılması, e-ticaret gibi amaçlar doğrultusundaki web sitelerinin olmazsa olmazlarından biri de site barındırma hizmetleri. Hosting, resellerhosting, sunucu gibi farklı site barındırma alternatifleri arasından yapılan doğru tercihler web sitelerinin güvenli, kesintisiz, hızlı, sorunsuz ve stabil şekildeki varlığını teşkil ediyor.
Bir web sitesinin kesintisiz şekilde yayında kalmasının yanı sıra hızı da büyük önem taşıyor. Zira günümüzde birkaç saniye içerisinde açılmayan web sitelerinin kullanıcı tarafından terk edildiği biliniyor. Eğer içerik odaklı bir yayın söz konusuysa sayısız seçenek içerisinden diğerine geçildiği gibi bu tip sorunlar firmalar açısından kurumsal alanda itibar kaybına da neden olabiliyor. Peki web sitesi için barındırma hizmeti seçerken sorunlarla karşılaşmamak adına nelere dikkat edilmeli? İster yeni bir girişimci olun ister milyonlarca TL’lik şirketleri yönetin bu sorunun yanıtı inanın altın değerinde.
Öncelikle Bazı Kavramlara Mercek Tutacağız…
• Hosting Nedir?
Kiraladığınız domain’e bağlı olan web sitenizi yayınlamak için kullanmak durumunda olduğunuz bir tür ‘depolama’ alanıdır. Birçok çeşidi vardır.
• Web Hosting
En çok tercih edilen hosting türlerinin başında gelir. Web hosting hizmetleri sürekli açık ve bilgisayardan daha güçlü olan makineler üzerinden (sunucular) üzerinden sağlanılır. Bu sunucular her zaman kullanıcı tarafından erişilebilir olmalıdır. Bu sunucular özel odalarda (datacenter) muhafaza edilir. Sunucuların sürekli açık kalmasını sağlamak için datacenter’da sürekli orda bulunan bir sistem mühendisi, klima, elektrik kesintilerini önlemek için jeneratör, Yüksek hızda internet’in (metro internet) olması gereklidir.
• Resellerhosting
Çok sayıda web sitesinin aynı alanda, tek bir pakette barındırılmasını mümkün kılan ‘ihtiyaca özel’ hizmetlere resellerhosting denir. 10 adede kadar site barındırma sunan bir resellerhosting, bu şekilde çok sayıda siteyi aynı havuzda tutabilmeyi sağlar. Bu seçenek, tek bir pakette aynı zamanda farklı kişi ya da kurumlara ait sitelerine de ev sahipliği yapabilir. Bu yönüyle ‘tercih edildikten sonra ticari bir model’ olarak da kullanılabilir.
• Sunucu Nedir?
Sunucu, hosting’e göre daha yüksek fiyatlı bir tercih. Eğer web sitesinde büyük miktarda veri olacaksa ve hız çok önemliyse sunucu alternatifleri biri tercih edilebilir. Sunucular, genel itibarıyla uygun özellikler taşıyan web siteleri için hosting’e göre daha yüksek stabilite ve hız vadeder.
• İpuçları
Hosting veya sunucu hizmetleri satın alırken RAM miktarı, veritabanı sayısı ve boyutu, disk donanımı gibi ara bileşenlere ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu ara bileşenlerden hangisinin sizin için gerekli olduğunu size ancak bir profesyonel bir danışman söyleyebilir.
Halihazırda bir siteniz var diyelim, önceden yüklenmiş görseller ve genel itibarıyla içeriklerle belirli miktarda veri alanının kullanılması söz konusu. Örneğin 5 GB’lık veri alanı önceden yüklenmiş içerikler nedeniyle kullanımda, eğer satın alacağınız paket 5 GB’ye kadar depolama alanı sunuyorsa bundan sonra yükleyeceğiniz içerikler, çeşitli güncellemeler, vb. sırasında sorun yaşanır. Bu tip özellikleri dikkate almak önemli.
Bu nedenle genel anlamda firmalardan veri-odaklı destek alarak ilerlemeniz gerekir.
Bu anlamda, güvenilir hosting firmaları size gerekli desteği sağlamalıdır. Bu firmalar arasından seçim yaparken;
- Evden yönetilen hosting firmaları yerine ofis adresi, ofis telefon numarası gibi firma bilgilerini belirten, ofiste hizmet veren tanınmış şirketleri tercih etmelisiniz.
- Bulunduğunuz yerin lokasyonunu almak sitenize hız katacaktır. Bulunduğunuz ülkenin lokasyonunu almayı tercih etmelisiniz.
- Yazılım desteği olan firmaları tercih etmelisiniz.
Bu noktada Güzel Hosting Firması, web sitenizin ihtiyacına göre hazırlanmış uygun fiyatlı hosting paketleri, yüksek uptime, gerçek 7/24 destek hizmeti ve özel sunucuları ile yüksek kaliteli hizmeti, en uygun fiyata sunar.
Web Sitesi Kurulumu
Domain tamam, hosting veya sunucu belirlendi, şimdi sırada bunları ‘birleştirerek’ yeni web sitesini kurmak var. Bu noktada atılacak ilk adım bir tema belirlemek. Bunun için Themeforest isimli site son derece popüler. Ayrıca Envato da diğer öne çıkan seçeneklerden. Bunlar, genellikle belirli bir fiyat üzerinden web sitenizin yüzünü oluşturacak temaların satın alınabildiği e-ticaret platformları.
Burada kurulum hizmeti alacağınız kişi ya da ajanstan da destek alabilirsiniz. Temanın da size seçenek olarak sunulduğu ve aralarından birini belirlemeniz esasıyla‘anahtar-teslim hizmet’ alternatifleri sunuluyor.
Sonraki adımınız bir hizmet sağlayıcı bulmak veya sunucu/domain siteleri tarafından sağlanan web site kurucu konseptini tercih etmek. Hizmet sağlayıcı, temelde bir ajans olabileceği gibi WordPress, vb. odaklı forum sitelerinde freelance çalışan kişi de olabilir. Her iki seçenekte de referansların incelenmesi önem taşır.
Kurulum, genelde basit bir süreç olmakla birlikte bazı teknik bilgileri gerekli kılar. Web sitesi kurulumu ile alakalı YouTube videoları ve makaleler de bolca bulunuyor, bunları inceleyip süreci öğrenmeye çalışmak da diğer bir seçenek.
Web sitesi kurulumunun ardından sürecin bazı tamamlayıcı unsurları bulunuyor. Menü adları, hakkımızda gibi kısımlar, sizin belirlediğiniz yapıda hazırlanabilir ya da bu tür içerikler/tanımlayıcı konular için de hizmet satın alınabilir.
Web sitesi kurulumunda bazı teknik adımlar olmadan tam bir ‘hazır site’ye erişemeyiz. Bunlar aslında kurulumdan çok ayrı unsurlar değil, web sitesinin iletişim formunun ayarlanması, , logonuzun hazırlanması-yüklenmesi, e-posta adreslerinin alınması, Yoast SEO gibi eklentilerin yüklenmesi gibi gereklilikler unutulmamalı. Ayrıca kurulum yapılan temada birçok alanda İngilizce kelime ve cümleler bulunur, bunların da Türkçeleştirilme yapılarak düzeltilmesi önemli konular arasında yer alır.
Uzman Görüşü
Cihan Nimsi – GüzelHosting
Hosting Altyapınızı Nasıl Belirlersiniz?
Bir web projesi başlatırken birçok maliyet kalemi olduğundan söz etmek mümkündür. Projeye başlarken maliyet hesaplanması ne kadar iyi yapılırsa, ayıracağınız bütçe ve sonucun neler olacağını da önceden tahmin etmek daha kolay olur. Web projelerinize göre bütçe belirlemede ana etken unsurlar nelerdir, her birini kısaca inceleyeceğiz.
Öncelikle web site altyapısı için kullanılacak yazılımı belirlemek gereklidir. Basit bir web projesi mi, kurumsal şirket tanıtım sayfası mı yoksa daha büyük bir portal olarak e-ticaret ya da güncel haberlerin girildiği dinamik bir web projesi mi olacak konusu kararlaştırılmalıdır. Hayata dönüştürülecek projenin büyüklüğüne göre uygun hosting altyapısının seçilmesi için bu nokta önemlidir.
Kurumsal bir web sitesi kurmak istediğinizde WordPress ve benzeri içerik yönetim sistemi olarak tanımlanan açık kaynak kodlu yazılımlardan yararlanabilirsiniz. Bu yazılımlar, günümüz internet dünyasında oldukça yaygın ve kullanışlıdır. Pek çok açıdan yararlanabilir, birbirinden farklı projelerinizde de WordPress yazılımını tercih edebilir ve hem tema hem de eklentiler ile ihtiyacınıza göre özelleştirebilirsiniz.
Yazılımı tarafı belirlendikten sonra altyapı seçimini proje türüne göre yapabilirisiniz. Web sitesi statik ve içerik bakımından her zaman güncellenmeyecek bir düzene sahipse Linux web hosting ve türevlerini tercih edebilir; dinamik ve her zaman güncel içeriğin girildiği ve hatta son yıllarda en çok tercih edilen girişim olarak online alışveriş sitesi kurma gibi düşünceniz varsa bu projeleriniz için uygun cloud hizmetleri tercih edebilirsiniz.
Güzel Hosting olarak projelerinizin büyüklüğüne uygun şekilde özel altyapılar sunuyoruz. Paylaşımlı Web Hosting hizmetlerinin dışında yüksek kaynaklara sahip (CPU, RAM vb.) Premium Hosting ya da cloud hizmetleri vermekteyiz. Bireysel ve kurumsal kullanıcıların internet dünyasında yapmak istedikleri web projeleriyle ilgili hangi işletim sistemine (Linux veya Windows) ihtiyaç duyuyorlarsa buna uygun çözümler üretiyoruz.
Bir Alan Adı Bulma Hikayesi
Esra Demir-www.Hayatinidetoksla.com kurucu ortağı
Bir gün TV karşısında tanınmış bir hafta sonu sabahı programını izliyordum. Konuk yine bilinen bir doktordu ve kendisine ‘günümüzün en trend konularından detoks nedir’ şeklinde ilgi uyandırıcı soru yöneltilmişti. Ünlü doktor, detoksun yeşil bitkilerin blendırdan geçirilerek içilen sıvılarla bağdaştırıldığını, ancak gerçekte bu olmadığını; ruhsal, fiziksel ve zihinsel olmak üzere üç yönü bulunduğunu ifade ederek esasen bütüncül bir yaklaşım olarak ‘hayatın detokslandığını’ söyledi. O anda aklımda bir ışık yandı, o sıralar kurmayı düşündüğüm web sitesi için bir alan adı bulmaya çalışıyordum ve ‘hayatını detoksla’nın harika olacağını hissedip bir domain sitesine girerek ‘hayatinidetoksla.com’ u arattım; tahmin ettiğim gibi hiçkimse almamıştı, saniyeler içerisinde sepete atıp 1 yıl süreyle aldım. Böylelikle bir tesadüf eseri de olsa web sitemin adını bir TV programından ilham alarak belirlemiş oldum.
Yorum Yap