Dünyanın birçok yerinde sürücülerin düzenli olarak kullandığı bir uygulama olan Waze nedir? Onu bu kadar popüler hâle gelmesini sağlayan özellikleri nelerdir? Bu sorulardan yola çıkarak Waze uygulaması hakkında kafanıza takılabilecek tüm soruları yanıtladık.
Waze Nedir?
Waze, ilk olarak bir İsrail şirketi olan Waze Mobile tarafından geliştirilen, 2013 yılında Google tarafından satın alınan bir navigasyon uygulamasıdır.
Kaza, trafik sıkışıklığı, hız sınırları, devam etmekte olan inşaatları ve sürücünün yavaşlamasına neden olabilecek diğer engelleri dikkate alarak onu hedefe götürecek en iyi rotayı sağlamak için uygulamanın kullanıcılarından gelen gerçek zamanlı verileri kullanır.
Uygulamanın arkadaşlık özelliği sayesinde kullanıcılar yolculuk yaparken birbirlerini takip edebilir ya da yakınlardaki arkadaşlarını görebilir. Veriler, kullanıcılar araç kullanırken otomatik olarak alınır ve diğer kullanıcılarla paylaşılır.
Google Haritalar’a benzer şekilde Waze’i indirmek de ücretsizdir. Uygulama içi reklamlardan para kazanır.
Waze Nasıl Kullanılır?
Waze’i kullanmaya başlamak için öncelikle Apple Store ya da Google Play Store üzerinden uygulamayı indirmeniz gerekiyor. Uygulama ücretsizdir. Gelir kaynağı uygulama içi reklamlara dayanıyor.
Uygulamayı indirdikten sonra Waze’i kullanmak için arama kısmına hedefi girin ve navigasyon için gitme seçeneğine dokunun. Yoldaki herhangi bir engeli veya trafik durumunu diğer kullanıcılarla paylaşmak için bildirmek istediğinizde turuncu simgeye dokunabilirsiniz.
Yolculuğa bağlı olarak durma noktaları da belirlemeniz mümkündür. Yol boyunca önerilen mola noktaları için yiyecek gibi simgelere basabilirsiniz. Yer hakkında bilgi vermek için eklenebilecek birçok ayrıntı mevcuttur. Örneğin trafiğin yoğun mu yoksa sakin mi olduğunu belirterek diğer kullanıcıların daha rahat ve hızlı bir yolculuk deneyimi elde etmesine yardımcı olabilirsiniz.
Yolda giderken çukur gibi bir engel gördüğünüzü varsayalım. Bu konuda diğer sürücüleri bilgilendirerek onların tehlikeden kaçınmasını sağlayabilirsiniz. Su basmış yollar gibi güvenli olmayan hava koşullarından olumsuz etkilenen yerleri bile bildirebilirsiniz.
Gizli modda bunları yapmanızın mümkün olmadığını da bilmeniz gerekiyor. Gizli mod, kullanıcı adı da dahil olmak üzere sizinle ilgili bilgileri diğer sürücülerden gizleyen bir gizlilik ayarıdır ve etkinleştirilmesi durumunda gizliliği korurken bilgi verme gibi özellikleri de kullanamazsınız.