Vücuda Enjekte Edilebilen Çip Geliştirildi

Bilim insanları, vücuda şırınga yoluyla enjekte edebilecekleri bir çip geliştirdi. Columbia Üniversitesi mühendislerinin geliştirdiği bu çip, sağlık alanında kullanılmak üzere geliştirildi. İşte diğer detaylar.

Gün geçtikçe teknoloji alanında akıl almaz yeniliklerle karşılaşıyoruz. Özellikle sağlık alanında teknoloji, herkesin çok işine yaradı.  Bugünün ütopik teknolojik gelişmesi ise vücuda enjekte edilebilen ufak bir çip.

Dünyanın en küçük ‘çip’i, vücuda enjekte edilerek vücut ısısını ölçebiliyor

Bu çipin özelliklerine ve kullanım amacına gelecek olursak, bu çip 0.1mm’den daha küçük bir boyuta sahip. Bunun anlamı da, bu çip bir toz tanesi kadar küçük demek oluyor. Dünyanın en küçük bilgisayarı 0.3 mm boyutundaydı. Ve bu cihaz sadece mikroskopla görülebiliyor. Minik teknolojik aletler konusunda devrim yaratacak nitelikte bir çip şimdi karşımızda.

Küçük elektronik cihazlar normalde elektromanyetik radyo sinyallerini iletmek ve almak için radyo frekansı (RF) modüllerine sahip olur. Fakat bu dalga boyları bu kadar küçük bir cihazla kullanılamayacak kadar büyük. Öte yandan, ses hızı elektromanyetik dalgaların hareket ettiği ışık hızından çok daha az. Bu sebeple ultrason dalga boyları belirli bir frekansta çok daha küçük. Bu nedenle ekip, çipe kablosuz güç sağlamak ve ultrason yoluyla iletişim için bir “anten” görevi gören bir piezoelektrik dönüştürücü dahil etti.

Araştırmacılar, bu çipin insanlar üzerinde kullanılmasını umuyor

Böylece çipi, vücut sıcaklığını ölçmek için kullanacağız. Ekip, çipin denemeleri için fareleri kullandı. Canlı farelere 7 adet çip enjekte edildi ve çipin yetenekleri gösterildi.

Bilim insanları, bu işlemi insanlara da yapmayı planlıyor. Böylece, ultrason ile gördükleri sorunları bir alete ihtiyaç duymadan tespit edebilecekler. Şimdilik, çipin yapabildikleri vücut ısısını ölçmekle sınırlı. Fakat gelecekte buna tansiyon ölçümü, glikoz seviyesi ölçümü ve bağışıklık sistemi ölçümü de eklenebilir.

POCO M3 Pro Detayları Ortaya Çıktı

Çalışmanın lideri Ken Shepard, “Çalışan bir çipin ne kadar küçük yapabileceğimize dair sınırları ne kadar zorlayabileceğimizi görmek istedik” diyor. “Bu yeni bir ‘sistem olarak çip’ fikri. Bu, hiçbir şey olmadan tek başına tam işleyen bir çiptir. Bu çip, kablosuz implant cihazlar için bir devrim niteliğinde olmalı ve test edilerek insanlar üzerinde de kullanılması onaylanmalıdır. ”

Çalışmaları daha detaylı bir şekilde incelemek isterseniz buradan ve buradan ulaşabilirsiniz.

Exit mobile version