VPN Kullanmak Yasal Mı Yasa Dışı Mı?

Türkiye'de bazı sosyal medya platformlarına erişim engeli yaşanıyor ve bu durum karşısında kullanıcılar VPN uygulamaları yükleyerek giriş sağlıyor. Peki VPN uygulamaları yasa dışı mı? İşte detaylar...

Ülkemizde Twitter ve TikTok gibi bazı sosyal medya platformlarına erişim engeli gerçekleşti. Bu kesintiyi gerçekleştiren kurum ise Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’dur. Yaşanan kesintiler sonrasında kullanıcılar, sosyal medyaya erişim sağlamak için telefonlarına ya da bilgisayarlarına VPN uygulamaları yükleyerek bu sitelere erişim sağlayabiliyorlar. Peki VPN kullanmak yasal mı yasa dışı mı? İşte bu yazımızda sizlerle bunu paylaşacağız.

Türkiye’de son birkaç saatte Twitter ve TikTok sosyal medya kanallarında erişim engeli yaşanıyor. Bu erişim engelinin nedeni olarak ise Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı BTK’yı gösterdi. Ancak bu engele rağmen halk, VPN üzerinden platformlara giriş sağlayabiliyor. Bazı VPN kanalları da erişimle ilgili sorunlar yaşayabiliyor. Bunun nedeni olarak ise internet servis sağlayıcıları gösteriliyor. Servis sağlayıcılar, VPN’i engelleyerek kullanıcıların erişimde sorun yaşamasına neden olabiliyor.

VPN kullanmak isteyen bazı kesimin kafasında da “VPN kullanmak yasal mı yasa dışı mı?” şeklinde soru işaretleri oluyor. Bu soru işaretlerini giderecek bir cevabımız bulunuyor. Gelin bu cevaba birlikte göz atalım.

VPN Kullanmak Yasal mı Yasa Dışı Mı?

Türkiye’de VPN kullanmak, kanunda bu konuyla ilgili bir detayın olmaması nedeniyle yasal olarak görülüyor. VPN’e yönelik kanun aracılığıyla belirtilen bir suç olmadığından VPN’ler karşısında yasal bir engel bulunmuyor.

Diğer yandan kullandığınız internet sağlayıcıları, 5651 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkındaki Kanun kapsamında VPN ve DNS aracılığıyla yasaklı adreslere erişimi engellemekle de yükümlü tutuluyor.

Bu erişimin engellenmesi ise internet sağlayıcılarının sorumluluğunda oluyor. VPN’lere erişim engellenmediyse, VPN aracılığıyla yasaklı sitelere giriş yapılabiliyor.

VPN’de Nelere Dikkat Edilmeli?

VPN teknolojisi teorik bakımdan açık haberleşme altyapıları üzerinden güvenli bir iletişim sağlayabilir, ancak bunun şartları var. Bunun gerçekleşmesi için ilgili altyapının güvenli bir şekilde sağlanması gerektiğini aktaran akademisyen Ecehan Ersöz, “Testlerin ve denetlemelerin yapılması lazım. Burada siber güvenlik önem kazanıyor. Gerekli testler yapılmalı. Aksi takdirde kullanıcılar virüsler, casus yazılımlar ve botlara maruz kalabilir” diye konuştu.

VPN’ler Nerede Yasa Dışı?

Rusya ve Belarus’un VPN’lere erişimini engellediği veya kısıtladığı biliniyor. Rusya, Temmuz 2017’de çıkardığı bir kanunla VPN’i yasak hale getirmişti. Ancak ilginç bir biçimde bu yasak, kurumsal VPN’leri kapsamıyor. Benzer şekilde Rusya’ya giderseniz ve şirket sunucularınıza VPN’ler üzerinden bağlanırsanız, kanunları çiğnemiş olmuyorsunuz.

Bununla birlikte Avrupa Birliği’ne üye olan ve VPN’i kanunlarıyla engelleyen bir ülke bulunmuyor.

Çin, Şubat 2018’den bu yana tüm telekom firmalarının ticari VPN’lere olan erişimi engellemesini talep etti. Ülkede yalnızca hükümet tarafından sağlanan VPN’i kullanılabiliyor ve bunlar, sadece sınır ötesi işlemlerle uğraşan şirketlere sunuluyor.

VPN’lerin yasa dışı veya kısıtlı olduğu ülkeler arasında İran, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri, Irak, Türkmenistan ve Kuzey Kore de var.

Exit mobile version