VPN, cihazınızı istenmeyen çevrimiçi erişime karşı korumanın basit ve kolay bir yoludur. Cihazınız ile internet arasında güvenli bir bağlantı kurarak kimliğiniz gizlenir ve üçüncü şahısların çevrimiçi etkinliklerinizi izlemesini ve verilerinizi çalmasını zorlaştırır.
VPN’ler çoğu cihaz için mevcuttur, ancak en çok internet etkinliği gören cihazlara öncelik vermek isteyeceksiniz. Doğru Chromebook’u seçmek, en iyi VPN’i seçmekle el ele gitmeli ve Android telefonunuz için pek çok harika VPN uygulaması bulacaksınız . Tüm süreç boyunca size yol gösteriyoruz, böylece bir VPN seçip kullanırken kendinizi rahat hissedebilirsiniz.
Bir VPN Nasıl Seçilir?
Maliyetten sunucu konumlarına kadar bir VPN seçerken birçok faktör söz konusudur. Dikkat etmeniz gereken özellikler konusunda size yol gösteriyoruz, ancak karar vermeden önce birkaç tanesini test etmek her zaman en iyisidir. Çoğu VPN hizmeti ücretsiz deneme sunar, böylece paranızı boşa harcamazsınız.
Ücretsiz Bir VPN Kullanmayın!
Ücretsiz VPN’ler mevcuttur, ancak ücretli VPN’lerin kalitesine yaklaşamazlar. Çevrimiçi güvenlik söz konusu olduğunda, taviz vermek istemezsiniz.
Ancak, en pahalı seçenek için de atlamayın. Bazı özellikler çoğu kullanıcı için gereksizdir, dolayısıyla boşuna para harcarsınız. VPN’lerin fiyatları değişir, ancak ayda 5 ila 10 ABD Doları arasında ödeme yapmak iyi bir kuraldır. Ayrıca, fırsatlar için bir göz atın. Çoğu VPN, yıllık abonelik satın almak için indirimler sunar.
Cihaz Bağlantı Sayısı
Bir VPN için ödeme yapacaksanız, kişisel verilerinizi internet üzerinden gönderen tüm cihazlarınız için yeterli bağlantı sağlayıp sağlamadığını kontrol etmelisiniz. Buna akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar, oyun konsolları ve akış cihazları dahildir. Özellikle VPN’inizi ailenizle paylaşıyorsanız, bu sayı hızla artabilir. Çoğu VPN, planlarında birden fazla cihaz bağlantısı sunar. En az beş cihaz kullanmanıza ve en sık kullandığınız cihazlara öncelik vermenize izin veren bir hizmet öneriyoruz.
Hız
VPN’ler kimliğinizi maskelemek için bağlantınızı başka bir sunucu üzerinden yönlendirir, bu genellikle performans pahasına gerçekleşir. Bu genellikle bir sorun değildir, ancak düzenli olarak çok fazla veri kullanıyorsanız (örneğin, 4K akış), gecikme veya takılma fark edebilirsiniz. Ancak performansınızın ne olacağını tahmin etmek zordur, bu nedenle VPN tarafından sağlanan sayılara güvenmek yerine bu özelliği test etmenizi öneririz.
Hızı tahmin etmek zordur, ancak VPN sunucularının sayısını ve konumlarını kontrol etmek, başlamak için iyi bir yoldur. Yakınınızda çok fazla (çoğu premium hizmette yaklaşık 4.000) yoksa veya hiç yoksa, gözle görülür performans sorunlarınız olabilir.
Konum
VPN’ler bulundukları ülkenin yasalarına tabidir. Bu, internet gizlilik yasalarının zayıf olduğu ülkelerde (Amerika Birleşik Devletleri gibi) VPN’lerden kaçınmanız gerektiği anlamına gelir. İsviçre, Panama ve Britanya Virjin Adaları gibi ülkelerdeki VPN’ler, daha fazla gizlilik için iyi seçeneklerdir.
Ekstra Özellikler
VPN’ler, çift VPN’ler, TOR, öldürme anahtarları ve özel arama motorları gibi çeşitli özellikler sunabilir. Bu özellikler yararlı olabilir ancak her zaman gerekli değildir. Bu makalenin ilerleyen bölümlerinde en popüler özellikleri ele alacağız.
Bir VPN Sunucusu Nasıl Seçilir?
VPN’inizi yükledikten sonra, bir sunucu seçmeniz gerekecek. VPN’ler genellikle sizi otomatik olarak en yakın sunucuya bağlar. Yine de ihtiyaçlarınıza bağlı olarak bir tanesini manuel olarak seçmek isteyebilirsiniz. Bu, her VPN için farklı bir işlemdir, bazıları menüleri kullanır ve bazıları (NordVPN gibi) yukarıda gösterildiği gibi etkileşimli bir harita kullanır. Bölge kilitli içeriğe erişmek için bir VPN kullanıyorsanız, o bölgede bir sunucu seçin.
Bir sunucu seçtikten sonra hazırsınız! Artık çevrimiçi kimliğinizi korumak için VPN’inizi kullanabilirsiniz. Ancak, VPN’inizde ince ayar yapmak istiyorsanız, aşağıdaki adımlar hizmetten en iyi şekilde yararlanmanıza yardımcı olacaktır.
Bir VPN Protokolü Nasıl Seçilir?
Protokol, VPN sunucunuza nasıl bağlanacağınızı belirleyen bir dizi kuraldır. Verilerinizin nasıl şifreleneceğine karar verirler ve veri bağlantınızın ne kadar hızlı olduğunu etkileyebilirler. Farklı VPN’ler farklı protokoller sunar, bu nedenle her yerde aynı protokolleri görmezsiniz.
Manuel olarak bir VPN protokolü seçmek gerekli değildir ve muhtemelen VPN’inizi nasıl kullandığınız konusunda pek bir değişiklik olmayacaktır. Ancak, hıza veya güvenliğe öncelik vermek istiyorsanız göz önünde bulundurmanız gereken bazı yaygın protokoller aşağıda verilmiştir.
OpenVPN
OpenVPN, çoğu VPN’de bulunan açık kaynaklı bir protokoldür. Herhangi bir soruna yol açmayacak yerleşik, güvenilir bir seçimdir.
Wireguard7
Wireguard, mevcut en hızlı VPN protokollerinden biri olan daha yeni bir açık kaynak protokolüdür. Diğer protokollerden daha az kaynak kullanır ve genellikle taşınabilir cihazlar için daha iyi bir seçenektir. Ancak, daha yeni olduğu için, daha yerleşik protokoller kadar kapsamlı bir şekilde test edilmemiştir.
IKEv2
IKEv2, ağ değişikliklerine uyum sağlamada veya bir bağlantı kaybından kurtulmada harika olan tescilli bir protokoldür. Ancak açık kaynak olmadığı için bağlantınızın ne kadar güvenli olduğunu doğrulamanız mümkün değil.
Diğer Yararlı Özellikler
İşte popüler VPN’lerde bulunan bazı genel özellikler ve bunların bağlantınızı nasıl etkileyebileceği.
Çift VPN
Çift VPN özelliği sunan VPN’ler sizi bir yerine iki sunucu üzerinden bağlar. Bu, trafiğinizin yeniden yönlendirildiği ve iki kez şifrelendiği anlamına gelir, böylece evdeki trafiğinizi izleyen hiç kimse bağlandığınız son sunucuyu görmez. Örneğin, Fransa’daki bir sunucuya, ardından Almanya’daki bir sunucuya bağlanırsanız, izleyen herkes yalnızca Fransa’daki sunucuya bağlandığınızı görür. Bu ayrıca, ikinci sunucunun güvenliğinin ihlal edilmesi durumunda bir arızaya karşı koruma işlevi de görür.
Kapatma Anahtarı
Bir öldürme anahtarı, VPN’niz devre dışı bırakılırsa cihazınızın internetten bağlantısını anında keser. Korumada herhangi bir boşluk oluşmasını engelleyen kullanışlı bir özelliktir. Çoğu VPN bu özelliği sunar.
Bölünmüş Tünel Açma
Bölünmüş tünelleme, hangi uygulamaların VPN kullanacağına karar vermenizi sağlar. Bu, bazı uygulamalar bir VPN’ye bağlandığında hatalı davrandığından yararlı olabilir. Bölge kilitli içeriği görüntülemek için bir VPN istiyorsanız kullanışlıdır.
VPN Ne Zaman Kullanılır?
Bir VPN’in ne zaman kullanılacağına karar vermek birkaç faktöre bağlıdır. Gizlilik konusunda endişeleriniz varsa, onu kalıcı olarak açık bırakın. Yalnızca hassas verileri (örneğin, bankacılık işlemleri) iletirken istiyorsanız, gerektiğinde kapatıp açabilirsiniz.
Bağlantıda gecikmeler yaşayabilirsiniz ancak seyahat ederken VPN’inizi etkin tutmanızı öneririz. Bu, trafiğinizin en savunmasız olduğu zamandır, bu nedenle VPN’inizin her yeni ağ için yeniden bağlanmasını bekleme zahmetine değer.
Trafiğinizi Güvende Tutmak için Bir Kullanın
Üçüncü taraf seçenekleri size çekici gelmiyorsa , kendi kendine barındırılan VPN’inizi oluşturmayı düşünün . Bu, daha fazla ayak işi gerektirir, ancak verilerinizin tamamen sizin kontrolünüz altında olduğunu bilerek kendinizi rahat hissedebilirsiniz.