Voyager 1 nerede ve ne yapıyor? Bu ve buna benzer soruların cevabını araştırıyorsanız muhtemelen 10 yıl önce yıldızlararası uzaya giren uzay aracının şu anda ne durumda olduğuna dair soruların cevabını merak ediyorsunuzdur.
Bu yazının sonuna geldiğinizde kafanızdaki Voyager 1 ile ilgili bütün soru işaretleri ortadan kalkmış olacak.
Voyager 1 Nedir?
Voyager 1, yıldızlararası uzaya giren ilk uzay aracıdır. İlk olarak 1977 yılında Güneş Sistemi’ndeki dış gezegenleri keşfetmek için Voyager 2 ile fırlatıldı. Fırlatılma aşamasından önce bu uzay aracı ile ulaşılmak istenen hedef çok farklı olsa da beklenmedik sonuç bilim dünyasının yararına oldu.
Araç şu anda yaptığı yolculuk hakkında Dünya’ya bilgi göndermeye devam ediyor ama uzaya gönderildiğinden beri bunu yapmıyordu. Yolculuğa başlamasından ortalama 35 yıl sonra -2012 yılında- yıldızlararası uzaya girdi.
Bu uzay aracı tarafından gönderilen görüntüler uzun bir dönem boyunca gerek medya kuruluşları gerekse eğitimde düzenli olarak kullanıldı. Uzay aracı, sağladığı görüntülerin yanı sıra uzaydan gelen sesleri de iletebiliyor.
İsminin yanındaki sayı her ne kadar 1 olsa da ondan önce Voyager 2 fırlatıldı. Voyager 2’nin fırlatılmasından yaklaşık iki hafta gibi bir sürenin sonunda da Voyager 1 fırlatıldı. Her iki uzay aracı da artık farklı hızlarda ilerliyor.
1977’de Fırlatılan Voyager 1 Nerede, Ne Yapıyor?
NASA’nın Voyager 1 adlı uzay aracı şu anda Dünya’dan trilyonlarca kilometre uzakta, Güneş’e göre şu an saatte yaklaşık 38.000 mil hızla hareket ediyor. Uzay aracı çok uzun zaman önce Güneş Sistemi ile yıldızlararası uzay arasındaki sınırı geçti.
Aracın aştığı inanılmaz mesafeye rağmen veri toplamaya ve topladığı verileri Dünya’ya aktarmaya devam edebiliyor.
NASA’nın Voyager 1 ve Voyager 2 aracının şu anda ne yaptığını merak ediyorsanız Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi tarafından hazırlanan web sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Voyager araçlarının takip edilebileceği sayfa, aracın Dünya’dan ve Güneş’ten ne kadar uzak olduğu, saatte ne kadar hızla hareket ettiği gibi bilgiler sunuyor.
Bu verilerin tamamı gerçek zamanlı olarak sağlanıyor. Dolayısıyla araçların Dünya’dan uzaklığı gibi bilgilerin sürekli olarak değiştiğini görebilirsiniz.