Kimlikli avı saldırılarından korunmanın en iyi yolu, şüpheli bağlantılara tıklamaktan kaçınmaktır ama öyle yöntemler kullanılıyor ki söz konusu bağlantılara tıklamamak imkânsız olabiliyor. Bu bağlantılara istemeden de olsa tıklayan internet kullanıcıları ise endişelenmekte haklı olarak virüslü linke tıkladım, ne yapmalıyım gibi sorulara cevap arayabiliyor.
Zararlı bir bağlantıya tıklarsanız panik yapmayın, kişisel verilerinizin çalınma ve benzeri tehlikelerle karşı karşıya kalma ihtimalini en aza indirmek için atabileceğiniz birkaç adım vardır.
Virüslü Linke Tıkladım, Nasıl Bir Yol İzlemeliyim?
- Web sitesi ile hiçbir şekilde etkileşime girmeyin. Örneğin bağlantılara tıklamayın, formları doldurarak bilgilerinizi vermeyin, çerezleri kabul etmeyin, indirme işleminin gerçekleşmesine izin vermeyin.
- İnternet bağlantısını kesin. Bu, olası bir kötü amaçlı yazılımın ağınızdaki diğer cihazları da etkileme riskinin önünü kesmek için yapılabilecek en iyi şeylerden biridir. Kötü niyetli kişiler eğer henüz verilerinize erişmemişse cihazınızdaki verileri de kurtarma şansınız vardır.
- Dosyalarınızı yedekleyin. Zararlı yazılımlar dosyalarınıza zarar verebilir, silebilir ya da onları şifreleyebilir. İnternet bağlantısını kestikten sonra onları çevrim dışı yolla güvenli bir yerde saklayın.
- Sisteminizi kötü amaçlı yazılımlara karşı tarayın.
Zararlı Linklere Tıklandığında Ne Olur?
Bir kimlik avı bağlantısına tıklamak, cihazınıza virüs, casus yazılım ya da fidye yazılımı gibi çeşitli kötü amaçlı yazılımlar yüklenmesine neden olabilir. Bütün bunlar arka planda gerçekleştiğinden çoğu kullanıcının durumdan haberi bile olmaz.
Kötü amaçlı yazılım yüklendikten sonra hassas bilgileriniz toplanabilir, cihazınıza izinsiz erişilebilir ve telefon kullanıyorsanız rehberinizdeki kişilere kimlik avı saldırısı gerçekleştirmeye yönelik tuzak mesajlar gönderilebilir.
Bir Siteden Virüs Bulaşır mı?
Teknik olarak sadece bir bağlantıya tıklayarak virüs bulaşması mümkün değildir. Bunun nedeni, çoğu modern web tarayıcısının güvenlik anlamında yeterince gelişmiş olmasıdır ama tarayıcıda bir güvenlik açığı varsa kötü niyetli kişiler bundan yararlanabilir.
Zararlı sitelere girmenin bir diğer riski, size sürekli bir dosya indirmeye ikna etme çalışmasıdır. Bu siteler, gerçek bir kuruluşu taklit eden bir site ise indirme işleminin neden gerçekleştiğini bile hiç sorgulamayabilirsiniz. Bu senaryoda cihazınıza elbette zararlı yazılım yüklenecektir ve zararlı linklere tıklandığında olması muhtemel durumlar sizin de başınıza gelecektir.
Virüslü Link Nasıl Anlaşılır?
Ne yazık ki phishing (oltalama) amaçlı gönderilen mesajları belirlemek giderek zorlaşıyor. Kendinizi bu zararlı bağlantılardan korumak için şunları göz önünde bulundurmalısınız:
- Tarayıcınızın kimlik avı saldırısı uyarılarını dikkate alın.
- Size gelen e-postaların gerçek kişi ya da kurumlardan geldiğinden emin olun. Örneğin katılmadığınız çekilişi kazandığınız bir e-posta / mesaj gönderilebilir ya da hiç çalışmadan veya günde 10 dakika ayırarak kayda değer gelir elde edeceğiniz belirtilebilir.
- İmla kurallarına özen gösterilip gösterilmediğini kontrol edin. Dolandırıcılık özellikle yurt dışı kaynaklı ise çok fazla yazım hatası yapabiliyor.
- Web sitesinin alan adını ve uzantısını gözden geçirin. Zararlı siteler genellikle çok tercih edilmeyen uzantılar ve rastgele harflerden oluşan alan adı kullanma eğilimindedir.
- Bir şeyler kazandığınızı ya da kazanmayı vadedip vadetmediğini kontrol edin. Zararlı siteler sizi sürekli aleyhinize sonuçlanacak eylemlere sürükler. Bu örneğin bir dosyayı indirmek olabilir.
Yorum Yap