Videodaki Şarkıyı Bulma Nasıl Yapılır?

Videodaki şarkıyı bulma yöntemine mi ihtiyacınız var? Bu rehberde şarkı bulmak için başvurabileceğiniz tüm yollar var.

Videodaki Şarkıyı Bulma Nasıl Yapılır?

Videodaki şarkıyı bulma bazen açıklamaya eklenen müzik bilgisi sayesinde çok zor olmasa da çalan müzik hakkında hiçbir bilgi olmaması durumunda sizi hangi şarkının kendine çektiğini merak edip bir sonuca varamayabilirsiniz.

Neyse ki herhangi bir videonun belirli bir bölümünde çalan şarkıyı bulmanızı sağlayacak birkaç basit yöntem var. Bunların tamamını nasıl uygulanacağıyla birlikte aşağıdan öğrenebilirsiniz.

Videodaki Şarkıyı Bulma Yöntemleri

Herhangi bir videoda çalan şarkının ismini öğrenmek için başvurabileceğiniz yöntemler bu şekildedir. Gelin, bunlara daha yakından bakış atalım.

Videonun Açıklamasını Kontrol Etme

İster YouTube gibi bir video paylaşım platformu ister Instagram ya da TikTok gibi bir sosyal medya platformu kullanın, video açıklamasında hangi şarkının çaldığı hakkında bir bilgi bulabilirsiniz.

YouTube, lisanslı bir müzik tespit ettiğinde o müziğin bilgilerini otomatik olarak açıklamaya ekler. Bu, hak sahiplerinin herhangi bir talepte bulunmasını kolaylaştıran Content ID’nin bir parçasıdır. Aynı zamanda sizin aradığınız müziği bulmanıza da yardımcı olur.

Bu nedenle bir YouTube videosundaki şarkıyı bulmak için uğramanız gereken ilk durak videonun açıklama bölümü olmalıdır. Açıklamanın tamamını görmek için daha fazlasını göstermeyi unutmayın. Ardından aşağı kaydırın ve müzik bilgisinin olduğu bir kısım olup olmadığını kontrol edin.

Bu bilgileri görmüyorsanız YouTube bu bilgileri otomatik olarak algılayamamıştır. Videoyu yükleyen kişi telif hakkıyla korunan bir parça kullanmamış olabilir. Bu durumda müziği bulmak için farklı bir yöntem kullanmalısınız.

Şarkının Sözlerini Google’da Aratma

Videoda eğer bulmak istediğiniz şarkının sözleri varsa henüz tamamen bunun için geliştirilen bir araca ihtiyacınız yok. Şarkı sözlerini dikkatlice dinleyin, ardından Google’da sözlerin bir kısmını aratın.

Bu yöntem, size çoğu zaman şarkı adı ve sanatçı gibi bilgileri içeren bir sonuç verecektir. Hiçbir sonuç bulamazsanız Genius gibi şarkı sözü sitelerinde arama yapmayı deneyin. Herhangi bir eşleşme olan şarkılar direkt olarak önünüze çıkarılacaktır.

Bu şarkı bulma yönteminin en büyük sorunlarından biri, remix ve coverlar için çok işe yaramamasıdır. Özellikle TikTok gibi sosyal medya platformlarında yayımlanan şarkıların önemli bir kısmı cover parçadır. Sizin arattığınızda çıkan şarkı orijinal şarkı olacağı için yanlış bir şarkı olduğunu düşünebilirsiniz.

Shazam Eklentisini Kullanma

Shazam’ın ücretsiz Chrome uzantısı ile YouTube videosunda ya da Chrome’da herhangi bir sekmede çalan bir müziği kolay bir şekilde bulabilirsiniz. Sadece uzantıyı yükleyin, bulmak istediğiniz şarkının olduğu YouTube videosunu açın ve şarkının duyulduğu kısımda videoyu oynatın. Ardından tarayıcının adres çubuğunun sağındaki Shazam simgesine tıklayın.

Shazam şarkıyı tanımlamaya çalışacaktır. Bir eşleşme bulduğunda parçayı Apple Music’ten dinlemenizi sağlayan bir bağlantı sunacaktır. Apple Music kullanıyorsanız bu bağlantıya basarak direkt o müziği dinlemeye başlayabilirsiniz.

Chrome kullanmıyorsanız veya bir uzantı yüklemek istemiyorsanız şarkıyı videoda bulmak için Shazam’ın mobil uygulamasını da kullanabilirsiniz. Shazam, en iyi müzik bulma uygulamalarından biridir ve bilgisayarınızın hoparlöründen gelen müziği de algılayabilir.

Yorumlara Göz Atma

Diğer kullanıcılar da sizin gibi şarkıyı merak edip ismini sorabilir. Şarkı ismini bilen kişiler genellikle söz konusu kişilerin yorumuna yanıt olarak şarkı ismini verir. Henüz şarkı ismi sorulmamışsa birilerinin cevaplaması için ilk soran siz olabilirsiniz.

Reddit Topluluklarından Yardım İsteme

Yukarıdaki yöntemlerin hiçbiri şarkıyı bulmanıza yardımcı olmadıysa geriye yalnızca bir seçeneğiniz kalmıştır. Başka birine sormalı ve şarkı isminin ne olduğunu bilen birilerinin çıkmasını beklemelisiniz. Neyse ki bulunması zor şarkıları bulmaya odaklanan çok sayıda topluluk var. Başlangıç olarak r/NameThatSong gibi subredditleri tercih edebilirsiniz.

Exit mobile version