Windows 10 ya da Windows 11’de hiç mavi ekran hatası aldınız mı? Video TDR Failure hatası, mavi ekran ya da BSoD’un hata kodlarından biridir. Büyük bir çoğunlukla bir video dosyasını ya da video oyununu açmaya çalıştığınızda meydana gelir.
Parantez içi değişiklik gösterse de hatanın nedenleri ve çözüm yolları değişmez. Bu nedenle rehberde yer alan yöntemleri uyguladıktan sonra sorununuz ortadan kalkacaktır. Sorunun neden kaynaklandığını ve nasıl düzeltileceğini başarıyla sonuçlanan çözüm yolunu uyguladıktan sonra öğrenebilirsiniz.
Video TDR Failure Hatası İçin Çözüm Yolları
- Bilgisayarı güvenli modda başlatın.
- Ekran kartı sürücüsünü güncelleyin.
- SFC taraması yapın.
Bu hata ile karşılaştığınızda uygulamanız gereken yöntemler bu şekildedir. Dilerseniz gelin, bunları yakından inceleyelim.
Bilgisayarı Güvenli Modda Başlatma
Windows’un neredeyse her sürümünde güvenli mod özelliği vardır. Bu özellik, bilgisayarınızı sadece çalışması için gerekli temel dosya ve sürücülerle açılmasını sağlar. Çoğu özellik devre dışı bırakılır ve hatta varsayılan olarak internet bağlantısına bile sahip olmazsınız.
Bu mod elbette genel kullanıma uygun değildir. Sadece bilgisayarın düzgün çalışmaması durumunda kullanılması gerekir. Aşağıda yer alan adımları takip ederek bilgisayarı güvenli modda başlatabilirsiniz:
- Güç düğmesine basılı tutarak bilgisayarı kapatın.
- Güç düğmesine yeniden basarak bilgisayarı açın.
- Bilgisayar açılmaya başlar başlamaz güç düğmesine 10 saniye basılı tutun.
- Bilgisayarı açmak için tekrardan güç düğmesine basın.
- Bilgisayar yeniden başlatıldığında kapatmak için güç düğmesine basılı tutun.
- Güç düğmesine basarak bilgisayarı açın.
- Bilgisayarı otomatik onarımda yeniden başlatıp gelişmiş seçenekleri seçin.
- “Bir seçenek belirtin” kısmında sorun gidermeyi seçin. Daha sonra gelişmiş seçeneklere basıp başlangıç ayarlarına tıklayın. Ardından yeniden başlatma butonuna basın.
- Bilgisayar yeniden başlatıldıktan sonra ağ ile güvenli modu seçin.
Güvenli moddan çıkmak için bilgisayarı yeniden başlatmanız yeterlidir fakat bu işe yaramazsa Windows + R tuşlarına basıp “Aç” kısmına “msconfig” yazıp Enter tuşuna basın. Daha sonra önyükleme sekmesine geçip güvenli önyüklemenin tikini kaldırın.
Ekran Kartı Sürücüsünü Güncelleme
Güncel olmayan ekran kartı sürücüsü, bu tür mavi ekran hatalarının temel nedenlerinden biridir. Bu nedenle yapmanız gereken ilk şey ekran kartının en son sürümünü yüklemektir. Bu konuda bilgi sahibi değilseniz driver güncelleme programlarını kullanabilirsiniz.
Bu programlar, sizin yerinize sürücüleri otomatik olarak günceller ve böylece bir şeylerin yanlış gidip gitmediği ile ilgili endişelenmenize gerek kalmaz.
SFC Taraması Yapma
Sistem dosyaları çeşitli işlemlerden sonra bozulabilir. Neyse ki Windows, bu tür sorunlara karşı bir araca sahiptir. Bozuk dosyaları tespit edip düzeltebilir. Bu aracı kullanmak için şu adımları takip edebilirsiniz:
- Windows + R tuşlarına basarak Çalıştır’ı açın.
- “Aç” kısmına “cmd” yazıp Control + Shift + Enter tuşlarına basarak Komut İstemi’ni yönetici olarak çalıştırın.
- Komut satırına “sfc /scannow” yazın ve Enter tuşuna basın.
- İşlemin tamamlanmasını bekleyin. Tarama sona erdiğinde bozuk dosyalar tespit edilip düzeltilmiş olacaktır.