Uzvunu bırakıp tekrar takmak gibi yetenekler insanlar için kulağa oldukça şaşırtıcı geliyor ancak bazı hayvanların bunu yapması mümkün. Örneğin kertenkeleler bir avcıdan kaçmak için kuyruğunu bırakabilir. Karıncalar da tek bir karıncanın geçemeyeceği boşluklardan geçmek için birbirine bağlanabilir.
İnsanlar henüz böyle bir yeteneğe sahip olmasa bile Yale Üniversitesindeki araştırmacıların geliştirdiği bir yöntem sayesinde robotlar kendi parçalarını bırakma yeteneğine sahip olabilir. Ayrıca karıncalar gibi boşlukları geçmek gibi amaçlarla birleşebilir.
Yale Üniversitesindeki araştırmacılar, yumuşak robotların hayvanlarda ve böceklerde görülen bazı davranışları taklit edebilmesi için bir yöntem geliştirdi. Bu sayede robotlar kertenkelelere benzer şekilde uzvunu bırakıp ilerlemeye devam edebiliyor.
Robotlar Uzvunu Bırakıp Tekrar Takabiliyor
Yayınlanan bir videoda üzerine düşen bir taşın altında ayaklarından biri sıkışan robotun nasıl uzvunu bırakıp ilerlediği gösterildi. Bırakılan uzuv daha sonra yeniden takılabiliyor.
İkinci videoda robot tek başına küçük boşluğu geçemiyor. Daha sonra üç robot birbirine bağlanıyor ve boşluğu tek seferde geçebiliyor.
Bu yöntemin getirdiği yenilik, yapışkan bir polimerin yanı sıra BTF adı verilen özel bir malzeme kullanılarak oluşturulan eklemleri kapsıyor. Bu kombinasyon, eklemin eritilip ayrılmasına ve daha sonra tekrar birleşmesine olanak tanıyor.
Çalışma, Advanced Materials dergisinde “Self-Amputating and Interfusing Machines” başlığı ile yayınlandı.
Yorum Yap