Uzun süre kulaklık takmanın zararları ve tehlikeleri, günün büyük bir kısmını kulaklıkla yüksek sesli müzik dinleyerek ya da videolar izleyerek geçirenlerin en çok merak ettiği konuların başında geliyor.
Kablosuz kulaklıkların yaygınlaşması ile insanların kulaklıkla gezdiği sürede de önemli bir artış meydana geldi. Apple başta olmak üzere çok sayıda teknoloji şirketi ve kulaklık üreticisi, kablosuz kulaklık satışlarında rekor üzerine rekor kırıyor.
Kablosuz kulaklıklar piyasada nispeten yeni sayılır. Bu, kablosuz kulaklıkların kulaklara olan zararlarını öğrenmek için yapılmış bir araştırma olmadığını düşünmenize sebep olabilir ama atladığınız bir şeyler var. Geçmişten bugüne kadar işitme cihazlarının uzun süreli kullanımının etkilerini ortaya çıkaran çok sayıda araştırma yapıldı.
Bu araştırmaların sonucunda ortaya çıkan olumsuz bulguların kulak içi kulaklıklarda da geçerli olabileceği düşünülüyor. Buradan hareketle uzun süre boyunca kulaklık takmanın olumsuz etkilerini sıralamak mümkündür.
Çok Uzun Süre Kulaklık Takmanın Zararları
- Kulak kirini sıkıştırır, vücut bu kiri dışarı atmada zorlanır.
- Bakteri üremesine neden olur.
- Baş dönmesi yaşatabilir.
- Kulaklar ağrımaya başlar.
- Bir şeylere odaklanmayı zorlaştırır.
Saatlerce kulaklık kullanırsanız bu sorunları yaşamanız olasıdır. Öncelikle şunu bilmek gerekiyor: Kulaklık takmak sadece yüksek sesli bir müzik dinlerken ya da video izlerken zarar vermiyor. Kulaklık takılıyken hiç ses çıkmasa bile kulaklarınız zarar görebilir.
Yukarıdaki maddeleri açtıkça bunu çok daha iyi anlamaya başlayacaksınız.
1. Kulak Kiri Sıkışır
Kulaklıklar, kulak kirini sıkıştırır. Bunun sonucunda ise vücudunuz daha az sıvı dışarı atar. Düzenli olarak atması gereken kulak kiri sıkıştığı için hareket edemez, vücudunuz onu dışarı atmakta güçlük çeker.
2. Bakteri Ürer
Kulaklıkların takıldığı yere bakılacak olursa hava geçişine engel olması kaçınılmazdır. Kulaklık gibi araçları uzun süre kullanmanın sonucunda oluşan tıkanıklık, kulak enfeksiyonlarının yaygın bir sebebidir. Kulaklık kullanmak, bakteri oluşumuna neden olur. Kulaklığı ne kadar uzun süre kullanırsanız enfeksiyon riski de o kadar çok artar.
Kulaklığı kullanan kişideki zararlı bakteriler, aynı kulaklığı kullanan başka birine de geçebilir. Bu nedenle başkasının kulaklığını kullanmaktan, kendi kulaklığınızı başka birisiyle paylaşmaktan kaçınmalısınız.
3. Baş Dönmesine Yol Açar
Aşırı kulaklık kullanırsanız çevrenizdeki nesnelerin döndüğünü hissedebilirsiniz. Bu genellikle yüksek sesli müzik dinlerken, video izlerken ortaya çıkar. Bu baş dönmesi, yüksek sesten dolayı artan basıncından kaynaklıdır.
4. Kulak Ağrısına Neden Olur
Kulak ağrısı, saatlerce kulaklık kullanmanın en yaygın etkilerindendir. Kulaklıkla aşırı yüksek sesli bir şeyler dinlemek, aşırı basınca neden olacağı için kulaklarınız da bu basınca dayanamayacaktır. Bunun sonucunda ise kulaklarınızda ağrı hissetmeye başlayabilirsiniz.
5. Odaklanmayı Zorlaştırır
Kulak içi kulaklıklar çok küçük olsa da gelen sesler inanılmaz yüksek seviyede olabilir. Yüksek seviyede sesin kulak zarı üzerinde çok büyük olumsuz etkileri vardır. Ses kulaklardan beyne gider ve sinir sistemi bundan etkilenir. Bunun sonucunda ise odak eksikliği yaşarsınız.
Unutmayın, bunlar hiçbir zaman kulaklık kullanmayacağınız anlamına gelmiyor. Çok sık olmadan, çok yüksek sesli olmadan kulaklıkla müzik dinleyebilirsiniz. Elbette ki bunun için müzik dinleme uygulamalarına ihtiyaçlarınız var. Sizin için en iyilerini sıralamıştık, dilerseniz göz atabilirsiniz.
Yorum Yap