Uzamsal Ses Nedir? Ne İşe Yarar?

Uzamsal ses nedir, etkinleştirilmeli midir, kullanıcı deneyimi açısından ne tür artıları vardır? Merak edilenleri yanıtladık.

Uzamsal Ses Nedir? Ne İşe Yarar?

Uzamsal ses nedir sorusu aslına bakılacak olursa sadece küçük bir örnek ile cevaplanabilecek bir sorudur. Örneğin bir film izlediğinizi varsayalım. Filmde bir helikopter geçiyor. Bunu sağ ve sol tarafından duyabilirsiniz. Peki, kafanızın üzerinden geçtiğini duyabilir misiniz? Uzamsal ses desteği, bunu deneyimlemenizi sağlıyor.

Böylesine etkileyici bir ses deneyimi sunan bir özelliğin nasıl çalıştığını da ayrıntılı bir şekilde ele almak gerekiyor. Bu yazının sonuna geldiğinde uzamsal ses özelliğinin tam olarak ne olduğunu, ne işe yaradığını ve nasıl çalıştığını öğrenmiş olacaksınız.

Uzamsal Ses Nedir?

Uzamsal ses, 360 derecelik ses teknolojisini simüle eden bir özelliktir. Birbirinden farklı seslerin geldiği yerin daha gerçekçi bir hâle gelmesini sağlar. Bu öylesine güçlü bir etkidir ki izlemekte olduğunuz videodan gelen sesler sizi her bir yönden sarabilir.

Varsayalım ki bir aksiyon filmi izliyorsunuz ve sol taraftan sirenleri çalan bir polis arabası geliyor. Kafanızı sola çevirdiğiniz takdirde o sesin sanki önünüzden geldiğini hissedersiniz.

Uzamsal ses sayesinde bütün film ve oyunlardan daha iyi ses gelir. Bazı oyunlar, filmler ve diziler oldukça gelişmiş bir derinlik sunar.

Uzamsal Ses Ne İşe Yarar?

Normalde surround ses elde etmek için odanın etrafına doğru bir şekilde yerleştirilmiş bir dizi hoparlöre ihtiyacınız vardır fakat bu özellik sayesinde sadece kulaklığınızı kullanıyorsunuz ve surround ses deneyimi simüle ediliyor.

Uzamsal sesle bir video izlerken sesin 360 derecelik bir açı ile etrafınızdan geldiğini hissedersiniz. Çoğu film ve dizi zaten surround ses deneyimi yaşatmak üzere kurgulanır. Set çalışanları, surround ses deneyimine de oldukça dikkat eder. Sesin hangi taraftan geldiğine dikkat etmelerinin bu kadar önemli olmasının nedeni, izleyicinin filmin içine çekilmesini sağlamaktır.

Bu özelliğin gerçekten de çok gerekli olup olmadığını düşünebilirsiniz. Aslına bakacak olursanız buna doğrudan verilebilecek bir cevap yoktur. Bu özelliği kullanıp kullanmamak tamamen size bağlıdır.

Telefonunuzu ya da bilgisayarınızı kullanarak çok sık film izliyorsanız uzamsal ses desteğinden yararlanmanız tavsiye edilir. Bu özellik, belirli içerikleri tüketirken oldukça kullanışlı olabiliyor. Film eğer bir korku filmi ise bu özellik size gerçekten korku dolu anlar yaşatabilir.

Exit mobile version