TURKSAT 5A uydusu SpaceX roketiyle fırlatılacak

Airbus D&S tarafından geliştirilen ve en az yüzde 20 oranında yerli ve milli teknolojiler içerecek TURKSAT 5A iletişim uydusu için geri sayım devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde GlobalSAT Show‘da ilk kez gözler önüne çıkan TURKSAT 5A’ya ilişkin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu önemli açıklamalarda bulundu. Karaismailoğlu, TURKSAT 5A’nın 2 Ekim tarihinde teslim alınacağını ve 30 Kasım’da da SpaceX’in Falcon 9 roketiyle yörüngesine yerleştirileceğini belirtti.

15 yıl kullanılacak

15 yıl kullanılması beklenen TUKSAT 5A’nın, üzerine kurulu olduğu Eurostar-3000EOR sistemi 12 kilowatt elektrik güç birimiyle çalışacak. 31 derece Doğu yörüngesi üzerine yerleştirilecek 3,5 ton ağırlığındaki uydu; Orta Doğu, Güney Afrika, Kuzey Afrika ve Avrupa bölgelerini de kapsayacak şekilde faaliyetlerini yürütecek.

Hedef, TURKSAT 6B’nin tamamen yerli olması

TURKSAT 5A’nın birleştirme işlemleri, TAI’nin Ankara’daki yerleşkesinde gerçekleştirilirken, TURKSAT 5B için daha fazla yerli teknolojiyle çalışmalara başlandığının da altı çizildi. Bu çalışmalardaki esas hedefse TURKSAT 6B isimli uydunun tamamen yerli ve milli olarak üretilmesi.

Exit mobile version