Turkcell Verinin Öneminden Bahsetti: Ataç Tansuğ Dijital Toplantısı

Basın mensupları ile dijital bir toplantıda bir araya gelen Turkcell Dijital Servislerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ataç Tansuğ, “Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalmalı” diyerek son günlerde yaşanan WhatsApp tartışmalarına yeni bir yorum getirdi.

İşte Tansuğ’un toplantıda altını çizdiği bazı konular ve satır başları:

“Veri dünyanın geleceğine yön veriyor. Eskiden petrol, doğal gaz gibi kaynaklara sahip olan ülkeler zenginlik içinde yaşıyordu. Bugün ise veriye sahip olan ve bu veriyi doğru şekilde işleyen ülkeler zenginliğe sahip oluyor. Bugün 10 teknoloji şirketinden 7’si ABD, diğerleri de Çin ve diğer Asya şirketleriyle birlikte Avrupa şirketlerinden oluşuyor. Ülkeler veriye sahip olabilmek için yarışıyor. Önümüzdeki dönemde ülkeler verileriyle var olabilecekler. Verisi olmayan ve bu veriyi işleyemeyen ülkeler ileriye gidemeyecek. Biz de Turkcell olarak yıllardır “Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalmalı” prensibiyle hareket ediyor, sunduğumuz tüm ürün ve hizmetleri bu doğrultuda geliştiriyoruz.

Yatırım : Veri

Veriye sahip olmak ülkede yatırım yapmayı gerektiriyor. 2016’dan bu yana ülkemizin farklı bölgelerinde veri merkezleri açıyoruz. Gebze, İzmir ve Ankara’nın ardından yakında Çorlu’da da bir veri merkezi açacağız. Bu veri merkezlerimizle aslında verilerimize sahip çıkıyoruz. Bugün yurtdışından hizmet veren birçok OTT platformu müşterilerine yakından hizmet verebilmek için o ülkelere gitmeyi tercih ediyor. Birçok ünlü büyük teknoloji şirketi de bizim veri merkezlerimizden çalışıyor. Bu noktada verinin kontrolü ve nerede olduğu önemli hale geliyor. Veriyi doğru işleyip yeni teknolojiler yaratmak da verilere sahip olmakla başlıyor.

“Veri, ekonomiye değer olarak geri dönüyor”

Ülke ve toplum olarak teknolojiyi en fazla kullanan ülkelerden biriyiz. Dünyada sosyal medya mecralarını, anlık mesajlaşma uygulamalarını ve teknolojiyi nüfusa oranladığımızda Türkler bu alanlarda çok aktif kullanıcı. Kullanıcılar tarafından oluşturulan veri, ekonomiye değer olarak geri dönüyor. Yeni teknolojiler geliştirmek için veri önemli hale geliyor. Ayrıca veri konusunun bir de güvenlik bacağı var. Ülkelerin verilerine sahip olmak istemelerinin sebeplerinden biri de kişilerin, ailelerinin, şirketlerinin ve ülkelerinin verilerini korumak istemeleri. Bu noktada yalnızca güvenlik değil ticari anlamda ilerlemek için de bu verilere sahip olmalısınız. Türkiye genç nüfusa sahip bir ülke olduğu için veri üretme konusunda şanslı bir ülke. Kendi adımıza ve ülkemiz için bu verileri doğru şekilde yönlendirebilir ve değerlendirebilirsek teknoloji konusunda gelişmiş ülkelerle farkımızın olmayacağına inanıyorum.

Exit mobile version