Son dönemde evden iş ve uzaktan eğitim uygulamalarının artması ile birlikte video konferans hayatımızın vazgeçilmezi olmuş durumda. Video konferans, internet üzerinden bir grup veya kişi ile karşılıklı olarak görüntülü veya sesli iletişim kurmanıza olanak sağlayan sistemlerdir.
Herhangi bir yerde bulunma zorunluluğunu ortadan kaldıran video konferans ile ev ortamında dahi grup toplantıları yapılabilir. Seyahat etme yükümlülüğünden kurtarması sayesinde ofisinizden tüm şubelerinizle toplantı yapabilir ya da yeni iletişim sağladığınız firmalarla online olarak görüşebilirsiniz.
Video konferansın faydaları arasında birçok nokta öne çıkar. Öncelikle üretkenliği arttırır, daha verimli toplantıların yapılmasını sağlar, masraflar azalır, çalışan motivasyonunu yükseltir, görselliğin etkinliği sayesinde daha zengin içerikli temarlar gerçekleşir. Ayrıca daha yüksek katılım sağlanabilir.
Video konferans sistemleri ikiye ayrılmaktadır: Noktadan noktaya ve çok noktalı görüşme. Noktadan noktaya (Point to Point) görüşmede bir arayan bir de aranan vardır. Görüşme iki taraf arasında yapılırken kişiler arasında görüntü aktarımı yapılmaktadır.
Çok noktalı (Multipoint) görüşmede ise ikiden fazla kişi aynı anda görüşme yapabilmektedir. Bunun için Çoklu Konferans Ünitesine (MCU-Multipoint Control Unit) veya MCU desteği olan bir uç sisteme gereksinim vardır. Bu görüşmeler yapılan MCU cihazı aranarak sanal odalardan birisine katılmaktır. O sanal odada bulunan diğer kullanıcılarla iletişime geçmektedir.
Video konferans sistemlerinin kullanım alanları
Aynı yerde bulunmayan kişilerin görüntü ve ses ile birlikte toplantıya katılmasını ve içeriği takip etmesini sağlayan video konferans sistemleri son dönemde birçok sektörde kullanılmaktadır. Uluslararası ortamda temsilciliği bulunan kurum ve kuruluşlar gibi endüstri ve sanayi sektöründe pek çok işletme bu sistemden yararlanır. Özellikle teknoloji, eğitim, otomotiv, tekstil ve geniş kapsamlı çalışma ortamlarında fırsatları arttıran ve insan yeteneklerini geliştiren bir çözüm olarak ortaya çıkmaktadır.
Video konferans uygulamasının kullanıldığı toplantı ve konferanslar çok daha verimli sonuçlar elde etme açısından normal toplantılara göre daha başarılıdır. Bu uygulamalar ile birlikte çalışanlar çok yönlü bakış açısı sağlarken, daha fazla fırsatlar ortaya çıkmaktadır. Ayrıca grup çalışmasının verimliliği daha ileri seviyeye taşınmaktadır.
Video konferansa yönelik aygıtlar
Anker PowerConf Bluetooth Speakerphone
Lider video konferans platformları ile uyumlu Anker PowerConf Bluetooth Speakerphone , segmentin en iddialı modelleri arasında. 360 derecelik dizinle tasarlanmış 6 mikrofonlu modelde eksiksiz ses performansı ön planda.
Bu özelliği ile 8 kişiye kadar geniş odalardaki tüm sesi alıp karşı tarafa sorunsuz bir şekilde iletebilir. Akıllı ses geliştirme algoritması gibi inovatif yönleri de bulunan Anker PowerConf Bluetooth Speakerphone, yankılanma önleyici sistem ve arka plan gürültüsünü azaltma gibi verimliliğe dönük yaklaşımlar da içerir.
24 saat çağrı süresi, Bluetooth 5 desteği, şarj edilebilir pil, USB-C uyumluluğu diğer öne çıkanlar arasında. Ev ve ofis için tasarlanan model, sofistike tasarımıyla da iddialı. Oldukça dengeli bir alternatif vadeden Anker’in video konferans ürünü, mütevazı fiyatıyla da dikkat çekici.
Zone Kablolu Kulaklık
Son zamanlarda pek çok şirketin evden çalışma sistemine geçmesiyle birlikte çalışanların verimliliklerini koruma ihtiyacı belirgin şekilde arttı. Video Konferans Sistemleri çözümlerini genişleten Logitech’in, hem Microsoft Teams hem de Google Meet ve Google Voice sertifikalı yeni Zone Kablolu Kulaklığı, üretkenliğini artırmak isteyen çalışanlara faydalar sağlıyor.
Zone Kablolu Kulaklık, konforlu ve eşsiz tasarımıyla kullanıcıların dış seslerden rahatsız olmaması için tüm özelliklere sahip. Ayrıca çevirmeli susturma özelliği sayesinde kullanıcılar gerekli durumlarda kendilerini anında sessize alabiliyor. Yeni Zone Kablolu Kulaklıkların Microsoft Teams sürümü benzersiz bir Teams UI ve in-line kontrol düğmesi içeriyor. Bu sayede tek ve uzun bir tıklamayla Microsoft Teams toplantısı başlatmak, Teams çağrısını cevaplamak veya Cortana ile ses becerilerini kullanmayı kolaylaştırmak mümkün oluyor.
Sennheiser SP 30
Sennheiser SP30, genelde mobil olarak çalışan ve merkezi olmayan ekiplerin ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak tasarlanmıştır. Grup sohbet alanlarında, küçükten orta büyüklükteki toplantı odalarında veya hareket halindeki toplantılarda kullanım kolaylığı ve mükemmel bağlantı sağlayacak şekilde üretilmiştir. Gelişmiş ses alma ve üstün hoparlör sesi sayesinde, iş arkadaşlarınız ve müşterileriniz ile yapacağınız görüşmelerde sorunsuz etkileşim kurmanızda yardımcı olur.
Anlık konferans özelliği, hafif tasarımı, Bluetooth veya USB-C tak çalıştır seçeneği ile üç cihaza kadar çok noktalı konferans görüşmeleri yapabilir; Microsoft Teams ve sesli asistan gibi hizmetlere tek tuşla erişim sağlayabilirsiniz. Sennheiser SP 30, aynı zamanda USB / USB-C kablolu ve Bluetooth bağlantı sunan taşınabilir hoparlör mikrofon seti olma özelliği taşır. Mobil kullanımlarda her yerde tablet, cep telefonu veya PC ile anlık konferans görüşmeleri için uygundur.
Logitech BCC950 Conference Webcam
1080p 30fps görüntü kalitesi ile birlikte fullduplex hoparlör ve mikrofon yapısı sayesinde video konferans görüşmelerinizi verimli toplantı ortamı olarak kullanıcılarına sunar. Logitech BCC 950 kamera ile video konferans çok kolay ve ekonomiktir, aynı zamanda kalabalık olmayan 8-10 kişilik toplantı odaları için pahalı çözümlere gerek kalmadan optimum çözüm sunar.
TP-Link RE200
TP-Link RE200 WiFi sinyal genişleticisi, en gelişmiş modellerden biri. HD video izlemek, çevrimiçi konferanslar, büyük belgeleri indirmek ve yoğun bant genişliği gibi tüm zorlu görevleri yapmak için ideal olan ürün çift bantlı, ek Ethernet bağlantı noktası da bulunan bir çözüm.
Etrafı çizgili bir kutu içine, vb. alarak verebiliriz:
Daha basite indirgenmiş video konferans çözümleri
Görüntülü görüşme uygulamaları olarak tanımlanan Zoom, Skype gibi platformlar, genel itibarıyla akıllı telefon ve bilgisayar kamerasının sunduğu imkanlarla iletişimi esas alır. Yüksek teknoloji söz konusu olmadığı için bağlantıda kopmalar, ses problemleri, vb. sorunlara açık olan bu seçeneğin öne çıkan yönü elbette neredeyse sıfır maliyete sahip olması. Bu alandaki öncü uygulamalardan bazıları şöyle;
Zoom
Son dönemde en çok kullanılan uygulamaların başında gelen Zoom kolay bir şekilde tüm cihazlara kurulabiliyor. Basit bir kullanım sağlaması nedeniyle sevilen uygulama aynı anda çok sayıda kişinin görüntülü görüşme yapabilmesini sağlıyor. Geçmişi henüz yeni olmasına rağmen salgınla birlikte kullanımı hızla artan uygulama şu anda en popüler görüntülü görüşme uygulaması olarak karşımıza çıkıyor.
Skype
Yılların görüntülü görüşme uygulaması Skype bu dönemde de en çok tercih edilenleri arasında. Kolay ve basit bir kullanım sunan Skype hem ücretsiz hem ücretli çağrı olanağı sunuyor. Ücretli sürümde kullanıcılar istediği ülkedeki numarayı nominal bir fiyata arayabiliyor. Çağrı özelliği yanı sıra görüntülü görüşme olanağı da basit bir şekilde kullanılabiliyor.
Spike
Yenilikçi bir sohbet uygulaması ulan Spike görüntülü arama için profesyonel sektöre hizmet sağlıyor. Ekiplerin birbiriyle ve diğer ortaklarla verimli iletişim kurmalarını sağlarken tarayıcı üzerinden ve tüm platformlardan kullanılabiliyor. Normal kullanıcılar servisi ücretsiz olarak kullanabilirken profesyonel kullanım için kullanıcı hesabı başına hesap ödenmesi gerekiyor.
Point to Point/Multipoint görüşme farkı
Noktadan noktaya (Point to Point) görüşmede bir arayan bir de aranan vardır. Görüşme iki taraf arasında yapılırken kişiler arasında görüntü aktarımı yapılmaktadır. Çok noktalı (Multipoint) görüşmede ise ikiden fazla kişi aynı anda görüşme yapabilmektedir.
Yorum Yap