TPS oyun nedir? Her oyuncunun mutlaka oynaması gereken TPS oyunlar nelerdir? Third-person shooter olarak da bilinen bu oyun türü genellikle açık dünya oyunlarını sevenlerin tercih ettiği bir türdür fakat hikâye odaklı ya da hayatta kalma (battle royale) tarzı oyunlarda da kullanılan bir kamera açısıdır.
Bu yazının sonunda TPS’in ne olduğu hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmanızı sağlamak için yazının başında sıraladığımız soruları cevaplayacağız.
TPS Oyun Nedir?
TPS, third-person shooter kelimelerinin kısaltmasıdır. Türkçe karşılığı üçüncü şahıs nişancıdır. Bu kamera açısında kamera kontrol edilen karakterin arkasındadır. TPS ile oynamaya başladığınızda karakterinizin göremediği yerleri de görebilirsiniz. Örneğin siz arkaya bakarken karakteriniz önüne bakar.
Üçüncü şahıs nişancı oyunları genellikle open world ya da başka bir deyişle açık dünya türüne sahip video oyunlarında tercih edilir. Bununla birlikte hem FPS (first-person shooter veya birinci şahıs nişancı) hem de TPS ile oynanabilen oyunlar da vardır.
Grand Theft Auto V, oyunculara hem üçüncü şahıs nişancı hem de birinci şahıs nişancı kamera açısı ile oynama imkânı tanıyan oyunlardan biridir. First-person shooter oyunlar, tahmin edebileceğiniz üzere içinde bulunduğunuz dünyaya karakterin gözlerinden baktığınız oyunlardır. Bu oyunlar genellikle yüksek tempolu aksiyon oyunlarıdır. Buna örnek olarak Counter-Strike: Global Offensive verilebilir.
Üçüncü şahıs nişancı kamera açısına sahip oyunlarda nişan almak zor olduğundan son zamanlarda piyasaya sürülen oyunlarda otomatik nişan alma özelliğine de yer verilir. Bu özellik, oyuncuların nişan alırken zorlanmasının önüne geçer.
TPS’in artık ne anlama geldiğini bildiğinize göre oynamanız gereken TPS oyunlar listesine geçebiliriz.
En İyi TPS Oyunlar
- GTA 5
- Metal Gear Solid V: The Phantom Pain
- Prototype
- Vampyr
- Control
Son zamanların en iyi üçüncü şahıs nişancı oyunları yukarıdaki oyunlardan oluşuyor. Dilerseniz gelin, yukarıdaki oyunlar hakkında daha fazla bilgi edinelim.
1. GTA 5
GTA 5’te üç karakteri yönetiyoruz. Başlangıçta Michael De Santa ve Trevor Philips’in soygun sahnesi ile gözlerimizi açıyoruz. Daha sonra ana karakterlerimizden biri olan Michael De Santa’nın yolları bir diğer karakterimiz olan Franklin Clinton ile kesişiyor.
Bu oyunu hem first-person shooter hem de third-person shooter bakışı ile oynamanız mümkündür. GTA 5’i severseniz Sleeping Dogs gibi benzer oyunları da oynamanızı öneririz.
2. Metal Gear Solid V: The Phantom Pain
Metal Gear Solid V: The Phantom Pain’de uzun bir süre komada kaldıktan sonra uyanan Snake’i yönetiyoruz. Snake, bu noktada hastaneden kaçmaya çalışıyor. Metal Gear Solid V: The Phantom Pain de üçüncü şahıs nişancı bakışı ile oynayabileceğiniz oyunlardandır.
3. Prototype
Prototype’ta tüm insanlığı yıkıp geçen bir virüs ile özel güçler kazanan bir karakteri yönetiyoruz. Prototype’ın ayrıca bir de devam oyunu bulunuyor. Bu iki oyunda da karakterleri third-person shooter bakışı ile yönetiyoruz.
4. Vampyr
Vamypr da tıpkı Prototype gibi insanların yıkıldığı bir dünya sunuyor. Oyunda Jonathan Reid adlı bir doktoru kontrol etmekten sorumluyuz. Karakterimiz, kendisini vampire dönüştüren kişinin peşinden gitmeye çalışıyor ve Reid’in yolculuğunu karakterin bakış açısından değil, üçüncü şahıs nişancı bakış açısından yönetiyoruz.
TPS oyunlarını seviyorsanız muhtemelen Vampyr gibi RPG oyunları da seviyorsunuzdur. RPG türlerini daha iyi anlamanız için daha önce bir yazı hazırlamıştık. Dilerseniz bu yazımıza da göz atabilirsiniz.
5. Control
Control, olağanüstü olayları araştıran Federal Kontrol Bürosu çevresinde ilerliyor. Oyunun oynanış bakımından da grafik bakımından da daha önce benzeri görülmemiş oyunlardan biri olduğu söylenebilir.
Yorum Yap