TP-Link RE205 Wi-Fi Range Extender inceleme

 

Yazı: Kemal Metin
TP-Link RE205, markanın kablosuz ağlar için menzil genişletici ailesinden (Range Extender), ev veya ofis gibi ortamlarda kullanılmak için tasarlanmış orta segmentte konumlandırılmış bir ürün. Menzil artırıcı olması dışında access point olarak da kurularak kullanılabiliyor. Kutusundan tek parçadan oluşan menzil arttırıcı ve kullanım kılavuzları çıkmakta. Daha önce böyle bir ürün kullanmadıysanız bile kurulum kılavuzu ile çok kısa ve kolay bir şekilde ürünü kurabilirsiniz. ürünün kutusunda da kabaca ne tür mekan ve durumlarda kullanıldığı açıklanmış. Eğer siz de evin bir kısmında kablosuz ağa bağlanmakta sıkıntı çekiyorsanız ya da ağa bağlansanız da sinyal zayıfsa çok kolay kurulumu ile bağlantı sorununuza deva olabilecek uygun fiyatlı bir cihaz.

Cihazı kutudan çıkardığımızda kenarlarında yönü ayarlanabilir iki adet anteni olduğunu gördüğümüz TP-Link RE205“in antenleri değiştirilebilir değiller. Zaten 5Ghz da 433Mbps, 2,4Ghz da 300Mbps”i destekleyen cihaz, ev ya da kalabalık olmayan bir ofis ortamı için yeterli bir ağ trafiği sağlamaya uygun teknik değerlere sahip. Cihazda bir güç düğmesi bulunmuyor, prize taktığınızda doğrudan çalışmaya başlıyor. üst kısmında bir adet wps tuşu var, uyumlu modemlerle hızlı bir bağlantı yapabilirsiniz.

üstte güç, sinyal, 2,4 ve 5ghz ağlarını gösteren 4 adet ışık bulunmakta. Sinyal ışığı cihazı doğru yere yerleştirdiğinizi anlamanıza yardımcı olacak şekilde düşünülmüş. Eğer kötü sinyal olan bir noktaya koyduysanız bu ışık kırmızı oluyor. Yani sinyal alamayacağı bir noktaya konuşlandırmamanız için büyük bir kolaylık. Cihazın alt kısmında ise reset tuşu ve ethernet çıkışı bulunmakta.

Reset tuşu cihazı sıfırlamak için kullanılıyor ve bir süre basılı tutunca üstteki ışıklar yanıp sönüyor, böylece cihazı sıfırlamış oluyorsunuz. Kablosuz şifresi veya adını değiştirdiğinizde kolayca yeniden yapılandırabilirsiniz bu şekilde. Ethernet çıkışı ise kablosuz bağlantısı olmayan cihazlar için kullanışlı bir özellik olmuş. örneğin internete sadece ethernet portu ile bağlanabilen tv, konsol, uydu alıcı gibi bir cihazınız var ve modeme uzak olduğundan, kablolu bağlantı pek pratik bir çözüm değilse, cihazı yakınlarına kurduğunuzda kısa bir ethernet kablosu ile yine bu tip durumların üstesinden gelmeniz kolay olacaktır. 

Cihazın kurulumu oldukça basit. Prize takıp ışıklarının yanmasını bekliyoruz ve ardından kablosuz ağda tplink adıyla yeni bir kablosuz ağ ortaya çıkıyor. Kablosuz olarak bağlanıp kurulum kılavuzunda yazan ip adresini internet tarayıcınızın adres kısmına yazarak ayarları yapacağınız sayfaya ulaşıyorsunuz. Aslında bu kısmı, ağa bağlandığınızda cihaz otomatik olarak varsayılan tarayıcıda yapıyor, yani kurulum kılavuzuna dahi bakmanıza ihtiyaç kalmıyor.

 

Etraftaki kullanılabilir 2,4 ve 5ghz banttaki kablosuz yayınlardan size ait olanları seçip şifreleri girerek dört adımda kurulumu tamamlıyorsunuz. Adımları izlediğinizde kurulum bir dakika kadar sürüyor ve cihaz kullanıma hazır hale geliyor. Yani kurulum için herhangi bir kablo ile bağlantı yapmaya ihtiyacınız yok. Ardından menzil artıracağınız yerde en uygun yeri deneyerek bulmak kalıyor size. Sinyal ışığı kırmızı ise sinyal zaten çok zayıftır ve zayıf sinyal alan cihaz zayıf sinyal dağıtacaktır. Yani modeminizin en az çektiği bir kısımdan cihazın mucize yaratmasını beklememek doğru olur. Kör noktanız ile modemin ortalarında bir kısma konumlandırmak en uygun çözüm olacaktır. Yani diyelim ki modemden 20 metre uzakta sinyaliniz az.

Cihazı modemden 10 metre uzaklığa konuşlandırırsanız hem cihaz belli bir kalitede sinyal alır hem de sinyali size 10 metre daha yaklaştırmış olur. Her durumda size mesafe kazandıracak çözümü birkaç deneme ile bulmak optimum fayda için anlamlı olacaktır. TP-Link”in akıllı telefonlara kurabileceğiniz “tether” isimli uygulaması ile cihaz ayarlarına ulaşarak, bağlantılar, bağlananlar gibi bir çok bilgiye kolayca ulaşabilmeniz mümkün. Cihaz ayrıca isterseniz access point olarak da ayarlanabilmekte. 

Yaptığımız testlerde, gözle görülür bir sinyal artışı sağladık. İnternet hızı aktarımı da aynı derecede kaliteliydi. Sınırlarını zorladığımızı söyleyemeyiz ancak cihazın tasarlandığı konumlarda fayda sağlayacağı kesin. Fiyat performans olarak orta segment ya da yarı profesyonel bir ürün diyebiliriz. Yani ev kullanımı için yeterlinin bir tık üstünde kaliteli bir ürün. çok özel durumlar haricinde basit kurulumu ve konumlandırılabilmesi ile kesinlikle kullanışlı ve fiyat olarak tercih edilebilir bir seçenek olduğunu söyleyebiliriz. 

TP-Link RE205 Fiyatı: 165 TL

Artıları:
•    Kurulumu çok kolay
•    Tasarım
•    802.11ac desteği

 

Exit mobile version