Teknoloji Devi Toshiba Üçe Bölünüyor

Japonya'nın teknoloji devi Toshiba, 2024 Mart ayına kadar üçe ayrılacağını açıkladı.

Toshiba, kritik bir karar aldığını açıkladı. Japon teknoloji devi, Mart 2024’e kadar üçe ayrılmayı düşündüklerini açıkladı. Üçe bölünmenin ardından şirketin adını devam ettirecek birimin Kioxia Holdings ve diğer hisseleri yöneteceği açıklandı.

Toshiba, bölünmeyle ilgili açıklamaları da komuoyu ile paylaştı. Buna göre; şirket 2024 yılına kadar üçe ayrılmayı planlıyor. Bilindiği üzere teknoloji devi geçtiğimiz 7 yıl içinde bazı krizler yaşamıştı. Önce yönetim kurulu başkanı görevden alınmış, hatta yabancı hissedarlara karşı bir tutum oluştuğu ortaya çıkmıştı.

Şirketlerin Hizmetleri Belli Oldu

Toshiba’nın üçe bölünmesinin ardından hangi alanlarda hizmet verecekleri de belli oldu. Buna göre; ilk birim altyapı hizmetleri verecek. İkinci birim ise ayrıca yarı iletken güç anahtarı gibi elektronik ürün hizmeti verecek.

Üçüncü ve Toshiba adını taşıyacak ana şirket ise Kioxia Holdings ve diğer şirketlerdeki hisseleri yönetecek.  Ama bu kararın yabancı hissedarları pek memnun etmediği de öğrenildi. Şirketin daha çok özel sermaye şirketine satılmasını isteyen yabancı hissedarlar, bu bölünmeden çok da tatmin olmayacak.

Stratejist Masayuki Kubota da konu hakkında açıklama yaptı. Kubota, ‘Şirketi üç parçaya bölerek yönetimini yeniden inşa etmek iyi bir karar’ ifadelerini kullandı.

japon teknoloji devi Toshiba, kurumsal değerini artırmanın yollarını arıyor.  Buna göre şirket yeni bir orta vadeli plan hazırlama sürecinde. Rapora göre, bu hareket, farklı kar yapılarına ve büyüme stratejilerine sahip bağımsız şirketler yaratarak hissedar değerini artıracak. Eğer bölünme planı gerçekleşir ise üç şirketin her biri birkaç yıl içinde halka arz olacak.

Kesin Karar Yok

Toshiba, Nikkei raporuna Bloomberg’e verdiği demeçte cevap verdi. Şirket, bu kareketin stratejik bir seçenek olduğunu ifade etti. Son olarak henüz kesin bir karar vermediklerini söyleyen firma, gerekli hallerde yine duyuru yapacaklarını belirtti.

İki Şirket Daha Bölünme Kararı Aldı

Yine ABD’li 129 yıllık sanayi devi General Electric havacılık, sağlık ve enerji sektörlerinde hizmet verecek şirketlere bölünme kararı aldı.

ABD’li ilaç şirketi Johnson & Johnson da ikiye bölünme kararı almıştı. Johnson & Johnson da konuyla ilgili bir açıklama yaptı.

Açıklamada, Johnson & Johnson adıyla devam edecek birinci şirkette, tıbbi cihazlar ve reçeteli ilaç işlerinin yürütüleceği açıklandı. İkinci şirketin ise tüketici sağlığı bölümüyle ilgili olacağı ifade edildi. Ağız bakım suyu ve yara bandı markalarının dahil olacağı söylenen açıklamada, henüz bu şirketin adıyla ilgili bir bilgi verilmedi.

Exit mobile version