Tetris Nedir? Tetris Nasıl Oynanır?

Tetris nedir, Tetris nasıl oynanır? Günümüzde bile popüler olan oyunun nasıl oynandığını bilmeyenler için detaylı rehber hazırladık.

Tetris nedir? Tetris nasıl oynanır? Bu soruların cevabını merak ediyorsanız muhtemelen Tetris’in ismini yeni duydunuz ve nereden ve nasıl oynamaya başlayacağınızı merak ediyorsunuz.

Oyundan kısaca bahsetmek gerekirse Tetris, oldukça eski bir oyundur. Bir zamanlar can sıkıntısına birebir gelen oyunlardan biri olarak pek çok kişinin baş köşesinde yer alırdı. Basit bir mantığa sahip olmasına rağmen bağımlı yapıcı bir etkisi olmasından ötürü bugün hâlâ çoğu kişi tarafından oynanmaya devam ediliyor.

Peki, Tetris tam olarak nedir, nasıl ve ne zaman ortaya çıkmıştır, nasıl oynanır? Bu sorulardan yola çıkarak Tetris hakkında merak edilen her şeyi ele alan bir yazı hazırladık.

Tetris Nedir?

Tetris, karmaşadan düzen yaratma fikrini temel alarak geliştirilmiş bir oyundur. 1984 yılında Alexey Pajitnov tarafından geliştirilmiştir. Oyun geliştirilirken Pentomino’dan ilham alınmıştır. Tetris’te olduğu gibi bu oyunda da belirli şekiller vardır. Oyuncuların amacı ise şekilleri uygun olarak yerleştirmektir.

Oyunun adı tetra (Yunancada dört anlamına gelen) ve tenis (Pajitnov’un en sevdiği spor) kelimelerinin birleşiminden geliyor.

Tetris Nasıl Oynanır?

Tetris Nasıl Oynanır?

Tetris’te amaç oldukça basittir. Ekranın üst kısmındaki blokları doğru bir şekilde indirmek gerekiyor. Bu bloklar sağa sola hareket ettirilebildiği gibi yönü de değiştirilebiliyor. Blokların iniş hızı da yine oyuncu tarafından belirlenebiliyor.

Oyuncuların bu bloklar ile yapması gerekenler ise boş satırlarını indirdiğiniz bloklarla doldurmaktır. Renkleri eşleştirmeye gerek yoktur. Amaç sadece blokları aynı hizada toplamak ve böylece tüm satırı doldurmaktır.

Oyunu oynarken blokların yüksekliğini de mümkün olabildiğince düşük tutmanız gerekiyor. Eğer bunu yapmak yerine blokları üst üste yığarsanız ekran tamamen dolacak ve oyun sona erecektir.

Tetris bir eğlence oyunu olmanın yanı sıra bulmaca oyunudur. Bu, Tetris’i oynarken en önemli unsurun kişinin düşünceleri olduğu anlamına geliyor. Bu nedenden ötürü bir bloğu indirmeden önce düşünmeyi ihmal etmemek gerekiyor.

Exit mobile version