Tesla Teslimatlarında Düşüş Yaşıyor

Tesla şirketinin üç aylık rekor teslimatları, Çin'in COVID kapatmaları nedeniyle sona eriyor. Tesla teslimatları yaklaşık yüzde 18 düştü.

The Tesla Inc. Gigafactory in this aerial photograph taken in Shanghai, China, on Friday, Dec. 25, 2020. Tesla is coming to the end of its first year selling China-made cars with a commanding position in the world's biggest electric-vehicle market, but Elon Musk shouldn't rest on his laurels. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg via Getty Images

Tesla, 2022’nin ikinci çeyreğinde, bir önceki çeyreğe göre yaklaşık yüzde 18 düşüşle 254.695 araç teslim ettiğini açıkladı. Tesla’nın sitesinde yayınlanan rapor, Elon Musk’ın şirketi için, çoğunlukla Şanghay’daki fabrikasının COVID ile ilgili uzun süreli kapanmalarına atfedilebilecek yaklaşık iki yıllık rekor üç ayda bir yapılan teslimatların sona erdiğinin sinyalini veriyor.

Tesla, bu teslimatların 238.533’ünü Model 3 ve Model Y araçlarının, 16.162’sinin ise Model S ve Model X araçlarının oluşturduğunu söyledi. İşin üretim tarafında Tesla, toplam 258.580 araç üretmeyi başardığını söyledi.

Çin, şirketin dünyadaki en değerli otomobil üreticilerinden biri statüsüne yükselmesinde çok önemli olmuştur. Ancak Tesla’nın Şanghay Gigafactory’si, ülkenin sıkı COVID kilitleme politikasının zarar görmesi nedeniyle son aylarda görünüşte sonsuz bir açılış ve kapanış döngüsüne yakalandı.

Mart ayında Tesla, COVID-19 vakalarındaki ani artış nedeniyle Şanghay fabrikasını iki günlüğüne kapattı. Şanghay şehir çapında bir kilitlenme ile boğuşmaya devam ederken fabrikayı Nisan ayında bir kez daha kapattı. Şangay tesisi, hem Model 3’leri hem de Model Y’leri üreten şirketin en büyük tesisidir.

Tesla Almanya Fabrikasıyla Teslimatı Telafi Etmek İstiyor

Tesla kısa süre önce Almanya’nın Berlin kentinde ilk Avrupa fabrikasını açtı. Austin, Texas Gigafactory’nin büyük açılışını kutlamak için bir “siber rodeo” düzenledi. Her ikisi de Şanghay’daki COVID ile ilgili kilitlenmelerin neden olduğu üretim sorunlarını dengelemeye yardımcı olabilir. Musk kısa süre önce her iki fabrikayı da tedarik zinciri kısıtlamalarının, şirketin planlarını kısıtlamaya devam ettiği için “milyarlarca dolar kaybeden” “devasa para fırınları” olarak nitelendirdi.

Bloomberg’in anketine katılan 9 analiste göre, elektrikli araç üreticisi, Haziran ayında sona eren üç ayda dünya çapında 261.000’den fazla araç teslim etmiş olabilir. Şirket, son iki yılda gerçekleştirdiği art arda üç aylık kazançları sona erdirdi. Tesla, yılın ilk üç ayında 310.000’den fazla araç teslim etti.

Deutsche Bank’tan Emmanuel Rosner müşterilere bir araştırma notunda, “İkinci çeyrek teslimat tahminimizi, Şanghay fabrikasında Covid 19 ile ilgili uzun süreli bir kapanma ve lojistik zorlukları yansıtarak 65.000 ila 245.000 birime düşürdük” dedi.

Tesla’nın hisseleri Cuma gününü %1.2 artarak 681.79$’dan kapattı. Ancak hisse senedi bu yıl şu ana kadar yaklaşık %35 düştü.

Exit mobile version