Tesla Taksi Projesi Askıya Alındı

Paris'te bir taksi firması ölümcül kaza sonrası Tesla araçlarının kullanımını askıya aldı.

Paris’te taksi şirketi G7, ölümcül bir kazanın ardından Tesla Model 3 araçlarının kullanımını askıya aldı.

G7 İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Yann Ricordel, Cumartesi akşamı kaza meydana geldiğinde izinli bir taksi şoförünün ailesini bir restorana götürdüğünü söyledi. Salı günü iki kaynak, kazada bir kişinin öldüğünü söyledi. 20 kişinin de yaralandığını, soruşturmaya yakın kişilerden biri, üçünün durumunun ağır olduğunu ifade etti.

Fransa’da çıkan haberlere göre, araba bir minibüse çarpmadan önce bir bisikletçi ve üç yayaya çarptı. Kaza sonucunda yedi kişi ağır yara aldı.

Şirket Askıya Aldı

G7, polis soruşturması tamamlanana kadar 37 Tesla Model 3 aracının kullanımını askıya alacağını söyledi.

Bir hükümet sözcüsü yaptığı açıklamada, Tesla’nın kazanın teknik bir arızadan kaynaklandığına dair bir belirti olmadığını söyledi.

G7, kazanın ardından filosundaki 37 adet Model 3 aracının kullanımını askıya aldı.

Soruşturmaya yakın bir kişinin verdiği bilgiye göre, kazada bir kişi öldü.  Üçü ağır olmak üzere yirmi kişi yara aldı.

Hükümet sözcüsü Gabriel Attal gazetecilere verdiği demeçte, “Elbette Tesla’nın yönetimiyle temas halindeyiz ve bize araçlarında işaretleme yapmak için teknik bir sorun olmadığını söylediler” dedi.

Hükümetin devam eden adli soruşturmanın sonucunu beklediğini de sözlerine ekledi.

Kazadan dört gün sonra hala şokta olan görgü tanıkları, Reuters’e arabanın metal direkler, bir dizi binmek için ödemeli bisiklet, camla dolu bir geri dönüşüm kutusu ve sonunda durmadan önce yayalara ve bir minibüse çarptığını söyledi.

Yakındaki bir restoranda barının arkasından müşterilere hizmet veren Tillard Diomande, “Saldırı olduğunu düşündüm. Cam, toz vardı… sanki bir patlama olmuş gibiydi” dedi.

Bir polis kaynağı, sürücünün olayların kendi anlatımına, tanıklara ve video gözetimine atıfta bulunarak, kırmızı trafik ışığında duran aracın aniden ileri fırladığını ve daha sonra ölen bir bisikletçiye çarpıp onu sürüklediğini söyledi.

Polis kaynağı, daha sonra alkol testinde negatif çıkan sürücünün arabayı durdurmak için kasıtlı olarak çöp kutuları da dahil olmak üzere engellere yönlendirdiğini söyledi.

Otomobilin Tesla’nın bazı sürüş görevlerini yerine getiren Autopilot modunda çalışıp çalışmadığı netlik kazanmadı.

Güvenlik Uyarısı Yok

Ulaştırma Bakanı Djebbari, Tesla Europe’un CEO’su ile konuştuğunu söyledi. Djebbari, kendisine Model 3 hakkında herhangi bir güvenlik uyarısı olmadığını söylendiğini ifade etti.

Araçlarındaki sensörlerden ve kameralardan ayrıntılı veriler toplayan otomobil üreticisinin, ilgili teknik verileri araştırmacılara sağladığını kendisine bildirdiğini de sözlerine ekledi. Yaklaşık 1 trilyon dolarlık piyasa değerine sahip Tesla, yorum taleplerine yanıt vermedi.

G7 İcra Kurulu Başkan Yardımcısı, kazanın  bir taksi şoförünün ailesini bir restorana götürmesi sırasında olduğunu söyledi. Ricordel, sürücünün fren yapmaya çalıştığını ancak bunun yerine aracın hızlandığını söyledi.

Adli bir kaynak, sürücü tarafından kasıtsız adam öldürmeyle ilgili soruşturma başlatıldığını söyledi.

Reuters tarafından elde edilen sahnenin videosu, siyah bir Tesla’nın enkazınıgösterdi. Ayrıca caddenin karşısına dağılan enkazı da ekrana yansıdı. Aracın sol tarafı buruştu, sol ön tekerlek çöktü ve ön cam paramparça oldu.

Araba, ön uçta hasar gören beyaz bir minibüsle çarpıştı. Sosyal medyada dolaşan diğer görüntülerde, kaza sonrasında yaralılara ve şoka girenlere müdahale eden vatandaşlar görüldü.

Elon Musk, hem Time dergisi hem de Financial Times tarafından 2021’de “yılın kişisi” seçilmişti.

Tesla taksi Model 3‘ü, Eylül ayında Avrupa otomobil satışlarının zirvesine çıktı. Bunu aylık grafiklerde ilk kez bir elektrikli araç yaptı.

ABD oto güvenlik düzenleyicisi Ulusal Otoyol Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA), Ağustos ayında, gelişmiş sürücü yardım sistemlerinin kullanıldığından şüphelenildiği 2016’dan bu yana 10 ölüm içeren 31 Tesla kazasını incelemek için ekipler gönderdiğini söyledi.

Kazaların üçünde Otomatik Pilotu devre dışı bıraktı.

Geçen yıl NHTSA, Tesla ile ilgili 200’den fazla şikayet için resmi bir inceleme başlattı. Ancak düzenleyici daha sonra Tesla’nın sistemlerinde hiçbir kusur bulamadığını ifadeetti. Ayrıca kazaların “pedalın yanlış uygulanmasından” kaynaklandığını söyledi.

Musk defalarca Otopilot’u savundu.  Musk,  “Otomatik Pilotlu Tesla devreye girdi, şimdi ortalama bir araçtan 10 kat daha düşük kaza şansı yaklaşıyor” diye tweet atmıştı.

Tesla taksi, sürücülere ellerini direksiyon simidinde tutmaları ve Otopilot’u kullanırken dikkatli olmaları gerektiğini tavsiye ediyor.

Exit mobile version