Tesla Hissesi Alınır Mı?

Tesla'nın yeni araç teslimat kılavuzu, yatırımcılar için harika bir haber.

Musk ve Twitter arasındaki ilişki daha karmaşık bir hal alırken, bazı yatırımcılar en başarılı şirketlerinden birisinin Musk’ın gözünden düşüp düşmediğini merak ediyor olabilir.

Hisse bazlı dikkat dağıtıcı unsurlarla bile, Tesla bir şirket olarak mutlak bir güç merkezi haline geldi. Şirket, sağlam bir ilk çeyrek bitirdiğini bildirdi ve iddialı uzun vadeli hedefler, heyecan verici yatırımcılar belirledi (en iyi borsa uygulamasına bakın). Ancak Tesla’nın yıllardır peşini bırakmayan soru halen sorulmaktadır: Tesla’nın değerlemesi şirketin yaptıklarına göre çok mu pahalı?

Güçlü Büyüme ve Üstün Karlılık

Araç üretimi açısından Tesla, son raporlarında harika haberler var. Birinci çeyrek üretimi yıldan yıla %69 arttı ve bu da otomotiv gelirinin yıldan yıla %87 artmasını sağladı. Gelir, üretimden daha hızlı büyüdüğü için Tesla, ürettiği her araçta daha iyi marjlar elde ediyor. Bu marj artışı, kısmen 2021 boyunca uygulanan fiyat artışlarından ve daha yüksek fiyatlı araçlar olan Model S ve X için üretim verimliliğindeki artışlardan kaynaklanmaktadır.

Üç aylık net gelir yıldan yıla %658 arttığından, bu gelir artışı kesinlikle alt satıra düşüyor. Daha da etkileyici olanı Tesla’nın %17,7’lik net gelir marjına sahip olması ve bu değerle otomobil endüstrisindeki en iyiler arasına yerleşmesi.

Tesla, lüks araç marjlarına yaklaşıyor. Bu nedenle, General Motors’un 6, Toyota’nın 8.6 olduğu fiyat-kazanç (F/K) oranından ziyade 35 kat kazançla Ferrari’ye daha yakın olarak değerlendirilmelidir. Tesla hala 90 katı kazançla değerlenirken, büyümesini sürdürürse bu eşiğe ulaşabilir.

Ayrıca yönetim, yatırımcılara harika bir haber verdi: Araç teslimatlarını birkaç yıl içinde yıllık %50 oranında artırmayı bekliyor. Gelir artışını modellemek ve Tesla’nın %17,7’lik kar marjını korumak için bu tahmini kullanan Tesla, 2022’nin sonunda 14,9 milyar dolar kazanca sahip olabilir. Bu, Tesla’nın 2022 yılı kazançlarının 49,5 katıyla işlem yaptığı anlamına gelir; önümüzdeki birkaç yıl içinde her yıl yaklaşık %50 büyüme öngören bir firma için fena bir değer değildir.

Tesla, Tipik Otomobil Üreticiniz Değildir

Tesla, eski otomobil üreticilerine kıyasla nasıl bu kadar yüksek bir kar marjına sahip olabiliyor? İlk olarak, aracıları ortadan kaldırdı. Tesla doğrudan tüketicilere satış yaptığı için, bayilerle karı paylaşması gerekmemektedir. Bu iş modeli birçok insanı yanlış yönlendirdi, ancak Tesla’ya önemli ölçüde fayda sağlıyor.

Ayrıca yalnızca elektrikli araçlara (EV’ler) odaklanmıştır. EV’lere karşı hisleriniz ne olursa olsun, otomobil endüstrisinin bu yönde hareket ettiği açıktır. Eski otomobil üreticileri toplam elektrikli araç üretiminden hala birkaç yıl uzaktayken, Tesla tüm hızıyla ilerliyor. İlk hareket eden avantaj kazanıyor ve diğer üreticiler hala prototip yaparken veya sadece üretimi hızlandırırken Tesla birçok müşteriyi çekiyor. Ayrıca, Tesla’nın dört üretim modeli (3, S, Y ve X), sırasıyla birinci, üçüncü, dördüncü ve onuncu sırada Tüketici Raporlarının en tatmin edici ilk 10 otomobilleri listesinde yer almaktadır.

Bununla birlikte, pil yapımında kullanılan nikel ve kobalt gibi hammaddelerin maliyetleri rekor seviyelere ulaşıyor ve Tesla’nın araçlarının üretim maliyetlerinin artmasına neden oluyor. Fiyat, birçok tüketicinin EV’lere geçiş yapma konusundaki temel endişelerinden biridir. Yine de, araba alıcıları standart seri modellerle yetinebilirse, Tesla’nın lityum demir fosfat (LFP) pil teknolojisi, fiyat artışı olmadan mükemmel performans sağlayabilir.

EV’ler pazar payını arttırıyor ve Tesla öncülük ediyor. Uzun vadeli bir zihniyetle (üç ila beş yıl) Tesla hissesi satın alıyorsanız, hisse senedi bugün harika bir alım fırsatı olabilir. Ancak, ayı piyasasının ne zaman döneceğini bilmiyorum ve hisse kısa vadede daha da düşebilir. Yatırımcılar, belirlenen zaman aralıklarında hisse senedini yavaşça gevşeterek ve potansiyel olarak hisse senedini daha düşük bir fiyattan satın alarak bunu azaltabilir.

Bugün, uzun bir süreden sonra Tesla hissesi satın almak için iyi bir fırsat olabilir. Mutlak en düşük fiyattan alma konusunda çaba sarfetmeyin; bir dönüş her an gelebilir ve hızlı bir fiyat artışına neden olabilir.

Exit mobile version