Telegram şu anda dünyada en çok kullanılan mesajlaşma uygulamaları arasında yer alıyor. Birçok kullanıcı özellikle dosya transferi için Telegram’a güveniyor. Peki, Telegram’dan virüs bulaşır mı? Bu mesajlaşma uygulamasına tamamen güvenebilir miyiz yoksa biraz şüpheli yaklaşmakta fayda var mı?
Bu yazıda Telegram’ı kullanmanın olası riskleri üzerinde durarak konuya dair merak edilen tüm detayları sizinle paylaşacağız.
Telegram’dan Virüs Bulaşır mı?
Telegram’ın kendisi zararlı bir uygulama değildir. Uygulamayı indirdiğiniz için cihazınıza virüs bulaşmaz ancak uygulama üzerinden indirdiğiniz dosyalar dolayısıyla cihazınıza virüs bulaşma ihtimali vardır.
Kötü amaçlı kişiler, kurbanları mağdurları hâline getirmek için büyük bir çoğunlukla kötü amaçlı bağlantılar gönderir. Bu web siteleri genellikle kimlik avı amaçlı hazırlanır. Genellikle Google ve benzeri hizmet sağlayıcılarının oturum açma sayfası kullanılır.
Bazen bağlantıya tıklandığında direkt sahte bir oturum açma sayfasına bazen ilk bakışta normal gibi görünen bir web sitesine yönlendirilirsiniz. İkinci senaryoda hizmeti kullanmak için sizden Google veya başka bir hizmet sağlayıcısını kullanarak oturum açmanız istenir.
Bu oturum açma seçeneğine bastığınızda yeni bir sekmeye yönlendirilirsiniz. Adres çubuğuna dikkat edin. Normalde Google.com adresine yönlendirilmeniz gerekirken adres çubuğunda hâlâ söz konusu web sitesi veya farklı bir web sitesi yer alır.
O sırada görüntülediğiniz web sayfası aslında Google’ın oturum açma sayfası değil, kimlik avı için hazırlanmış sahte bir web sayfasıdır. Örneğin aşağıda yer alan web sayfasını inceleyelim.
Normalde aşağıdaki seçeneklerde hesap oluşturma seçeneğinin de olması gerekir. Ayrıca Google, sizi “x.com uygulamasına devam edin” şeklinde bir mesajla karşılar.
E-posta girilen bölümün altında ise “Bu uygulamayı kullanmadan önce x.com uygulamasının gizlilik politikasını ve hizmet şartlarını inceleyebilirsiniz” bilgilendirmesi bulunur.
Kötü amaçlı kişilerin önceliği, hesap bilgilerinizi ele geçirmektir. Bu yüzden hesap oluşturma gibi seçenekler çoğunlukla olmaz. Bu seçeneğe yer verilse bile genellikle hiçbir işe yaramaz.
Bu, kişisel bilgilerinizi ele geçirmek için sıkça kullanılan bir yöntemdir. Bu bilgileri girdiğinizde aslında e-posta adresinizi ve şifrenizi kötü amaçlı kişilere göndermiş olursunuz.
Kötü niyetli kişilerin amacı eğer cihazınıza zararlı yazılım yükletmek veya virüs bulaştırmak ise size güvenilir gibi görünen bir dosyayı indirmeye ikna eder.
Bu ihtimalleri göz önünde bulundurursanız Telegram’ın tamamen güvenli olmadığı sonucuna varabilirsiniz. Uygulamayı kullanmaya elbette devam edebilirsiniz ancak her bağlantıya doğrudan tıklamayın, her dosyayı sorgusuz sualsiz indirmeyin.