Telefoto objektifler ile neler yapılır? Bir fotoğraf çekimini planlarken, öncelikle hikayemizi nasıl anlatabileceğimizi düşünürüz. Tam da bu aşamada istediğimiz anlatıma uygun olabilecek objektifi seçmek kilit noktalardan birisidir. Bunu ancak ne istediğimizi bilerek ve bulunduğumuz ortamı değerlendirerek yapabiliriz.
Telefoto objektifler birçok alanda kullanılabilen harika seçeneklerdir. İlk akla gelen özelliği uzağı daha iyi görmemizi sağlaması olsa da, fotoğraflarımızı oldukça etkileyici hale getirebilecek sanatsal görüntüler oluşturmamıza olanak verir.
Bu objektiflerin neden çok yönlü olduklarını ve birçok alanda kullanılabildiklerini anlayabilmek için diğer objektiflerden neden farklı olduklarına bir göz atmak gerekir. Objektifler arasındaki farkı belirleyici kılan odak uzunluğudur. Standart objektifler ortalama odak uzunluklarıyla insan gözüne yakın bir görüş alanı sunarlar. Geniş açılı objektifler görüş alanımızı artırabilirken, telefoto objektifler bize uzakta olan nesnelere daha yakından bakabilme imkanı verebilirler. Bunu da büyük olan odak uzunluklarıyla ile sağlarlar ve bu durum da dar bir görüş açısıyla sonuçlanır.
Şöyle bir baktığımızda birçok farklı telefoto objektif olduğunu görebiliriz. Odak uzunluğu 85-135 mm arası objektifler kısa telefoto, 135 ila 300 mm arasındaki objektifler de genellikle orta telefoto diye bilinir. 300 mm’nin üzerindekilere süper telefoto objektifler de denir. Uzak noktalara en fazla erişim bu objektiflerle sağlanabilir. Bir süper telefoto ile orta seviye olarak kabul edilen objektif arasındaki temel fark, diyafram açıklığıdır. f/4 veya f/2.8 maksimum diyafram açıklığına sahip bir objektif, hızlı hareket eden nesneleri dondurmak için çok önemli olan daha yüksek enstantane hızına olanak tanır.
Telefoto Objektifler Pahalı Aksesuarlardır
Telefoto objektiflerin içerisinde birçok cam parçasından oluşan bir düzenek vardır ve bu onları ağır ve pahalı bir duruma getirir. 70-200mm arası kısa telefoto objektiflerin popülerliğinin ardındaki sebeplerden birisi de bazı modellerinin hafif olmasıdır. Ayrıca görüntü kalitesi de oldukça iyidir.
Bir telefoto objektifle görüntülemek istenilen obje arasında oldukça fazla bir mesafe varken bile, birkaç adım ileride duruyormuş gibi çekim yapılabilir. Bu özelliği görüntülemek istenilen objenin uzakta olduğu için yanına gidilememesi veya herhangi bir nedenle yaklaşılamadığı durumlarda tercih edilmesinin esas sebebidir. Foto muhabirliğinin birçok alanında olduğu gibi, futbol ve benzeri spor karşılaşmalarında, yaklaşmanın imkansız olduğu vahşi hayvanların görüntülenmesinde, kuşların ürkütülmeden görüntülenip gözlemlenebilmesinde telefoto objektifler oldukça elverişlidir.
Çekim koşulları ihtiyaçları oldukça etkiler. Bazen fotoğraflamak istediğimiz modele yaklaşma imkanı olsa da bu yakınlaşma onların davranışlarını değiştirebilir. Bir kaplanın harika fotoğraflarını herkes çekebilmek istese de, hiç kimse vahşi hayvanlara tehlike oluşturabileceği için çok yaklaşmaya cesaret edemez.
Kuş gözlemcileri için tercih sebebi olmasının ana nedeniyse kuşlara varlıklarını hissetmeden onları görüntülemektir. Aksi taktirde kuşlar fotoğrafçının bulunduğu alandan hızla uzaklaşır. Muhtemelen bazı şartlar altında insan ya da hayvan olsun modelimiz biraz daha uzaktan görüntülendiğinde doğal davranışlarını sergileyecek, tamamen farklı bir anlatımla görüntülenecektir.
Odak uzunluğunun fazla olmasının görüntünün derinliğini sıkıştırmak gibi bir etkisi vardır. Fotoğraf makinasına yakın yani ön planda olan nesnelerle arka planda uzakta bulunan nesnelerin arasında epeyce mesafe olduğu halde birbirlerine daha yakın görünürler. Bu şekilde nesneler arasındaki mesafe sıkıştırıldığı zaman arka plandaki herhangi bir nesne olduğundan daha büyük görünür.
Ortam Kalabalığı Daha Fazla Gösterilebilir
Bir telefoto objektif ile bir konser salonunda çekim yapıldığında insanlar arasındaki mesafe daha az görünerek ortamın daha kalabalık olduğu algısı oluşturulabilir.
Daha sığ bir alan derinliği sağladıkları için portre çekimleri için de harika bir seçim olabilirler. Ön planda sadece odaklandığımız özne görünürken, arka plan yumuşak bir şekilde bulanıklaşır. Etrafta dikkat çeken çok fazla unsurun olduğu portre çekimlerinde harikalar yaratarak, o dağınıklığın içerisinde özne mükemmel bir şekilde ön plana çıkartılabilir.
Özellikle kısa telefoto objektif bu tarz çalışmalar için çok iyi sonuçlar verebilir. Geniş açılı bir objektifle çekim yapıldığında yüzde ve özellikle burun kısmında oluşabilecek genişleme riski oldukça azalır. Daha doğru ve göze hoş görünen yüz orantıları elde edilir.
Ayrıca çok daha rahat bir çalışma mesafesi de sağlar. Model ile rahatlıkla iletişim kurularak yönlendirilebilir ve bir samimiyet duygusunun oluşmasına izin verebilir. Elbette fotoğrafçının ne istediğini ve hangi objektifle nasıl bir sonuç alabileceğini bilmesiyle doğru orantılı bir seçimdir.
Odak uzunluğunun fazla olması nedeniyle, makinanın sarsıntısından kaynaklanan bir bulanıklığın oluşması ve keskinliğin azalma riski yüksektir. Tripod kullanmak bu sorunu ortadan kaldırmaya çok yardımcı olacaktır. Ancak tripod kullansak da, bazen fotoğraf makinasındaki deklanşöre elle basmak bile bir titreme oluşmasına ve görüntüde netsizlik oluşmasına yol açabilir. Bu olasılığı da elemek için kablolu ya da uzaktan kumandalı bir deklanşör kullanılabilir.
Gittiğimiz herhangi bir yerde telefoto objektiflerin büyütme özellikleri sayesinde etrafımızdaki çiçeklerin, bazı canlıların yakın görüntülerini de çekebiliriz. İnce detaylar verme konusunda makro objektifler kadar mükemmel olmasa da, neyin fotoğraflandığı ve ne kadar yaklaşıldığına bağlı olarak gayet iyi sonuçlar verebilir. Sonuçta makro fotoğrafçılığın tanımladığı bire bir büyütmeyi veremeyen bu objektifler makroya yakın görüntüler oluşturabilme ile sınırlıdır.
Manzara Fotoğrafçılığında da Kullanılır
Manzara fotoğrafçılığında genellikle olarak geniş açılı objektiflerin kullanıldığı düşünülebilir. Ancak telefoto objektiflerle de aynı derecede muhteşem görüntüler elde edilebilir. Sıkışan perspektifle beraber ağaçlar, evler ve dağlar birbirleriyle iç içe geçerek hoş görüntüler oluşturur.
Gökyüzünü dahil ettiğimiz fotoğraflarda eğer geniş açılı bir objektif kullanılmışsa, güneş ve ay genelde oldukça küçük görünür. Her ne kadar ana özne olarak görüntüde yer almasını istesek de sonuç pek de başarılı olmayabilir. Eğer güneşi ya da ayı etkileyici bir şekilde görüntünün içine dahil ederek ana objelerden biri haline getirmek istiyorsak bunun bir yolu telefoto objektif kullanmaktır. Görüntüyü oluşturan düzlemler birbirine yakınlaştığında ve arka plandaki ay ya da güneş daha büyük görünür. Bilinen en iyi örneklerden birisi de ayın binaların hemen yakınında kocaman göründüğü fotoğraf kareleridir.
Daha sade bir kompozisyon oluşturmaya olanak vermesi fotoğrafa katkı sağlamayan nesneleri çıkarma, görsel olarak etkileyici olanı vurgulamaya imkan verir. Böylece temel olan düşünce ortaya çıkarak güçlü bir kompozisyon elde edilir. Böyle bir sadeleştirmeyle az olan şey çok anlam ifade etmeye başlar
Bozulma olmadan göz alıcı portreler çekebilme, uzaktaki bir şeyin yakın çekimini yapabilme ve mükemmel resim kalitesi, iyi bir telefoto objektifin neler sağlayabileceğinin örnekleridir. Sonuç olarak, bir telefoto objektif, fotoğraflarınızı bir sonraki seviyeye taşımanıza yardımcı olacaktır.
Bakış açısını değiştirmenin güzel bir yönü de farklı objektifleri denemektir. Aynı dünyaya başka pencerelerden bakmamızı sağlar.
Yorum Yap