Telefoto Lens Nedir?

Telefoto lens akıllı telefonlar sayesinde pek çoğumuzun günlük hayatta da oldukça sık duyduğu bir terim haline geldi. Peki nedir bu telefoto lens ve ne işimize yarar derseniz bu yazıda ihtiyacınız olan tüm bilgileri bulabilirsiniz.

Telefoto Lens Nedir?

Kullanılan her lens ölçeğinin belirli bir amacı olduğu gibi telefoto da uzaktan yapılan çekimler için idealdir. Özellikle doğa fotoğrafçılığı ve spor fotoğrafçılığı yapanların sıkça kullandığı bu lens, uzak bir mesafeden detaylı ve yakın çekim yapmanızı sağlar. Örneğin bir futbol maçında sahaya uzak olmanıza rağmen sanki sahanın içindeymiş gibi fotoğraflar çekebilirsiniz.

İhtiyaca Yönelik Lens Tercihi

Lens seçeneklerine baktığımızda mm bazında sayılar arttıkça ekrana sığdırabildiğimiz alan azalır. Örneğin 11 mm’lik bir lensle çekim yaptığınızda oldukça geniş açılı fotoğraflar elde edersiniz. Genelde manzara ve mimari çekimleri için ideal olarak önerilmektedir. 35 mm- 85 mm lensler genelde standart olarak fotoğraf makinasının yanında satılmaktadır. 50 mm lenslin insan gözüne en yakın çekimi yaptığı kabul edildiği için, gördüğümüze yakın sonuçlar elde edeceğimiz fotoğraflar için idealdir.
Telefoto lensler ise 85mm ve üzeri lenslere verilen genel bir isimdir. Ancak bunun içerisinde de farklı kategoriler bulunmaktadır. Portre için 85mm yeterli olurken mikro fotoğrafçılık için 300mm lensler daha faydalı olmaktadır.

Cep Telefonlarında Telefoto Lens Kullanımı

Teknoloji ilerledikçe profesyonel fotoğrafçılık yöntemleri giderek telefonlara da entegre edilmeye başladı. Sosyal medya mecraları günlük hayatta fotoğraf çekip paylaşmayı odak noktalarımızdan biri haline geldi. Bu talebi karşılamak için de cep telefonları özellikle çektikleri fotoğrafların kalitesi ile öne çıkmaya başladı. Eskiden tek arka kameralı olan cep telefonlarının son zamanlarda arka kamera sayısı üçe hatta dörde kadar çıktı.
Bu kameraları farklı lensler olarak da düşünmek mümkün. Öncelikle standart ölçeklerde var olan kamera bize çekim için fazla seçenek vermiyordu. Manzara fotoğrafları gibi daha geniş açılı çekimler yapmak için geniş açılı lensler eklendi. Ardından ise dar açılı çekimler yapmak ve çok uzaktaki bir nesneyi bile net bir şekilde yakınımızdaymış gibi çekmek için dar açılı; yani telefoto olarak da adlandırdığımız lensler cep telefonlarında üçüncü olarak yer aldı.

Neden Telefoto Lens Cep Telefonları İçin Önemli?

Günlük hayatımızda pek çoğumuz ilgi çekici bir şey gördüğünde ilk yaptığı cep telefonu ile fotoğrafını ya da videosunu çekmek oluyor. Artık Instagram gibi mecralarda profesyonel denilebilecek kalitede fotoğraflar paylaşmak sıradan bir hale geldi. Bunda telefoto lenslerin de büyük önemi var. Örneğin detaylı bir çekim yapmak, portre çekmek ya da kadraja sadece belirli parçaları dahil etmek istediğinizde farkında olmasanız da telefonunuz dar açılı bu lens ile istediğiniz fotoğrafı başarılı bir şekilde ortaya koyuyor.

Bize dar açı sağlayan bu lens sayesinde örneğin uzaktaki bir binayı çok yakında gibi çekebilir ve büyüklüğünü fotoğrafa çok daha iyi yansıtabilirsiniz. Dar açılı lensler aynı zamanda odak ile arka planı ayırma konusunda da oldukça başarılıdırlar. Bir kişinin ya da objenin fotoğrafını çekerken ana nesneyi netleştirip arka planı flu yapmak telefoto lensi sayesinde mümkün olmaktadır.

Örneğin burada telefoto lens kullanılarak aynı mesafeden çekilmiş iki fotoğraf arasındaki farkı görebilirsiniz. Öncelikle fotoğrafın temel objesi olan kişi ikinci fotoğrafta çok daha yakın ve net bir şekilde gözükürken arka plan flu hale gelmiş ve belirsizleşmiş. Bu sayede kişi başarılı bir şekilde ön plana çıkarılmış. İlk fotoğrafta ise kişi ve arka plan birbirine karışmış ve odak noktası yok olmuş.

Telefoto lensler bilinçli ya da bilinçsiz olarak hepimizin hayatına çoktan giriş yaptı. Günlük hayatımızda da profesyonel gözüken çekimler yapmak için bize oldukça yardımcı. Bu özellikleri bilinçli olarak kullandığınızda ise bambaşka sonuçlar elde edebilir, daha iyi fotoğraflar ortaya çıkarabilirsiniz.

Exit mobile version