Telefonda virüs belirtileri nasıl anlaşılır? Mobil cihazda kötü amaçlı yazılım olup olmadığını tespit etmenin birden fazla yolu vardır. Aşağıda yer alan adımlar, telefonunuza kötü amaçlı yazılımın bulaşıp bulaşmadığını anlamanızı sağlar.
Akıllı telefonları tehdit eden çok sayıda kötü amaçlı yazılım bulunmaktadır. Zararlı yazılım bulaşan telefonlarda bazı belirtiler meydana gelir. Telefonda virüs olduğu nasıl anlaşılır sorusunun yanıtını için listemize göz atabilirsiniz. Listedeki belirtiler cihazınızda görülüyorsa virüs temizleme uygulaması ile tarama yapmalısınız.
Telefonda Virüs Belirtileri Listesi
- Aşırı ısınma
- Performans sorunu
- Bilinmeyen abonelikler
- Rastgele açılan pencereler
- Hesabınızdan sahte bağlantılar yollanması
- Yeni uygulamaların yüklenmesi
- Yüksek veri tüketimi
- Uygulamaların çökmesi
- Pilin hızlı tükenmesi
1. Aşırı Isınma
Bazı kötü amaçlı yazılımlar akıllı telefonun aşırı bir şekilde ısınmasına neden olabilir. Cihazınızda herhangi bir uygulama veya oyun açık değilken bile fazla ısınma sorunu yaşanıyorsa bunun nedeni kötü amaçlı yazılım olabilir.
2. Performans Sorunu
Akıllı telefonlar tıpkı bilgisayarlar gibi kötü amaçlı yazılımlar nedeni ile yavaş çalışmaya başlayabilir. Bu nedenle akıllı telefonunuzun performansında son zamanlarda bir düşüş yaşandıysa bunun nedeni virüs olabilir.
3. Bilinmeyen Abonelikler
Cihazınıza kötü amaçlı yazılımın bulaşıp bulaşmadığını anlayabileceğiniz bir yöntem daha bulunmaktadır. Bazı virüsler, kullanıcının haberi olmadan telefonu ücretli abonelik hizmetlerine kayıt edebilir.
4. Rastgele Açılan Pencereler
Telefonu kullanırken rastgele pencereler açılabilir. Bu durum, cihaza bir kötü amaçlı yazılımın bulaştığı anlamına gelebilir.
5. Hesabınızdan Sahte Bağlantılar Yollanması
Kötü amaçlı yazılımlar kişi listenize erişebilir. Kişi listenize erişen kötü amaçlı yazılımlar, arkadaşlarınıza mesaj gönderebilir. Bu mesajların gönderilmesi için e-posta ve sosyal medya hesaplarınız kullanılabilir.
Arkadaşlarınıza gönderilen mesajların içeriğinde tehlikeli bağlantılar olabilir. Bu bağlantılar aracılığı ile diğer kullanıcıların hesapları çalınabilir ve sistemlerine kötü amaçlı yazılım bulaşabilir. Böyle bir durumu fark ettiğinizde hemen şifrenizi değiştirmeli ve cihazınızda virüs taraması yapmalısınız.
6. Yeni Uygulamaların Yüklenmesi
Bazı kötü amaçlı yazılımlar kullanıcının haberi olmadan akıllı telefona çeşitli zararlı uygulamalar yükler. Bu süre zarfında hiçbir şekilde kullanıcı bilgilendirilmez. Dolayısıyla kullanıcı telefona zararlı uygulamanın yüklenip yüklenmediğini fark etmez. Akıllı telefonunuzda yüklemediğiniz uygulamalar görürseniz bunun sebebi virüs olabilir.
7. Yüksek Veri Tüketimi
Akıllı telefonunuz normalden çok daha yüksek veri tüketiyorsa bunun nedeni büyük bir ihtimalle virüstür. Cihazınız üzerinden veri tüketimini görüntüleyebilirsiniz.
8. Uygulamaların Çökmesi
Cihazınıza bulaşan zararlı yazılımlar, uygulamaların sürekli olarak çökmesine yol açabilir. Eğer telefonunuzdaki uygulamalar çöküp duruyorsa virüs taraması yapabilirsiniz.
9. Pilin Hızlı Tükenmesi
Telefonunuzun bataryası çok hızlı bir şekilde tükeniyorsa bunun sebebi zararlı yazılımlar olabilir. Bazı zararlı yazılımlar akıllı telefondaki pilin çok kısa süre içerisinde tükenmesine yol açabilir.