Teknoloji Dünyasında 2021 Beklentileri

Teknolojide hız kavramı günümüzde olağanüstü seviyelere ulaşmış durumda, üstelik dur durak bilmeden tam gaz devam ediyor. İnovasyon, yüksek profilli kompleks yazılımlara, donanıma dair sayısız argümana ve daha fazlasına sirayet ederek gelişimin önünü açarken yakın geleceğe yönelik tahminler de yavaş yavaş günyüzüne çıkıyor, bu noktada 2021 yılı için çok sayıda teknolojik değişiklik bekleniyor. Sağlık, bilim, kültür ve iş alanlarını da kapsayacak şekilde teknoloji ile ilgili sayısız başlıkta birçok yenilik beklenirken NewTech ekibi olarak öne çıkacağını düşündüğümüz konuları sayfalarımıza taşıyoruz. İşte karşınızda teknoloji dünyasında 2021 beklentileri…

Giyilebilir Sanal Sinema

Koronavirüs bazı şeyleri tek kelimeyle ‘bloke’ etti. Örneğin sinema sektörü resmen dibe battı 2020’de. Filmler vizyonda değil internet platformlarında ya da TV’de yer bulabildi. Gelirler ve genel itibarıyla dönüşüm kaotik ölçüdeydi. 2021’in bu açıdan sinemayı dönüştürmeye hazırlandığı müjdesini verebiliriz. Öne çıkan kavram ise giyilebilir sanal sinema.

Oldukça fütüristik bir fikre dayanan giyilebilir sanal sinema, Wifi’a bağlı şekilde 1080p çözünürlüklü video deneyimini esas alıyor. Bunun için özel gözlükler ile birlikte güçlü efektler ve daha rafine ses özelliklerini algılarınıza taşıyacak inovatif kulaklıklar geliştiriliyor. Dahili depolama alanı sayesinde 2-3 boyutlu içeriklerin her an yanınızda olacağı bu fütüristik deneyim, sadece yüklenecek filmleri değil Wifi bağlantısı sayesinde Netflix gibi streaming platformları üzerinden izleme imkanı da sunacak.

Dijital görünmezlik

2021, dijital mahremiyete dair yeni gelişmelere gebe. İnternetin hiç olmadığı kadar yaygınlaştığı 2020’nin ardından 2021’de bu alandaki güvenlik önlemlerinde kapsamın hiç olmadığı kadar farklılaşması öngörülüyor. Şeffaflık ve izlenebilirlik, dijital mahremiyet açısından çok önemli unsurlar ve 2021’de bu konuların farklı kamusal yasalarla gündeme gelmesi muhtemel görünüyor. En nihayetinde önümüzdeki yıl bu konuda daha büyük gelişmeler göreceğiz.

Token Smart Ring

Yeni bir kavramla tanışmaya hazır mısınız? Token Smart Ring, en basit tanımıyla teknolojik bir yüzük. İç kısmında parmak izi sensörü var ve sadece sahibi tarafından kullanılabiliyor. Her şeyi tek seferde çözmenizi esas alan, cüzdanınızdan araba anahtarına kadar son derece geniş kontol alanını size pratik şekilde vadeden bir teknoloji. Başka bir şeye gereksinim olmadan paket servise ödeme yapabilmenizi, evinizin kapısını açmanızı sağlıyor. Kaybetseniz bile parmak izi gerekeceği için başkası tarafından kullanılamıyor.

Robotik evcil hayvanlar

Petoi Bittle ve Sony’nin meşhur evcil köpeğini biliyoruz. Ancak şu da bir gerçek ki çok rağbet görmediler. İşte bu tip eğlenceli teknolojilerin daha gelişmiş yetenekleri ile birlikte 2021’de trend halini alması bekleniyor. Eğlencenin yanı sıra eğitici bir deneyim de sunacak olan robotik evcil hayvanlar, yapay zeka teknolojisinin nimetlerinden yararlanırken en yakın arkadaşınız olmayı da başaracaklar.

Akıllı tarım robotları

Geleceğin tarlaları kesinlikle onlara emanet! Akıllı tarım robotları alanındaki inovasyon ve gelişim hızı birçok segmentin katbekat üzerinde. Bu teknolojinin tarımın gittikçe daha önemli hal aldığı, her metrekare toprağın en iyi şekilde işlenmesine duyulan gereksinimin gittikçe arttığı günümüzde olası risk unsurları ile mücadelede en iyi çözüm olacağına inanılıyor.

Örneğin Cambridge Üniversitesi’nde geliştirilen Vegebot’lar, tarladaki ürünlerin hasat zamanını tespit edebiliyor. İnsan müdahalesi olmaksızın zamanı geldiğinde hasat işlemini başlatan robotlar, bunun için üründen alınan verimi artıran bir kesme sistemi de kullanıyor. Birçok denemenin devam ettiği akıllı tarım robotları alanının 2021’in yükselen teknolojileri arasında konumlanacağına duyulan inanç bir hayli fazla.

Yapay zekâ ve IoT

Yapay zekâ (AI) iyiden iyiye gündelik hayata entegre oluyor. Teknolojiyi son derece verimli şekilde kullanan şirketlerin sayısında rekor düzeyde artış kaydediliyor. 2021’de müşteri deneyimini daha iyi hale getirmek isteyen şirketler, yapay zeka yatırımlarını artırmaya devam edecek. Önümüzdeki yıl Siri ve Alexa gibi dijital hayatın tam olarak içindeki yapay zeka uygulamalarında da önemli atılımlar bekliyoruz.

AI, operatörlerin ağlarını optimize etme ve önüne geçilmesi gereken hataların tespit edilmesinde kritik rol oynayacak örneğin. Aynı zamanda usulsüz işlemlerin fark edilmesinde etkin rol oynaması beklenen AI, operatörlerin müşterileri hakkında her gün topladığı Büyük Veri’nin analizini de gerçekleştirecek. AI, 5G ile gelen yeniliklerin analizi ve yeni hizmetlerin sunulmasında başı çekecek.

5G ile dönüşüm geçirecek yeni iletişim çağında internete bağlı cihazların sayısı da belirgin ölçüde artacak. IoT teknolojisi sayesinde operatörler baz istasyonlarını ve veri merkezlerini istedikleri bölgeye kurarak uzaktan kontrol ve denetleme yapabilecek. 5G ile IoT teknolojilerinin bir araya gelmesi halinde bulunduğunuz her noktadan sorunsuz erişim yapabileceksiniz.

Siber güvenlik

Sesli, görüntülü ve yazılı iletişim yaptığımız mobil cihazlardan e-posta ve sohbet uygulamalarına kadar mobil dünyası siber suçlular için en büyük hedeflerden biri olacak. Yeni fiziksel ve bulut ağların kurulacağı 5G çağında, operatörler siber suçlular için yüksek miktarda veri saklayan sayısız hedef sunacak. Operatörler güçlü güvenliği bulunan ve siber saldırılara direnebilen altyapılar kurmadıkları sürece 5G çağında tepetaklak olma riskiyle karşılaşabilir.

Güvenliği etkin bir ağ oluşturmak, ağa bağlı tüm IoT cihazlarının güvenliğini temin edebilmek, saldırıları en kısa zamanda etkisiz hale getirebilmek ve müşteri verilerini koruyabilmek, mobil operatörlerin en büyük sorumlulukları arasında yer alacak. Siber güvenlik hiç olmadığı kadar değerli. Neden mi? Çünkü verinin boyutu hiç olmadığı kadar artıyor. Veri demek, artık ‘elmas’ demek ve hırsızların da gözü tam olarak ona odaklı. Siber saldırganlar sadece bankaları ve kripto para borsalarını değil, her yeri hedef alarak gözlerini büyük vurgunlara dikiyorlar, 2021’de bu konuda çok daha fazlasıyla, büyük siber saldırılarla karşılaşmamız olası.

Sanal gerçeklik

Sanal gerçeklik uzun yıllardır gündemimizde. Ancak başta eğitim olmak üzere rehabilitasyon, eğlence, eğitim ve pazarlama gibi alanlarda henüz potansiyelini bulamadığını belirtmek de mümkün. İşte 2021’in bu açıdan değişim yılı olabileceği öngörülüyor. 2021’de en önemli teknoloji trendleri arasında konumlanması beklenen sanal gerçekliğin, oyun gibi genel kullanım alanlarının da genişleyeceğine inanılıyor. En nihayetinde ise Google, Samsung gibi teknoloji şirketlerinin en önemli yatırım alanlarından sanal gerçeklik, gelişimini sürdürecek…


 

Exit mobile version