Tekno-Hastalıklar

Bulunulan her ortamı, vücuda dair tüm refleksleri çevreleyen teknoloji, günümüzde yeni nesil bir dizi hastalığın çıkış noktası durumunda. Peki öne çıkan tekno-hastalıklar hangileri, nedenleri ve belirtileri neler? İşte yanıtlar…

Sosyal Medya Depresyonu

 Facebook Depresyonu olarak ilk zamanlarda gündeme gelen bu tekno-hastalık, günümüzde Instagram ve Twitter başta olmak üzere birçok platformdan kaynaklı görülebilmektedir. Özetle görülen paylaşımların duygusal açıdan hayal kırıklığı yaratması, buna bağlı yoğun mutsuzluk halidir.

Siberhondrik

 Oldukça ilginç ve neredeyse durdurulamayan bir trend halini alan siberhondrik, örneğin dizin sağ tarafı ağrıdığında bunun Google’a ‘diz sağ tarafı ağrıyor’ yazılarak çıkan yazıların, forumlardaki soru-cevapların, videoların incelenmesi şeklinde görülen, dolayısıyla tedavi yöntemlerinin internetten araştırılmasını esas alan bir rahatsızlık durumudur.

İşin ürkütücü yanı tedavilerin de internetten bulunan sonuçlardan hareketle uygulanılmaya çalışılmasıdır.

Kesinlikle uzak durulması gereken bir tercih olduğunu, hastalık durumlarında profesyonellerden yardım alınması gerektiğini hatırlatırız.

Nomofobi 

Akıllı telefonla aranızdaki mesafe açıldığında ortaya çıkan bir ilginç panik, korku durumu. Birilerinden haber alamamak, gündemi kaçırmak, size yapılan beğeni ya da yorumları görememenin nedenlerini oluşturduğu son derece yaygın bir hal.

Ego Sörfü

Online narşizim olarak da literatürde yer bulan ego sörfü, internette kendi isminizi aratmanız, size dair gelişmeleri anbean bilme isteğinden, daha doğrusu saplantısından kurtulamamanız şeklinde bir takım etkilere sahiptir.

Fomo

Gerginlik ve kaygı gibi belirtilerle ortaya çıkan Fomo, internetteki gelişmelerin takip edilememesinden duyulan korku şeklinde etkisini gösterir. İlginç bir ruh haliyle görülebilen etkileri çevrede buluna yakın arkadaş, eş, dost tarafından da hissedilebilmektedir.

Google Takibi

 

Son derece yaygın olarak görülen bu tekno-hastalık Google’da arkadaşlar, hoşlanılan kişi, kıskanılan akrabalar ve daha birçok farklı kimsenin araştırılmasıdır. Kişi, takıntılı bir ruh haliyle Google Takibi yapmaktan kendini bir türlü alamaz.

İnternet Siniri 

Mobil cihazların çok sık değiştirilme nedenlerinden biridir. Cihazlarda performansın genelde yazılımsal nedenlerle düşüş göstermesiyle ortaya çıkan stres durumu biçiminde tanımlanabilir. Genel bir sinir hali yaratır, kişi aniden küfür eder ve genellikle kısa süreli asabi hareketler sergiler.

Photolurking

 

Türkiye’de son derece yaygın olduğunu gördüğümüz bu hastalık, aynı zamanda dünyadaki en yaygın teknoloji kaynaklı hastalıklardan biri. İnsanların Instagram, Twitter gibi sosyal ağlarda takılıp kalması, fotoğraf ve videolara saatlerce bakması, birinden çıkıp diğerine girmesi ve bundan kendini alamaması gibi belirtiler sergiler.

Çözüm yollarından en yaygın olanı sosyal medya uygulamalarının ana ekranın dışında yer alması, her zaman ‘çıkış yapılarak’ kapatılması ve tekrar açılmak istendiğinde şifre-kullanıcı adı/email kombinasyonlarının girilmesi zorunluluğu olması gibi yöntemlerle ‘erişilebilirliğinin’ kolay olmaktan çıkarılmasıdır.

 

Medial epikondilit

 

Golfçü dirseği hastalığı olarak da bilinir. Özellikle yazı yazan kişilerde görülen bir fiziksel rahatsızlıktır. Elin fleksör denilen kas grubu, yazı yazılmasını sağlamaktadır. Uzun saatler boyunca ve sürekli (her gün) klavyede yazı yazılması sonucunda tendonlarda reaksiyon ve ödem oluşur. Bu da ağrı meydana getirmektedir. Ağrı başladıktan sonra elin ilgili bölgesini güçlendirici hareketler ve bazı medikal ürünler tavsiye edilebilmektedir.

Baş/göz ağrısı

Bilgisayar ekranında uzun saatler geçirilmesi, konsollarla aşırı süre oyun oynanması gibi etkilerle göz ve başta ağrı oluşması durumudur.

 

 


 

Exit mobile version