Tek Tuşla Kırmızı Göz Düzeltme

Sadece tek bir tıklama ile kırmızı göz düzeltme nasıl yapılır? Bunun için kullanılabilecek uygulamalar nelerdir? Yanıtladık.

Kırmızı göz düzeltme nasıl yapılır? Eskiden flaş açık olarak çekilen fotoğraflarda insan ya da hayvan gözleri kırmızı çıkıyordu ancak gelişen teknoloji ile bu da bir sorun olmaktan çıktı. Yine de özellikle bazı akıllı telefon kullanıcıları, fotoğraflardaki gözlerin üzerini kapatan kırmızının nasıl kaldırılacağını merak ediyor.

Elbette ki her zaman kusursuz fotoğraflar elde edemiyoruz. Fotoğraf çekerken farkına varamadığımız bazı hatalar, fotoğrafı düzenleme aşamasında gözümüze çarpabiliyor. Bu dikkat çekici hataların başında ise kırmızı gözler geliyor.

İsterseniz kırmızı gözün nasıl düzeltileceğine geçmeden önce kırmızı gözün ne olduğuna değinelim. Düşük ışık koşullarında yapılan flaşlı çekimlerde fotoğraf makinesinin flaşı, çok kısa bir zamanda çok kuvvetli bir ışık verir.

Göz bebeğimiz ise bu kadar kısa zamanda küçülmeye fırsat bulamaz. Işık doğrudan retinaya ulaşır ve oradan da doğrudan kılcal damarların görüntüsü yansır. İşte flaşla çekilen fotoğraflarda görülen bu kırmızılık retina tabakasındaki kılcal damarların görüntüsüdür.

Fotoğraf makineleri artık bu kırmızılığı ortadan kaldıracak şekilde geliştiriliyor. Bu tür makinelerde flaş iki kere ortaya çıkıyor. İlki fotoğraf çekiminden önce görülüyor. Bu, göz bebeğini küçülmeye hazırlıyor. İkinci flaş ise fotoğrafın çekilme aşamasında görülüyor. Bu aşamada göz bebeği zaten küçülüyor.

Bunun haricinde başvurulabilecek bir diğer yöntem de çekimden önce odadaki ışıkları açmaktır. Böylece göz bebeğinizi önceden küçültebilirsiniz. Fotoğraf çekiminde de gözlerinizin üzerinizi kırmızılık örtmez.

Geceleri flaşlı fotoğraf çekimi yaparken gözlerin kırmızı çıkmasını önlemek için kullanabileceğiniz başka bir yöntem de flaşı objektiften olabildiğince uzak tutmaktır. Günümüzde fotoğraf makineleri o kadar küçülmüştür ki flaş makinenin bünyesinde ve objektife birkaç santim mesafededir.

Flaşın ışığı göze gelip yansıyarak geri döndüğünde doğrudan objektife gelir. Gündüzleri ise gözümüze dışarıdan, her yönden ışık geldiği için flaşın ışığı bunların arasında daha az oranda gözümüze girer ve kırmızı göz ortaya çıkmaz.

Önlem alınmadan fotoğraf çektiğinizi ve fotoğraftaki gözlerin de kırmızı çıktığını varsayalım. Bu durumda sadece tek bir tıklama ile kırmızı gözleri kaldırabileceğiniz programları kullanabilirsiniz. Bunun için kullanabileceğiniz programların başında Photoshop geliyor.

Photoshop, Adobe tarafından sunulan ve belirli bir ücret karşılığında kullanılabilen bir programdır. Sadece kırmızı göz düzeltme işlemi için bu makalede Adobe’un hizmetini satın almak istemeyenleri de düşünerek hiçbir ücret ödemeden kırmızı gözleri kaldırabileceğiniz bir yönteme yer verdik.

Kırmızı Göz Düzeltme Nasıl Yapılır?

Kırmızı gözü kaldırmak için ilk olarak Photopea’ya girmelisiniz. Photopea’ya fotoğraf yüklemek için dilerseniz “CTRL + O” kısayolunu kullanabilir ya da “Dosya > Aç…” yolunu takip edebilirsiniz. Fotoğrafı yükledikten sonra aşağıdaki fotoğrafta işaretlediğimiz benek iyileştirme fırçasının üzerine sağ tıklayıp kırmızı göz aracını seçin.

Kırmızı Göz Düzeltme Yöntemi - 1

Fırçayı kırmızı gözün üzerine getirip üzerine basarsanız aşağıda da görebileceğiniz üzere göz otomatik olarak düzelecektir.

Kırmızı Göz Düzeltme Uygulamaları / Programları

Kırmızı göz düzeltmek için kullanabileceğiniz diğer uygulamalar / programlar arasında Picasa, Paint Shop ProX, Paint.NET, ACDSee, PhotoFiltre Studio yer alıyor. Gelin, bunları daha yakından inceleyelim.

1. Picasa

Google’ın ürettiği Picasa programı ile fotoğraflarınızı bulmak, düzenlemek, paylaşmak kısaca her istediğinizi yapmak çok kolaydır. Picasa bilgisayarınızda bulunan tüm fotoğrafların yerlerini belirler ve bu fotoğrafları anında bir düzene sokar. Picasa bilgisayarınızdaki tüm tarattığınız, kaybettiğiniz, kısaca sahip olduğunuz fotoğrafları bulur ve tarihsel sıralama yöntemi ile onları sıralar.

Picasa’nın standart çözümleri de çok daha kolaydır. Kırmızı göz kaldırma, kesme, küçültme, renk ayarlarını düzeltme gibi birçok olanak mevcuttur.

Picasa, tek tıklamayla yapılan düzeltmeler ile güçlü efektleri parmak uçlarınıza getirerek gelişmiş düzeltme işlemlerini çocuk oyuncağına dönüştürmekte ve resimlerinizi başkalarıyla paylaşmanızı kolaylaştırıyor.

2. Paint Shop ProX

Corel firmasının ürettiği Paint Shop Pro, kullanımı kolay, tek adımlık düzeltmeler ve gelişmiş hassas kontroller içeriyor. Fotoğraflar üzerinde çok sık yapılan işlemlerin tümünü Paint Shop ProX ile yapabilirsiniz. İstediğiniz kompozisyon ve boyuta ulaşmak için fotoğrafları kolaylıkla döndürebilir, boyutunu değiştirebilir ve kırpabilirsiniz.

Akıllı fotoğraf düzeltme aracı, renk, pozlama ve ışık sorunlarını düzeltmek için en iyi çözüm. Tek tıklama ile Paint Shop ProX fotoğrafınızı analiz eder ve önerdiği düzeltmeleri yapar. Fotoğrafçılıkta belki de en sık görülen problem kırmızı gözlerdir.

Paint Shop ProX’in tek tuş ile kırmızı göz silme aracı tek tıklama ile kırmızı gözleri düzeltir. Klonlama aracı ve nesne silici ile sadece tıklayarak istemediğiniz bölümleri fotoğraftan ayıklayabilirsiniz.

Paint Shop Pro’nun restorasyon araçları ile yırtıklar, delikler ve soluk bölgeler kolaylıkla düzeltilebilir. Çizik temizleyici, solukluk düzeltici, elle renklendirme fırçaları ve yüksek geçiren keskinleştirme filtresi ile herhangi bir eski ve yıpranmış fotoğrafı tamir edebilir ve düzeltebilirsiniz.

3. Paint.NET

Paint.NET, popüler fotoğraf düzenleme yazılımlarından biridir. Gelişmiş efektler ekleyebilmenin dışında en önemli özelliği resimlerinizi düzenlerken sınırsız miktarda geri alabilmenizi sağlamasıdır. Programı kullanabilmek için bilgisayarınızda Net Framework 2.0 olması gereklidir.

4. ACDSee

ACDSee hızlı ve 50’den fazla multimedya, ses, arşiv ve video biçimini (JPG, GIF, MP3, ZIP, MPEG gibi) destekleyen gelişmiş bir resim göstericisidir.

Bu program, fotoğraflarınıza kırmızı göz kaldırması, imaj keskinlendirmesi, parlaklık, doygunluk, renklilik, karşıtlık, tebeşir etkisi ve çevirme gibi efektler ve düzenlemeler yapmanıza da imkân verir.

ACDSee, kullanıcıya Photo Enhancer (Fotoğraf Düzeltici) dahil olmak üzere birçok görüntü işleme aracı sunar. Program, birçok medya dosyasının yanısıra en popüler görüntü biçimlerini desteklemektedir.

5. PhotoFiltre Studio

PhotoFiltre Studio, sahip olduğu filtreler ile resimler üzerinde basit ve gelişmiş ayarlamalar yapabilmenizi sağlamaktadır. Filtreler resimler üzerinde çok geniş bir uygulama alanı yaratılmasına imkân tanımaktadır.

Sade ve sezgisel kullanımı ile kolay bir öğrenme süreci geçirmenize yardımcı olmaktadır. Araç çubuğu sadece birkaç tıklama ile standart filtrelere ulaşmanızı sağlamaktadır. PhotoFiltre Studio üstelik bir katman yöneticisine, gelişmiş fırçalara, kırmızı göz düzeltme aracına, toplu işlem modülüne ve daha birçok güçlü araca sahiptir.

PhotoFiltre Studio yazılımı bilgisayarınızdaki resimleri düzenleyebilmenizi sağlayan bir resim gezginine, duvar kâğıdı düzenleyicisine, GIF biçimli animasyonlar oluşturabilmenizi sağlayan bir araca, simgelerin renk ve boyut ayarını yapabileceğiniz bir modüle, onlarca filtreye ve daha birçok özelliğe sahiptir.

Resimlerinizin üzerinde kesme, düzeltme, boyut değiştirme, biçim değiştirme gibi aklınıza gelebilecek her türlü düzenlemeyi de yapabilirsiniz. Yazılımın küçük boyutuna rağmen PhotoShop yazılımının yaptığı birçok şeyi çok daha kolay biçimde yapabildiği söylenebilir.

Bunların haricinde Android, iOS ve Windows için en iyi fotoğraf düzenleme uygulamalarını da kontrol edebilirsiniz.

Exit mobile version