Tasarımın Dili ve Ruh Hali: HTC 10 vs Samsung Galaxy S7 (edge)

Sosyal medyada okuyucularımız Samsung Galaxy S7 edge ile HTC 10′u tasarım ve yazılım açısından karşılaştırmamızı istediler, biz de yapıyoruz. Birkaç gün önce  tanıtılan HTC 10 modeli, endüstriyel tasarım konusunda bu yılın kazananı olacak gibi görünüyor. İki model de temel olarak aynı prensiple tasarlandı. Metal-alüminyum karışımla oluşturulan yekpare bir gövde, hemen hemen aynı açılara sahip köşeler, belirlenen aynı düşme noktaları ve materyallerin direnci Samsung Galaxy S7 edge’de ve HTC 10′da aynı. Fakat iki üreticinin benimsedikleri tasarım ideolojisi çok farklı ve bu kullanımdan, ömüre kadar birçok farklı alanda fark yaratacak nitelikte. 

Samsung Galaxy S7’nin tasarım ideolojisi: Galaxy S7 edge’in tasarım hareketleri Dali’den bildiğimiz sürrealist akımdan geliyor. Biraz gelecek odaklı, biraz gerçeküstü biraz da mekanik bir tasarım dili. TouchWiz de öyle aslında. En az Galaxy S7 edge kadar kalabalık ve dijital bir tasarıma sahip, TouchWiz. TouchWiz ve Galaxy S7 edge’in  genel tasarımı cihazın iddiasını büyütürken, uzun vadede bir riskli gibi. Edge’in sahip olduğu sürrealist akım, biraz göz aşinalığından uzak ve şu sıralar endüstriyel tasarımcıların kaçtığı dijital öğelere fazlasıyla sahip. Bu da Samsung’un edge tasarım trendini gölge düşürüp, cihazların satışlarını uzun vadede tehlikeye sokabilir. 

Kullanıcılar açısından düşünelim; dijitale bakmak her zaman göz ve beyin yoruyor. üstelik dijitalin öğelerin yoğun olarak kullanıldığı cihazlar ve nesneler de kullanıcılarda göz yorulması ve baş ağrısı gibi farklı göz kaynaklı rahatsızlıklar da yaratabilir. Aslında bu, Google’ın Material Design’ı oluştururken gözönünde bulundurduğu bir detaydır. 

Samsung’un yeni nesil tasarım hareketinde yaptığı en iyi şey şüphesiz ki, kasayı tasarlarken artırılan sağlamlık. Samsung’un mühendisleri Galaxy S6 ve S7 edge’lerde en sağlam kısımı arka yüzü olarak belirlemişler. Ağırlık merkezi arka kısıma yoğunlaştırılarak, cihaz öngörülebilir şekilde arka kasasının üzerine düşüyor ve cihazın en dayanıklı bölgesi burası olduğu için cihaz, işlemcileri dahip fazla hasar almadan düşmelerden ve darbelerden kurtarabiliyor. Ancak burada uyaralım, kullanacağınız kılıflar cihazınızın ağırlık merkezini değiştirebilir.

Galaxy S7 edge’in tasarımı, endüstriyel açıdan biraz riskli. Bu konularda göz aşinalığı oldukça önemli ve Samsung bu detaydan biraz uzak davrandı. 

HTC 10 modeli, endüstriyel ve arayüz tasarımı açısından 2016’nın kazananı olabilir. üstelik sürekli dillendirilen HTC’nin kötü gidişine bir “dur” diyebilir bu model. özellikle Türkiye piyasasında nadir saf Android yazılımına sahip modellerden bir tanesi olacak, tabi bu özelliklere sahip bir cihaz için Nexus’un yeni modellerini Türkiye’ye beklemelisiniz. 

HTC 10 tasarım ideolojisi: Momentum, günlük materyaller, spontanelik…

HTC, daha önce denenmeyen bir şey yaptı tasarımında. HTC 10, bir momentuma sahip. Cihazın arka yüzü çevrildiğinde bir çeşit ışık oyunuyla karşılaşcaksınız ancak bu bir tasarım hatası veya fabrika hatası değil. HTC‘nin tasarıma eklediği doğallığın parçası.

 

Işıkla ilgili en somut örnek yukarıdaki görsel. Bu görsel Enuygun.com’un basın toplantısında çekildi ve dosyaların üzerindeki renkler kesinlikle aynı ve böyle farklı renklerin ortaya çıkmasının tek nedeni ışığın farklı açıdan yansıması olarak söylenir. Pigmentlerle ilgili ve ışıkla ilgili olan bu doğal durum, HTC 10’un tasarımının bir parçası. Bu da cihaza bir momentum dengesi getirmekle birlikte doğal detayların HTC 10‘daki yansıması da görülüyor. 

Bu açıdan baktığınızda, tasarımcıların kilit noktası olan tasarımdaki doğallık, HTC 10’da gerektiği kadar var. HTC 10’un, daha önce bahsettiğimiz arayüzü ile cihazın kendi tasarımı da uyumlu. Sade bir arayüz tasarımı, sade bir gövde tasarımı, gündelik materyallerin sahip olduğu doğal haliyle bu HTC 10’un tuş ve köşelerindeki tasarım da aynı. Yani Google’ın Material Design’ı ile HTC’nin doğallıktan gelen sade tasarımı çok iyi uyuştu.

 

Exit mobile version