Süveyş Kanalı’ndaki Tıkanıklık Ekonomiyi Çok Kötü Etkileyebilir

Süveyş Kanalı’ndaki tıkanıklık bir süredir dünyanın gündemine bomba gibi oturdu. Peki böyle bir olayın sonuçları neler olacak? İşte konuyla alakalı merak edilenler.

Süveyş kanalı dünya ticaretinin en önemli noktalarından bir tanesi. Burası yaklaşık olarak küresel ticaretin yüzde 12 gibi bir bölümünün yapıldığı yer. İşte tam da bu nedenle son derece kilit bir role sahip. Hem küresel ticaret için hem de bölgesel ticaret için son derece önemli diyebiliriz.

Süveyş kanalı böylesine önemli bir yere sahip olmasına rağmen bazen kazalara tanık olabiliyor. Mesela geçtiğimiz günlerde 224 bin ton ağırlığındaki gemi karaya oturdu. Üstelik bunun Süveyş Kanalı’nda olması orayı adeta tıkadı. Şu anda hiçbir gemi geçiş yapamıyor.

Süveyş Kanalı’ndaki tıkanıklık gıda fiyatlarını artıracak

Süveyş Kanalı üzerinde gerçekleşen bu kaza ne yazık ki çok fazla soruna neden olabilecek. Temel mağazalarda görülen her şey bu kazadan etkilenecek. Küresel ticaret şu an için bir miktar baltalanmış gibi görünüyor.

Süveyş Kanalı'ndaki tıkanıklık

Pandemi nedeniyle zaten temel gıda ürünlerinde bir miktar artış yaşanmıştı. Şimdi ise çok daha fazla problem oluşacak gibi görünüyor. Tuvalet kağıdından kahveye kadar birçok temel üründe artış yaşanabilir.

Tüm bunlara ek olarak petrol fiyatlarında da artış yaşanması bekleniyor. Dünya petrol ticaretinin önemli bir bölümü burada yapılıyordu. Ayrıca ithal malları ve Çin’den gelen tedarikleri etkileyecek gibi görünüyor. Kısacası bu kanalın kapanması birçok işi olumsuz etkileyecek.

Exit mobile version