Sürücüsüz Otobüs Denemelere Başladı

Çin'de sürücüsüz 3 otobüs testlere başladı. Baidu tarafından geliştirilen tam otonom ve elektrikli otobüslerin denemeleri, Chongqing'da başladı.

Dünyada gelişen teknolojik gelişmeler hayatımıza girmeye devam ediyor. Bunların en başında da kuşkusuz sürücüsüz araçlar yer alıyor. Özel ve profesyonel hayatta da kullanmaya başladığımız otonom teknolojiler, günlük hayatımızı oldukça kolaylaştırıyor. Sürücüsüz Otobüs denemeleri de bu anlamda hayatımıza girmeye başladı.

Bu konuda son atılım ise teknoloji devi Çin’den geldi. Çin teknoloji devi Baidu tarafından geliştirilen tam otonom ve elektrikli otobüslerin denemeleri, Chongqing’da başladı.

Çinli teknoloji devi Baidu tarafından geliştirilen üç sürücüsüz otobüs, Chongqing Belediyesi’nde ticari operasyon denemesine başladı.

Robobus isimli otobüsler 5,9 metre uzunluğunda ve saatte yaklaşık 40 km seyir hızına sahip. Seviye 4 otomasyon teknolojisi ile donatılmıştır.

Baidu, otobüslerin kendi kendilerine durabildiğini, karmaşık şehir içi yol koşullarında gezinebildiğini ve normal otobüs operasyonunun ihtiyaçlarını tam olarak karşılayabildiğini belirterek, yaklaşık 10 km’lik bir gidiş-dönüşte gittiklerini de sözlerine ekledi.

Yolcular  için yüz tanıma, IC kartları veya Alipay kullanarak otobüse binme imkanına sahipler.

Baidu’nun Chongqing’deki otonom sürüş biriminin güvenlik görevlisi Zhang Shangui, otonom otobüslerin Chongqing, Guangzhou, Cangzhou ve diğer şehirlerde faaliyete geçtiğini ve Chongqing’in ticari operasyonu keşfetmek için en erken şehirlerden biri olduğunu söyledi.

Shangui, ‘Otobüsleri kullanmak isteyenler, akıllı kartlarını veya Baidu’nun geliştirdiği kart okuyucuları kullanarak ödemelerini gerçekleştirmek ve rezervasyon yaptırmadan otobüslere binme imkanına sahipler’ ifadelerini kullandı.

Uzmanlar elektrikli tam otonom otobüslerin kullanımının; karbon emisyonlarını azaltması, trafik sıkışıklıklarını engellemesi ve maliyetleri düşürmesi sebebiyle oldukça önemli olduğunu düşünüyor. Ayrıca bu tarz teknolojilerin, yeterince geliştiği takdirde, kaza oranlarını önemli derecede düşürebileceğinin de altı çiziliyor.

Exit mobile version