Sürdürülebilir Bir Dünya İçin Atılmış 10 Muhteşem Adım

Daha verimli elektrikli araçlardan marketlerde 3 boyutlu ev yazıcılarına kadar tam 10 adımı sizler için derledik.

online education concept. People using computer for virtual meeting and group video conference, studying remotely via internet, chatting with friends online. With copy space for text, easy to edit.

İnsanoğlu Dünya’nın bize sunduğu doğal kaynakları aşırı hızlı tüketiyor ve bunu yapmaktan da hiç geri durmuyor. Eğer böyle devam ederse yakın gelecekte birçok problem bizleri bekliyor. Sürdürülebilir bir gelecek için bazı pratik olanaklar ise göze çarpmıyor değil. İşte daha sürdürülebilir bir Dünya için o pratik adımlar…

3 Boyutlu (3D) Ev Yazıcıları

3D yazıcılara ‘adım’ atabilirsiniz… Çin’de faaliyet gösteren Shanghai Win Sun Decoration Design EngineeringCompany isimli bir şirket, geri dönüştürülmüş inşaat atıklarını çimento ile harmanlayarak ev üreten bir 3D yazıcı yarattı.

Olimpik bir yüzme havuzu büyüklüğüne denk gelen bu yazıcı 1 gün içerisinde 10 tane 2 katlı ev basabiliyor ve basım maliyeti de sadece 5000 $’a denk geliyor. Bu evlerin günlük hayatımıza giriş yapması belki yakın vadede zor olabilir; fakat inşaat sektörünü gelecekte daha sürdürülebilir bir hale getirmesi mümkün gözüküyor.

Daha Verimli Elektrikli Araçlar

Elektrikli araçlar kısa bir geçmişi olsa da hayatımıza giriş yaptı; fakat bu araçların en büyük problemi elektrik gücüyle havayı iterek hareket etmesi. Bu sebepten dolayı sürtünme katsayısının düşürülmesi gerekiyor ve dünyanın sürtünme katsayısı en düşük olan elektrikli aracı bile yeterli bir potansiyele sahip değil.

LightyearOne adlı araç üzerinde güneş panelleri de taşıyor ve bu paneller sayesinde depoladığı enerjiyle 12.5 km yol alabiliyor. Sürtünme katsayısı yakın gelecekte düşürülebilirse, dünya üzerinde petrol bazlı yakıt tüketen araçlara veda edebiliriz.

Sürdürülebilir Arama Motorları

Evet yanlış okumadınız; arama motorlarından bahsediyoruz. Siz sadece birkaç kelime yazıp enter tuşuna bastığınızı düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Google’da yapılan her bir arama, yaklaşık bir kaynatımlıkkettle enerjisine denk geliyor.

Google’ın bu konuyu çözmek için girişimleri bulunuyor ve 2030 yılına kadar tamamlanması bekleniyor.
Ecosia isimli bir arama motoru ise tam tersine, sürdürülebilir. Eğer dünyaya fayda sağlamak isterseniz siz de Ecosia kullanabilirsiniz. Reklam gelirlerinin tamamını fidan dikimine harcayan Ecosia, şu ana kadar yaklaşık 78 milyon dikim gerçekleştirdi. Tebrikler!

Okyanusları Doldurmayan Su Şişeleri

Bir plastik şişenin üretiminde kaç litre suyun kirletildiğini biliyor musunuz? Plastik şişeler dünyanın sürdürülebilirliği söz konusu olduğunda dehşetin ta kendisini yansıtıyor. Bunun için dünya çapında çözümler üretilmeye başlandı ve en önemlisi de karton şişeler.

Türkiye’de henüz sadece 200ml’lik versiyonu olsa da dünyada 0.5 litrelik versiyonu da oldukça yaygın kullanılmaya başlandı.

Bu probleme çözüm olabilecek diğer bir konu dabiyo-çözünür şişeler. Şeker kamışından üretilen bu şişeler doğada %100 çözünüyor. Ayrıca alüminyum tenekeler de buna büyük bir çözümdür. Çünkü alüminyum tenekeler sonsuza kadar dönüştürülebilir.

Akıllı Termostatlar

Ne tür yakıt kullanırsanız kullanın ısınmak için kullandığınız yakıtların tamamı fosil yakıt kaynaklarından elde edilmektedir. Bu sebepten dolayı ne kadar az kullanırsak o kadar az zarar veririz güzel dünyamıza. Akıllı termostalar ise sizin şahsi taleplerinize göre enerji tüketiminizi %23’e kadar düşürdüğü için bu alanda büyük bir çözümdür.

Elektrikli Scooter Paylaşım Ekonomisi

Pil üretimindeki yavaş gelişim, elektrikli mikro mobiliteyi hayatımıza biraz yavaş şekilde entegre ediyor. Yakın gelecekte pil teknolojisinin gelişmesi bekleniyor ve bu sayede tüm elektrikli araçlarda devrim niteliğinde yenilikler meydana gelebilir. Scooter’lar da bunlara bir örnek; bu kapsamda paylaşılabilir elektrikli scooter’lar hayatımızın tam da ortasında yer edineceğe benziyor.

Hava Temizleme Kuleleri

İnanılır gibi değil; ama Almanya, Güney Kore, İngiltere, Fransa, Çin, Hollanda, Meksika ve Polonya bu teknolojiyi kullanıyor. İçerisinde bir tür yosun bulunan bu kuleler; yağmur suyunu depoluyor, güneş enerjisi kullanıyor ve dışarıdan bir müdahaleye ihtiyaç duymadan kendi yaşamını devam ettiriyor. Kendi yaşarken aynı zamanda 5 metre yarıçapına kadarki alanının havasını da %82 oranında temizliyor. Bu kulelere CityTree adı veriliyor.

Yeşillendirilmiş Binalar

TheGreenBuildingInitiative, bu alanda aktif çalışan ve hiçbir şekilde kâr amacı gütmeyen bir örgüt. Örgütün amacı dikey binaların dış cephelerine bitkiler yerleştirerek karbon ayak izini sıfırlamaya çalışmaktır. Belki şu an bir gökdelenin dış cephesinin tamamen bitkilerle kaplı olduğunu görmek hepimize ütopik bir yaklaşım olarak gelebilir; fakat yakın gelecekte bu tür yapıları hep birlikte göreceğiz.

Marketlerin İçinde Yetiştirilen Ürünler

Albert Heijn isimli Hollanda menşeili market zinciri, 2017’den bu yana mağazalarında sürdürülebilirliğe katkı sağlamak için “mağaza içi bostanlar” uyguluyor. Maydanoz, nane, biberiye gibi bitkiler yetiştirilen bu marketlerde tüm müşteriler diledikleri kadar bitkiyi bağından kopararak satın alabiliyor. Böylelikle şirket açısından hem taşıma hem de ambalaj maliyetinden tasarruf ediliyor.

Solar Camlar

Güneş enerjisi depolayan camlar çok yakında seri üretime geçecek ve hayatımızın merkezinde yer alacak. Görünür ışıkta herhangi bir azalmaya sebep olmadan güneş ışınlarındaki bazı maddeleri süzerek depolayan bu camlar, cankurtaran niteliğinde. Şu sıralar sadece binalarda gözlemleyebildiğimiz solar camlar eğer inceltilebilirse, elektrikli otomobillerde de kullanılabilir ve kesinlikle çok verimli olacaktır.

Green ASUS Oluşumu

Asus, çevre dostu dizüstü bilgisayar anlayışına uygun olarak sektörde öncü olabilmek için kendi ismini taşıyan Green ASUS programını başlatmıştı. Green ASUS programı 4 ana bileşeni kapsıyor. Bunlar sırasıyla çevre dostu tasarım, çevre dostu üretim, çevre dostu tedarik zinciri ve çevre dostu servis ağı.
Green ASUS programı, ASUS’un dizüstü bilgisayarları için tek çevre dostu politikası değil elbette… Firmanın çeşitli EPEAT ödüllerine, Energystar ve RoHS sertifikalarının tamamına sahip olduğunu belirtmeliyiz. ASUSPRO serisi dizüstü bilgisayarların Green ASUS programı çerçevesinde üretildiğini de bu kapsamda belirtmekte yarar var.

Apple’ın Ücretsiz Geri Dönüşüm Hizmeti

Apple, kendi bünyesindeki tüm cihazlar için ücretsiz bir geri dönüşüme kazandırma programını insanlara sunuyor. Geri dönüştürülmesini istediğiniz bir Apple cihazınız için (Macbook, MacbookAir vb.) consumer@returnprogramme-apple.com mail adresine ulaşarak, ücretsiz geri dönüşüme göndermekle ilgili başvuruda bulunabiliyorsunuz. Apple herhangi bir ücret talep etmeden ürününüzü sizden alıyor ve geri dönüşüme uygun parçaların dönüşümünü tamamlayarak bunların tekrar kullanıma kazandırılmasını sağlıyor.
Apple’ın son hedefi ise 2030 yılına kadar karbon ayak izini sıfıra indirmeyi başarmak.

“LenovoGreen” ile Çevre Dostu Üretim

İlham veren şirketlerden bir diğeri de Lenovo. Zira çevre konusunda hassasiyeti oldukça yüksek. Üretimini yaptığı modellerde Energystar ve EPAT sertifikalarına uygunluğu standart haline getirmiş durumda. Lenovo dizüstü bilgisayarlar ayrıca 2000’den fazla kimyasal emisyonun test edilmesi sürecinden geçerek, GREENGUARD sertifikasını taşıyor.

Firmanın plastik parça içeren ürünlerde yüksek oranda geri dönüştürülmüş malzeme kullanımını tercih ettiği biliniyor. Ambalajlama için kullanılan malzemelerin geri dönüştürülmüş olması ve nakliye sürecinde daha çevre dostu bir ulaşım olan deniz yolunun tercih edilmesi de Lenovo’nun diğer dikkat çeken “gezegen dostu” politikaları arasında yer alıyor.

 

Exit mobile version