Subway Surfers Oyunu Kullanıcıları Onay Almadan İzliyor

Apple'ın oyunlar kategorisinde üst sıralarda yer alan Subway Surfers, siz istemeseniz bile sizin bilgilerinizi sızdırıyor.

Subway Surfers oyunu ile ilgili flaş bir iddia ortaya atıldı. Geçen yıl Apple, üçüncü taraf uygulamalar için “Uygulama İzleme Şeffaflığı” çerçevesini duyurduğunda birkaç şirket, reklamverenler üzerinde önemli bir etki yaratacağını söyleyerek bu özelliğe karşı çıktı. Hatta Instagram ve Facebook gibi pek çok sosyal uygulama, kullanıcıları piyasaya sürüldükten sonra iOS’ta izlemeyi etkinleştirmeye zorladı. Yakın tarihli bir rapor, bazı oyunların “Uygulama Beni Takip Etmesin” seçeneğini tercih etseler bile; kullanıcıları iOS ve iPadOS’ta izlemeye devam ettiğini gösteriyor.

Bilmeyenler için Apple, iOS 14.5 ile “Uygulama İzleme Şeffaflığını” tanıttı. Bu nedenle, iOS 14.5 veya üstünü çalıştırıyorsanız, iPhone’unuzda yeni bir uygulama açtığınızda, uygulamanın üçüncü taraf platformlardaki dijital etkinliklerinizi izlemesini engelleme seçeneğine sahip olursunuz. Takip edilmemeyi seçerseniz, Apple’ın çerçevesi, uygulamanın cihazınızın parmak izini almasını engeller.

Ancak, yakın tarihli bir Washington Post raporuna göre; Apple, App Store’da “mutlaka oynanması gerekenler” listesinde yer alan Subway Surfers gibi bazı oyunlar; izlenmemeyi seçseler bile kullanıcıları takip etmeye devam ediyor.

Subway Surfers Takip Etmesini İstemeseniz Bile Sizi İzliyor 

Raporda, kullanıcıların bazı oyunlar için “Uygulama Beni Takip Etmesin” seçeneğini seçseler bile; cihazlarıyla ilgili çeşitli kullanıcı verilerini üçüncü taraf reklamcılara göndermeye devam ettikleri belirtiliyor.

Örneğin, “Uygula Beni Takip Etmesin” seçeneği etkinken iOS cihazınızda Subway Surfers’ı açtığınızda, oyunun Chartboost 29 adlı üçüncü taraf reklam şirketine veri göndermeye başladığı ortaya çıktı. Bu veriler, aşağıdakiler gibi belirli veri noktalarını içerir:

Rapor, Subway Surfers dışında, analizin iOS’ta aynı şeyi yapan üç oyun daha bulduğunu belirtiyor.

Bu keşfin ardından Washington Post; Apple’ı yukarıdaki oyunların iOS’taki hain faaliyetleri hakkında bilgilendirdiğini iddia ediyor. Ancak Cupertino devi bunu durdurmak için hiçbir önlem almadı. Bu nedenle, eski bir Apple mühendisi ve yukarıdaki oyunları keşfeden şirket olan Lockdown’ın kurucu ortağı, bu uygulama etkinliklerinin Apple’ın yeni “Uygulama İzleme Şeffaflığı” özelliğini işe yaramaz hale getirdiğini söylüyor.

Lockdown kurucu ortağı ve eski bir Apple mühendisi Johnny Lin konuyla ilgili konuştu. Lin “Üçüncü taraf izleyicileri durdurmak söz konusu olduğunda, “Uygulama İzleme Şeffaflığı” bir aptallık. Daha da kötüsü, kullanıcılara bir ‘Uygulama İzlememelerini İste’ düğmesine dokunma seçeneği sunmak; kullanıcılara yanlış bir gizlilik duygusu bile verir, ” dedi.

Exit mobile version