STL Dosyası Nedir? Nasıl Açılır?

STL dosyası nedir? Bir STL dosyasını açmak için hangi adımlar takip edilmelidir? Bunun gibi merak edilen birçok soruyu yanıtladık.

STL Dosyası Nedir? Nasıl Açılır?

STL dosyası nedir sorusuna cevap arıyorsanız muhtemelen yakın bir zamanda söz konusu dosya formatına tesadüfen denk geldiniz. Aksi durumda zaten 3 boyutlu modellerle içli dışı biri olacağınız için bu dosya formatı hakkında yeterince bilginiz vardır.

Bu formata ilk denk gelenlerdenseniz yazının sonunda kafanızda STL formatı ile ilgili herhangi bir soru işaretinin kalmayacağından emin olabilirsiniz.

STL Dosyası Nedir?

STL dosya formatı, 3D baskı için en yaygın kullanılan dosya formatlarından biridir. İlk ortaya çıktığı günden bugüne kadar çok sayıda CAD yazılımı tarafından desteklenmiştir. Hızlı prototipleme gibi amaçlarla günümüzde çok yaygın bir şekilde kullanılır.

1987 yılında 3D Systems tarafından stereolitografi baskı teknolojisinin bir parçası olarak geliştirilmiştir. O günden bugüne pek değişikliğe uğramadı. 3 boyutlu baskının standardı olarak kabul edilmeye devam ediliyor.

Neredeyse bütün 3 boyutlu yazıcılar STL dosya formatını kullanabilir. Bu, onu 3 boyutlu nesneleri tasarlamak için en iyi seçimlerden biri yapar. Basit bir aksesuar yapmak için STL formatını tercih edebilirsiniz fakat renk konusunda biraz dezavantajlı olduğunu çabucak fark edebilirsiniz. Bu format daha çok tek bir renk işliyorsanız iyi bir seçimdir.

STL Ne Demek?

Dosya formatı olan STL, 3 boyutlu baskı teknolojisi stereolitografinin kısaltmasıdır. STL bazen Standard Triangle Language ve Standart Tessellation Language anlamlarında da kullanılabilir.

STL Dosyası Nasıl Açılır?

Bir STL dosyasını Windows’ta Microsoft 3D Viewer, Mac’te ise Apple Preview ile açabilirsiniz. Bunun haricinde STL formatını başka bir formata da dönüştürebilirsiniz. Örneğin Fusion 360 ile bir STL dosyasının formatını F3D, OBJ, FBX, 3MF gibi formatlara dönüştürebilirsiniz.

Mac’te bu dosyaları raster görüntülere dönüştürmek için Apple Preview’i kullanabilirsiniz. Bu, dosyayı PNG, JPG ve BMP formatlarına dönüştürmenize yardımcı olacaktır ancak bunu yapmanız pek önerilmez çünkü STL ve JPG, PNG gibi formatlar birbirinden oldukça uzak formatlardır.

Son olarak 3 boyutlu baskının tek yolunun STL formatı olmadığını da belirtmek gerekiyor. Bilindiği üzere bu formatın bazı dezavantajları var. Baskıya ve kişiye bağlı olarak bu dezavantajlar bazen çok önemli olabilir. Bu durumda yaygın bir şekilde kullanılan bu format yerine başka formatlar da kullanabilirsiniz.

Örneğin çok renkli bir baskılar için STL uygun bir format olmayacaktır. Bunun yerine çok renkli baskılar için daha uygun bir format olan OBJ formatını tercih edebilirsiniz.

Exit mobile version