Steam Çin’de Yasaklandı!

Dünyanın en ünlü oyun platformlarından Steam, Çin Hükümeti tarafından yasaklandı.

Steam Global’e, Çin’de erişim yasağı geldi. Şu anda ülkede yalnızca 103 oyundan oluşan sınırlı bir kitaplığa erişim var. Çin’de Steam’in yalnızca Çince sürümü erişilebilir durumda.

Güvenilir Fortnite sızıntısı ve veri madencisi Ricky Owens (aka iFireMonkey) ilk önce yasağı fark etti. Sonra Çin’de engellenen web siteleri listesinde Steam gibi görünen bir ekran görüntüsünü tweetledi.

Counter-Strike: Global Offensive ve Dota 2 Etkilenmeyecek

Yasak, Çinli oyuncuların yalnızca bu yılın Şubat ayında piyasaya sürülen Steam China’ya erişimini sağlıyor. Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) ve Dota 2 ise bu yasaktan etkilenmedi. Ancak Steam uygulaması ve Steam’deki tüm topluluk sayfalarının kara listeye alındığı ortaya çıktı. Ayrıca bu sayfaların artık ülke çapında erişilemediği belirtildi.

2021 yılının Şubat ayında ülkede sunulan Steam’in Çin’e özel sürümü, oldukça kısıtlı bir oyun kütüphanesiyle ve Çin Hükümeti tarafından onay alınmış yapımlarla kullanıcılara sunulmuştu. 60’a yakın oyunun yer aldığı bu istemciye Çin’de şu an kullanıcılar tarafından erişilebiliyor. Ancak Steam’in global sürümüne, bugünden itibaren resmen erişim yasağı geldi.

Çin’in Steam Global üzerindeki bariz yasağı, ülkenin oyun oynamak için harcadığı bir yılı bitirmenin kaba bir yolu. Temmuz ayında Tencent, Çin’in çocukların gece geç saatlerde oyun oynamasını önlemek için belirlediği 22.00’de sokağa çıkma yasağına uymalarını sağlamak için çocukların yüzlerini tarayan bir yüz tanıma teknolojisini kullanıma sundu. Sadece bir ay sonra Çin, reşit olmayanların haftada üç saatten fazla oyun oynamasını kısıtlayan yeni bir kural uygulamaya koydu. Fortnite, Çin’in katı kurallarına uyacak şekilde büyük ölçüde değişti. Ancak Çin hükümeti yine de oyunu yasakladı.

Çin Hükümeti yıllar içinde sayısız video oyununu ve hizmetini yasakladı. Çin’in Steam’i resmen yasakladığı ortaya çıkarsa, bu o kadar da şaşırtıcı olmaz. Yalnızca bu yıl, Çin’in PUBG eSport s’u yasaklamaya çalıştı.  Ayrıca ülkede 18 yaşından küçüklerin oyun süresini sınırlamak için hamleler yaptığını gördük.

Bu yılın başlarında Çin, reşit olmayanların haftada yalnızca üç saat oyun ve belirli zaman dilimlerinde oynayabileceklerini açıkladı. Çin hükümetinin gerekçesi, bu kısıtlamaların çocuklarda ve gençlerde video oyunu bağımlılığıyla mücadeleye yardımcı olacağı yönünde.

 

Exit mobile version