Sosyal medya hayatımıza girmeden önce duysaydık bazı kelimeleri, uzaydan gelmişçesine tepki verebilirdik ancak, şimdilerde o kadar hayatımıza dahil oldu ki bu kelimeler. Son 5 yılda özellikle sokakta, metroda, evde, okulda, işte her yerde duyabildiğimiz, duyduğumuz ve anlayabildiğimizde sosyal medya terimleri ile birbirinden değişik kelimeler var. İşte bu kelimelerden birkaçı;
Mutual
Facebook“un hayatımıza girdiği ilk yılları hatırlıyorum, o zamanlar Google“da en çok aratılan kelime “Mutual” olmuştu. Facebook“un henüz Türkçe kullanımı mevcut olmadığından, Mutual Friends ne demek en çok onu sormuşuz meğer Google“a. Ortak arkadaş olduğunu tekrar hatırlatmakta fayda var.
Face (Feys)
Dillere pelesenk olan kelimelerden biri de kuşkusuz ki “feys.” Uzun uzun Facebook demek yerine arkadaşlar arasında Feys demek oldukça yaygın. “Senin feysin var mı?” “Beni feysten ekle!” Sosyal medyanın en ünlü platformu Facebook için sıkça kullanılan cümleler.
Like”lamak
Sık sık sohbet pencereniz beliren “Canım, son gönderimi layklar mısın?” diye soran arkadaşlarınız eminiz ki sizin de vardır. Hatta geçtiğimiz yıllarda anneler günü için düzenlenen reklam kampanyalarından biri de annelerin hep bir ağızdan söylediği “Yavrum seni layk ettim!” şarkısı olmuştu. Beğenmek ya da beğenmemek değil artık layk etmek ya da anlayk etmek oluyor.
Trollemek
Hır gür çıksın diye mesai harcayan kişinin yaptığı işe deniyor. Hemen her yerde görmek mümkün. Facebook ve twitter“ı aktif olarak kullanır, özellikle twitter“da ünlülere cevap vermeye bayılır. Yaptığı işten kazancının ne olduğu konusu hala muallak…
Poke”lamak
Arkadaşlar arasında “dürtmek” yerine artık “poke“lamak” terimi kullanılıyor. Facebook“tan insanlar birbirini dürterek “Ben buradayım!” mesajı verince yeni trende ayak uydurmuş sayılıyor.
FAV”lamak
Aslı favoriler listesine almak olan terimin kısaltması olarak kullanılıyor ve oldukça moda. İnsanlar Twitter hesaplarından, beğendikleri tweet“leri favoriye alarak etkileşime geçiyor.
DM”den yürümek
Direct Message“ın sık kullanılan şekli. Twitter“da iki kişi birbirini takip ediyorsa, Direct Message yolu ile iletişim kurabiliyorlar ve böylece Mentionlaşarak başkalarının Time Line“larını meşgul etmiyorlar.
Mention”laşmak
Mention“laşmak da ayrı bir terim. Yine twitter üzerinden insanlar birbirleri ile etkileşime geçebiliyorlar. DM”den yürümekten farkı ise yazdıklarınızı, sizi takip eden herkesin görmesi. Daha özel konular varsa, DM”den yürümenizi tavsiye ederiz.
Time Line
Yani zaman çizelgesi anlamında. Twitter, Facebook gibi sosyal paylaşım platformlarında, sizin paylaştıklarınız arkadaşlarınızın zaman çizelgesine düşüyor, onların paylaştıkları da sizin…
RT etmek
Eminiz ki görmüşsünüzdür “Kesin bilgi acil RT RT RT” yani diyor ki, Re Tweet. Sen benim yazdığım RT et ki herkes görsün…
Hashtag
Twitter üzerinden ortak bir konu hakkında herkesin düşüncesini yazdığı, aslı yıllardır “diyez” olarak bilinen “#” şu işaretin yanına yazılan şeyler. örneğin; #technotoday hashtag“inin yanına düşüncelerinizi yazabilirsiniz ve sizinle aynı ya da karşıt düşüncedeki insanların tweetlerini kolayca okuyabilirsiniz.
Instagramlamak
çektiğiniz fotoğraflara çeşitli filtreler vererek, arkadaşlarınızla, tanıdıklarınızla, tanımadıklarınızla paylaşacağınız fotoğraflara diyeceğiniz terim. “Bu fotoğrafı hemen Instagramlıyorum şekerim!” tarzı bir cümle kurarsanız, siz de Instagram“ın havalı dünyasına adım atmış sayılırsınız.
Vine”lamak
Instagram ile aynı mantıkta olan durum bu sefer de çektiğiniz videolarda geçerli. 6 saniyelik videolarınızı Vine“lamak, sizi de fenomen yapabilir.
Fenomen
Bir fenomen olmak kolay değildir. Takipçi kasmanız gerekir. Takipçi kasma terimini de bu konu altında ele alalım ki, bir karışıklık olmasın. Bir feno (fenomen) olabilmek için en az 5 bin takipçi kasmanız lazım. Yani bu demek oluyor ki, 5 bin takipçiye ihtiyacınız var. 5 bin kişinin sevdiği ya da nefret edebileceği şeyler paylaştığınız sırada “takipçi kasmış” oluyorsunuz ve böylece fenomen oluyorsunuz.