Sony Xperia Z1 Android 5.0 güncellemesi pil sorunu hakkında

Sony Xperia Z1 Android 5.0 güncellemesi dün itibariyle yayımlanmaya başlandı. Diğer üreticilerinin aksine Sony, global bir şekilde Android 5.0 güncellemesini Xperia Z modellerine yayımlamaya gayret ediyor. Bu acelenin nedeni de, Android 5.1’in ufuktan da yakın olması. Xperia Z3, Xperia Z3 Compact, Dual, Xperia Z1, Xperia Z1 Compact, ve Xperia Z Ultra, Android 5.0 güncellemesini aldı ve yaklaşık bir hafta sonra da Xperia T2 Ultra ve Xperia C3 modelleri de Android 5.0 güncellemesini alacak. Xperia Z3 ve Xperia Z2 modellerinde pek görülmese de, Xperia Z1 Android 5.0 güncellemesinde bir pil problemi yaşanıyor, ilk Android 5.0 güncellemesi alan cihazlardan biri olan G3’ün güncellemesinde de bu şekilde bir problem görünüyordu.

Xperia Z1 modelinin eskiliği nedeniyle, Xperia Z1’den kaynaklanan bir problem olduğunu düşünebilirsiniz ancak kesinlikle cihazdan kaynaklanan bir problem değil, yazılımdaki bugların nedeniyle Android 5.0 güncelleme sonrası pil sorunu yaşıyorsunuz. 

‘Editörün notu: LG G3 kullanıyorum, güncellemenin ardından yaklaşık 3 günlük şarj sürem 1 buçuk güne düşmüştü, bir haftanın ardından şarj sıkıntısı çözülmüştü.’

Yaşanan Android 5.0 pil sorununun nedenini yazılımsal bir bugdan ötürü kaynaklandığını söyleyebiliriz. Android 5.0, Türkiye’de 2015 Şubat ayı itibariyle aktif olarak kullanılmasıyla birlikte, Google tarafından Play Store aracılığı ile ilgili stabiliteye yönelik ve pil performansına yönelik hala güncellemeler ve iyileştirme yazılımları indirilmeye sunuluyor.

Pil sorununun temelinde, Android 5.0’ın yazılım anlayışı ile, mevcut uygulamaların ( Play Store oyunları ve diğer uygulamalar ancak Google’ın resmi uygulamaları değil) uyum sorunu nedeni yatıyor. Kısmi bir çözüm olarak uygulamaları güncellemenin ardından tekrar silip ve yüklemek olacaktır. Yeniden indirilme sırasında uyum problemi kısmen ortadan kalkıyor. 

Aynı zamanda Android 5.0, RAM konusunda oldukça sıkıntılı bir sürüm. Uygulamaların, yazılımların işlevlerini arttırması sonucunda cihazınız daha fazla RAM harcıyor ve haliyle bu performansın karşısında daha fazla pil harcamaya başlıyor. Sonuç olarak Android 5.0‘daki pil problemi şimdilik ortaya çıkan bir problem, çok bir hafta içerisinde cihazınız kendine gelecektir.

 

Exit mobile version