Akıllı telefonların hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olmasıyla birlikte mobil uygulama geliştirme sektörü de hızla büyüyor. Gündelik yaşamın olmazsa olmazı olan mobil uygulamalar sayesinde hayatımız oldukça kolaylaşıyor. Hemen hemen her konuda geliştirilen uygulamalar sayesinde akıllı telefonlarımız ile istediğimiz işlemi hızlı ve kolay bir şekilde yapabiliyor. Firmalar da kullanıcılarının hayatını kolaylaştırmak için mobil uygulamalarını her geçen gün geliştirmeye devam ediyor.
Mobil uygulamaların hayatımıza bu kadar çok girmesi ile birlikte uygulama geliştirmek de büyük bir önem kazanmış durumda Yazılımcılar tarafından geliştirilerek sanal marketlerde kullanıcıların hizmetine sunulan uygulamalar yıllık milyonlarca dolara ulaşan bir sektör oluşturmuş durumda. Artık isteyen herkes mobil uygulama geliştirerek bu büyük pastadan pay alarak para kazanabilmekte.
Geçmişte internet üzerinden para kazanmak isteyenler e-ticaret gibi siteler açarken günümüzde ise artık mobil uygulama geliştiriliyor. Sadece belirli ülkeler ile kalmayan tüm dünyadan gelir elde edebilen mobil uygulamalar sayesinde kısa sürede çok yüksek rakamlar kazanmak mümkün oluyor. Siz de uygulama geliştiricisi olmak istiyorsanız yapmanız gerekenleri ve tavsiyeleri sizler için derledik.
Önce hedef kitlenizi belirleyin
Mobil uygulama geliştirmek için öncelikli olarak geliştireceğiniz uygulamanın hangi kişilere hitap edeceğini belirlemeniz gerekiyor. Bu sayede uygulama geliştirmenin her aşamasında fikirden, içeriğe kadar tüm süreçleri hedef kitlenizin ilgisini çekecek şekilde detaylandırabilirsiniz. Bunun için öncelikli olarak uygulama fikrinizin çocuklar için mi, yetişkinler için mi yoksa ileri yaştaki kişiler için mi uygun olacağını belirleyip; uygulamanızı bu yapıda inşa etmeniz gerekiyor.
Uygulamanızı basit ve kolay yapın
İnternetin gelişmesiyle birlikte bilgiye artık sadece saniyeler için ulaşabildiğimiz günleri yaşıyoruz. Bu nedenle siz de uygulamanızda basitliği ve kolaylığa odaklanmanız gerekiyor. Kullanıcıyı sıkmayan, uzun süreçler ile uğraştırmayan ve karmaşık yapıda olmayan uygulamalar daha çok kullanıcı dostu oluyor. Ayrıca mobil uygulamaları basit ve kolay bir yapıda oluşturmak kullanıcının uygulama ile etkileşimini arttırarak daha verimli bir sonuç vermekte.
Tüm işletim sistemlerine göre tasarlayın
Günümüzde mobil uygulamaların hem Android hem iOs işletim sistemine uygun olarak yapılması büyük öneme sahip. Farklı işletim sistemlerinin kullanan kullanıcılar nedeniyle hedef kitlenin belirlenmesinin ardından mobil uygulamanın her platforma uygun olarak geliştirilmesi lazım. En popüler iki platform olan Android ve iOs işletim sistemlerine uygun ve sorunsuz çalışan bir mobil uygulama sizi daha çok kullanıcıya ulaştıracak, bu sayede de daha fazla gelir elde etmenizi sağlayacaktır.
Farklı platformlara uygunluk
Geliştireceğiniz mobil uygulamanın mobil işletim sistemi yanı sıra bilgisayar, tablet ve diğer cihazlar için de uygun olması size büyük katkı sağlayacaktır. Uygulamanızın tüm platformlarda problemsiz bir şekilde çalışıp çalışmadığı, eksik bir yönünün bulunup bulunmadığını kontrol edin. Farklı platformlardan girildiğin uygulamadaki yazı, fotoğraf ve bileşen gibi etkenlerin ekran genişliğine göre şekillenmesini sağlayın. Bu sayede kullanıcılar uygulamanıza sadece akıllı telefonlar üzerinden değil uyumlu tüm cihazlar üzerinden ulaşabilecek.
Kaliteli tasarıma önem verin
Uygulama fikrinizi belirleyip, hedef kitlenizi seçtikten sonra uygulamanızı geliştirmeye başlayabilirsiniz. Uygulama geliştirme aşamalarının en önemlilerinden birisi olan tasarım tarafında kaliteye önem vermeniz gerekmekte. Uygulamanızı ilgi çekici bir hale getirecek canlı tasarım öğeleri, yüksek çözünürlükte görseller ve uygulama için metinlerde tipografisi iyi olan fontlar seçmelisiniz. Uygulamanızda modern tasarım paletlerini ile farklı tasarım öğelerini bir araya getirerek günümüz tasarım anlayışına uygun bir uygulamayı ortaya çıkarabilirsiniz.
Uygulamanızda bir hedefe odaklanın
Uygulamanızın tasarımını belirlerken kullanıcının gözünden bakarak uygulamayı en rahat şekilde kullanabilmesini hedeflemelisiniz. Bunun için uygulama ekranında sadece belirlenen hedefe odaklanarak gereksiz öğelere yer vermemelisiniz. Çok fazla bölüm ve seçeneği yer alması kullanıcının kafasının karışmasına neden olacağı için her sayfada belirlenen hedefe odaklanarak minimalist davranmalısınız.
Tasarımınız için ayrıca son dönemde hem internet sitesi hem de mobil uygulama geliştirmede kullanılmaya başlayan grid yapısını tercih edebilirsiniz. Bu şekilde orantılı bir deneyim sağlandığı için kullanıcı açısından kullanması kolay bir yapı oluşturabilirsiniz.
Uygulama geliştirme programı seçimi
Mobil uygulama geliştirmek için belirli bir seviyede yazılım bilgisine sahip olmanız gerekmekte. Uygulama geliştirme programları epey gelişmiş olsa da yazılım bilgisine sahip olmak işinizi epey kolaylaştıracak ve kaliteli bir uygulama ortaya çıkarmanızı sağlayacak. Android platformunda uygulama geliştirmeye başlamak için birçok farklı program bulunmakta. Bu programlar içerisinden size uygun olanı seçebilirsiniz.
Eclipse ve Android Studio
Android için mobil uygulama geliştirebilecek entegre geliştirme ortamı (IDE) olan Eclipse programı ile Java ve XML dosyalarınızı düzenleyebilirsiniz. Uygulamanıza ait kanalları oluşturabileceğiniz Eclipse programını internet sitesinden edinebilirsiniz. Kullanımı kolay olan bu program sayesinde uygulamanızı geliştirebilir ve istediğiniz zaman yeni güncellemeler yapabilirsiniz.
Eclipse programı yanı sıra bir diğer popüler uygulama geliştirme programı ise Android Studio. Eclipse programına göre daha hızlı bir hizmet veren bir alt yapıya sahip olmasına rağmen Andrid Studio’da daha fazla hata almak söz konusu olabiliyor. Bu negatif durumu dışında Android Studio uygulama geliştiricileri tarafından hızlı bir şekilde geleceğe ilerlemek için tercih edilmektedir.
Android SDK ile ADB
Uygulama geliştirme süreçlerinde kullanılan ADB’nin amacı geliştiricileri asiste etmektir. ADB sayesinde Android cihazların yazılımları üzerinde değiştirilme yapılabilmekte bu sayede uygulama yükleme işlemleri tamamlanabilmektedir.
Android Developer Guidelines
Android uygulama geliştirme aşamalarında size yardımcı olacak birçok kaynak bulunurken bunlardan en önemli olan resmi olarak Android tarafından hazırlanan Developer Guideline. Resmi bir yazılım olarak uygulama geliştiricilerine yardımcı olan program sayesinde uygulama geliştirmenin her aşamasında önemli bilgilere ve ipuçlarına sahip olmak mümkün. Bu yazılımı kullanmak için temel olarak IDE ve ADB bilgisine sahip olmak yeterli.
GitHub ve BitBucket
Android uygulama geliştirirken uygulama içerisinde çok fazla dosya ve klasör meydana gelmektedir. Tüm bu klasörlerin doğru bir şekilde dizinlenmesi ve kullanılması uygulama geliştiricisinin işini kolaylaştırmaktadır. Dizinleme işlemi için kullanılan web tabanlı GitHub ve BitBucket uygulamaları size tüm dosyalarınızı doğru bir şekilde işlemek için büyük bir kolaylık sağlayacaktır. Bu sayede tüm dosyaların ismi, numarası, varlığı ve düzeni gibi ince detaylarını sistemli bir şekilde takip edebilirsiniz.
iOS uygulama geliştirme
Android uygulama geliştirme yanı sıra uygulamanızı tüm Apple cihazlarında kullanılması için iOS işletim sistemine uygun hale getirebilirsiniz. Bunun için JavaScript ve HTML5 kullanarak iOS platformunda uygulamanızı geliştirebilirsiniz. JavaScript ve HTML5 ile kolay bir şekilde uygulamanızı geliştirmeniz mümkün ama bunu yapmak için farklı framework’leri kullanmanız da gerekiyor. Kullanılmaya hazır kod parçacıklarının birleşmesi ile oluşturulan Framework sayesinde iOS uygulama geliştirme aşamaları kolaylaşmakta.
Framework’ler native uygulamalarda olduğu gibi cihazın donanımına erişebilmeyi sağlamakla birlikte tasarım büyüklüğünü oluşturma gibi farklı mobil uygulama geliştirme ihtiyaçlarını karşılamakta. Bu aşama olmaksızın iOS uygulama geliştirmek oldukça zor olmakta ve kullanıcı için kullanışsız bir sonuç çıkmasına neden olabilmektedir.
JavaScript, HTML5 ve CSS3 gibi yazılım dillerini kullanarak kaliteli tasarım ve günümüz gereksinimlerini karşılayan efektler oluşturabilir; cihazın tümüne erişim imkânı sayesinde de aklınızdaki mobil uygulama fikrini kolay bir şekilde hayata geçirebilirsiniz.
Bir uygulama geliştirmek için izlenmesi gereken yollar
Liverpool taraftarı değilim ama merakıma yenik düşüp indirip kaydoldum (smile ifade simgesi). Baya içerik ağırlıklı bir uygulama. Hiçbir bilgimiz yok derken içeriğin konusundan (domain) bahsetmiyorsunuz sanırım.
Önünüzde birkaç seçenek var:
– Bütçenize ve Sartlara göre projeyi outsource edebilirsiniz.
– Bir development takımı kurup ofisinizde geliştirebilirsiniz.
İkisinin de avantajları / dezavantajları olacaktır.
“Ben gerekli her şeyi yaparım” diyen arkadaşlar çıkacaktır elbette ama ilk bakışta en az 3 farklı geliştiriciye ihtiyacınız var:
– Backend: App’lerin kullanacağı içeriğin, iş modelinin ve verilerin tutulacağı platformu kuracak kişi. 1 tane dedim ama duruma göre 2 kişi de gerekebilir.
– Android Dev.
– iOS Dev.
Bunlara ek olarak görseller için UI/UX tasarlayacak birine ihtiyaç var, bu kişi takım elemanı olmayabilir.
Daha pek çok detay var, ancak başlangıç icin size tavsiyem çeşitli araçları kullanarak wireframe dediğimiz, kâğıt üstünde (veya dijital) istediğiniz ekranları çizmeniz. Ilk surum için yeterli ekran ve fonksiyonaliteyi çıkarınca sonraki adıma geçilebilir.
Diğer bir tavsiyemiz tüm app’i bir anda planlayıp çıkarmak yerine mümkün olan en küçük parçalara bölüp parça parça geliştirip ilerlemeniz. Buna Scrum yaklaşımı deniyor ve hüsranın önüne geçebilecek yegane yöntem su an profesyonel dünyada kullanılan.
Yorum Yap