İçerik yayını, ürün-servis tanıtımı, kurumsal kimliğin dijital dünya ile paylaşılması, e-ticaret gibi amaçlar doğrultusundaki web sitelerinin olmazsa olmazlarından biri de site barındırma hizmetleri. Hosting, reseller hosting, sunucu gibi farklı site barındırma alternatifleri arasından yapılan doğru tercihler web sitelerinin güvenli, kesintisiz, hızlı, sorunsuz ve stabil şekildeki varlığını teşkil ediyor.
Bir web sitesinin kesintisiz şekilde yayında kalmasının yanı sıra hızı da büyük önem taşıyor. Zira günümüzde birkaç saniye içerisinde açılmayan web sitelerinin kullanıcı tarafından terk edildiği biliniyor. Eğer içerik odaklı bir yayın söz konusuysa sayısız seçenek içerisinden diğerine geçildiği gibi bu tip sorunlar firmalar açısından kurumsal alanda itibar kaybına da neden olabiliyor. Peki web sitesi için barındırma hizmeti seçerken sorunlarla karşılaşmamak adına nelere dikkat edilmeli? İster yeni bir girişimci olun ister milyonlarca TL’lik şirketleri yönetin bu sorunun yanıtı inanın altın değerinde.
Öncelikle bazı kavramlara mercek tutacağız…
Domain alan adı nedir?
Domain ya da aynı anlama gelen alan adı; sadece size ait olan, internette bir Alan Adı Sunucusu (DNS) üzerinde barındırılan, parmak izi gibi sadece size ait ve benzeri olmayan internet adresidir. Com, org, net, biz, ist gibi farklı uzantılara sahip olabilir. En yaygın uzantı ‘com’dur, günümüzde en çok tercih edilen alan adı uzantısıdır. Tüm alan adlarının sonuna bazı nitelikleri karşılaması halinde ülkeyi ifade eden ‘tr’ gibi ekler de bulunabilir.
Örneğin www.technotoday.com.tr bir alan adıdır.
Domain’leri satın alamaz sadece kiralayabilirsiniz. Çoğunlukla kullanıcılar yıllık olarak kiralamayı tercih ediyor olsalar da kiralama süresini en az 3 yıl ve üzerinde yaptığınızda Google’un arama sonuçlarında biraz daha üstte çıkabiliyorsunuz.
Hosting nedir?
Kiraladığınız domain’e bağlı olan web sitenizi yayınlamak için kullanmak durumunda olduğunuz bir tür ‘depolama’ alanıdır. Birçok çeşidir vardır.
Web hosting
En çok tercih edilen hosting türlerinin başında gelir. Web hosting hizmetleri sürekli açık ve bilgisayardan daha güçlü olan makineler üzerinden (sunucular) üzerinden sağlanılır. Bu sunucular her zaman kullanıcı tarafından erişilebilir olmalıdır. Bu sunucular özel odalarda (datacenter) muhafaza edilir. Sunucuların sürekli açık kalmasını sağlamak için datacenter’da sürekli orda bulunan bir sistem mühendisi, klima, elektrik kesintilerini önlemek için jeneratör, Yüksek hızda internet’in (metro internet) olması gereklidir.
Reseller hosting
Çok sayıda web sitesinin aynı alanda, tek bir pakette barındırılmasını mümkün kılan ‘ihtiyaca özel’ hizmetlere reseller hosting denir. 10 adede kadar site barındırma sunan bir reseller hosting, bu şekilde çok sayıda siteyi aynı havuzda tutabilmeyi sağlar. Bu seçenek, tek bir pakette aynı zamanda farklı kişi ya da kurumlara ait sitelerine de ev sahipliği yapabilir. Bu yönüyle ‘tercih edildikten sonra ticari bir model’ olarak da kullanılabilir.
Sunucu nedir?
Sunucu, hosting’e göre daha yüksek fiyatlı bir tercih. Eğer web sitesinde büyük miktarda veri olacaksa ve hız çok önemliyse sunucu alternatifleri biri tercih edilebilir. Sunucular, genel itibarıyla uygun özellikler taşıyan web siteleri için hosting’e göre daha yüksek stabilite ve hız vadeder.
Hosting veya sunucu satın alırken dikkat etmeniz gerekenler
Hosting veya sunucu hizmetleri satın alırken RAM miktarı, veritabanı sayısı ve boyutu, disk donanımı gibi ara bileşenlere ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu ara bileşenlerden hangisinin sizin için gerekli olduğunu size ancak bir profesyonel bir danışman söyleyebilir.
Halihazırda bir siteniz var diyelim, önceden yüklenmiş görseller ve genel itibarıyla içeriklerle belirli miktarda veri alanının kullanılması söz konusu. Örneğin 5 GB’lık veri alanı önceden yüklenmiş içerikler nedeniyle kullanımda, eğer satın alacağınız paket 5 GB’ye kadar depolama alanı sunuyorsa bundan sonra yükleyeceğiniz içerikler, çeşitli güncellemeler, vb. sırasında sorun yaşanır. Bu tip özellikleri dikkate almak önemli.
Bu nedenle genel anlamda firmalardan veri-odaklı destek alarak ilerlemeniz gerekir.
Bu anlamda, güvenilir hosting firmaları size gerekli desteği sağlamalıdır. Bu firmalar arasından seçim yaparken;
- Evden yönetilen hosting firmaları yerine ofis adresi, ofis telefon numarası gibi firma bilgilerini belirten, ofiste hizmet veren tanınmış şirketleri tercih etmelisiniz.
- Bulunduğunuz yerin lokasyonunu almak sitenize hız katacacaktır. Bulunduğunuz ülkenin lokasyonunu almayı tercih etmelisiniz.
- Yazılım desteği olan firmaları tercih etmelisiniz.
Güzel Hosting Firması web sitenizin ihtiyacına göre hazırlanmış uygun fiyatlı hosting paketleri, yüksek uptime, gerçek 7/24 destek hizmeti ve özel sunucuları ile yüksek kaliteli hizmeti, en uygun fiyata sunar.
Yorum Yap