Şili’nin piyasa düzenleyici kurumu Fiscalia Nacional Economica, Activision Blizzard yapımcısının Microsoft tarafından satın alınmasını onaylama kararını açıkladı. Bu son derece tartışmalı anlaşma, Microsoft’un yılın başında Activision Blizzard’ı satın alma niyetini açıklaması ve o zamandan beri bir dizi yasal geri bildirim almasıyla 2022’nin en büyük oyun hikayelerinden biri oldu.
Activision-Blizzard için Henüz Net Bir Şey Yok
Activision Blizzard’ı satın almak için Microsoft’un, anlaşmayı gözden geçirecek ve Microsoft’un rakiplerine karşı haksız rekabet avantajına sahip olduğu bir antitröst durumu yaratma riskinin olup olmadığına karar verecek olan 16 ülkenin onayına ihtiyacı var. Sırbistan, Brezilya ve Suudi Arabistan bu 69 milyar dolarlık anlaşmayı çoktan onaylamış olsa da diğer antitröst kuruluşları hala devralımı gözden geçiriyor ve henüz kararlarını açıklamadı.
Şili’nin piyasa düzenleyici kurumu Fiscalia Nacional Economica (FNE), 29 Aralık 2022’de Microsoft tarafından Activision Blizzard’ın satın alınmasını onaylama kararını yayınladı.
Activision Blizzard en büyük video oyun geliştiricilerinden biri, bu anlaşma oyun pazarının dengesini tehdit etmiyor ve Microsoft’un Şili’deki rakipleri için haksız bir durum yaratmayacak.
FNE Anket Gerçekleştirdi
FNE, Microsoft Activision Blizzard alımını onaylayıp onaylamamaya karar vermek için çeşitli veriler topladı ve Şilili oyuncular arasında bir tüketici anketi gerçekleştirdi.
Kuruluş iki analiz gerçekleştirdi: satın almanın diğer geliştiricilerin bu yeni varlıkla rekabet etmesini engelleyip engellemeyeceğini değerlendirmek için yatay bir analiz ve Microsoft’un diğer platformların Activision Blizzard tarafından geliştirilen oyunları sunmasını engelleyip engellemeyeceğini değerlendirmek için dikey analiz.
FNE, kararında Microsoft Activision Blizzard anlaşmasının Şili’deki video oyun endüstrisinin genel dengesi için bir tehdit oluşturmayacağını düşündü. Organizasyon, Microsoft’un Call of Duty’yi Xbox’a özel hale getirmeye karar vermesi halinde bile Şilili oyuncuların Electronic Arts, Take Two, Ubisoft ve Epic Games’ten birinci şahıs nişancı oyunları oynayabilecekleri sonucuna vardı.
Ayrıca, Şili’nin piyasa düzenleyici kurumu, Call of Duty’nin Latin Amerika bölgesi için dünyanın diğer bölgeleri kadar alakalı olmadığını düşündü. Çünkü tüketici anketi, Şilili oyuncuların tercih ettikleri oyunu değiştirmektense farklı bir oyuna geçmeyi tercih edeceğini ortaya koydu.
Activision Blizzard Satın Alımı Oyuncu Tabanını Bozmayacak
Genel olarak FNE, Activision Blizzard oyunlarının Şilili oyuncular arasında en popüler oyunlar olmadığını ve satın almanın yerel oyuncu tabanını bozmayacağını açıkladı. Bu nedenle Şili, Microsoft’un Activision Blizzard’ı satın almasını onayladı.
69 milyar dolarlık anlaşmayı destekleyen ülkeler listesinde Sırbistan, Brezilya ve Suudi Arabistan’a katıldı. Bununla birlikte, şirket hala ABD’de Federal Ticaret Komisyonu tarafından açılan bir dava ile karşı karşıya olduğundan, Microsoft, Activision Blizzard’ı satın almaya daha yakın değil.
Yorum Yap