Yanı Başımdaki Dost: Sesli Asistan Siri 

Akıllı cihazların sayısı ve kullanım alanı arttıkça daha efektif kullanılması için geliştirilen sesli asistanların önemi artıyor. Bu kapsamda öne çıkan sesli asistan ise Siri. Herhangi bir ekrana veya tuşa dokunmadan tamamen sesli komutlar ile çalışan Siri teknolojisi nedir, nereye gidiyor, bizleri neler bekliyor?  

Son yıllarda teknoloji dünyasında hayatımızı tamamen şekillendiren gelişmeler yaşanıyor. 9 Haziran 2007 tarihinde merhum Apple CEO’su Steve Jobs, ABD’De düzenlenen Macworld etkinliğinde; “Birlikte tarih yazmaya hazır mısınız” diyerek hayatımızı tamamen değiştirmişti. Steve Jobs’un alkışlar eşliğinde tanıttığı ilk iPhone modeli ile cep telefonu kavramı tamamen değişmiş, tüm dünyayı etkileyen yeni bir dönem başlamıştı. iPhone dokunmatik ekranlı ilk telefon değildi ama sunduğu dokunmatik deneyimi ile o zamana kadar mouse ve klavye kullanmaya alışık nesli, yepyeni bir döneme davet etti. 

 


Göz atmak isteyebilirsiniz; Siri artık hayvan sesi ve daha fazlasını çıkarabiliyor


 

İlk iPhone tanıtımının üzerinden 12 yıldan fazla geçerken bu süreçte tüm teknoloji dünyası yeniden evrimleşti. Böylece, önce akıllı telefonlar için geliştirilen mobil uygulamalar hayatımızın bir parçası oldu. Bu uygulamalar sayesinde parmaklarımız dokunmatik ekranlar üzerinde hareket etmeye başlayarak yeni bir dönemin ilk yıllarını oluşturdu. Tüm bu süreçte sadece Z kuşağı olarak anılan 2000 sonrası doğan nesil değil 90, 80 ve hatta orta ve yaşlı kesimi de kapsayan “dokunmatik ekran” çağı yaşandı. Şimdi ise bu çağ geride kalırken yepyeni bir döneme giriyoruz… 
Artık sokaklarda, iş yerlerinde, evlerde ve otomobillerde kendi kendine konuşuyormuş gibi gözüken insanların dünyasındayız. 

 

Gerçek ile fütürizm arası bir yer… 

Sesli asistanlar sayesinde yeni bir döneme girerken önümüzdeki 10 yıl içerisinde teknolojik cihazlarla konuşarak iletişim kurmanın, dokunmatik ekranlara ciddi bir alternatif olacağı tahmin ediliyor. Geçmişte sadece bilimkurgu filmlerinde karşımıza çıkan akıllı cihazlarla iletişimin sesli biçimde sağlanması günümüzde gerçeğe dönüşüyor. Sesli asistanlar ve arayüzler yavaş ama emin adımlarla dijital hayata dahil olurken, hayatımızı da yeniden biçimlendiriyor. Internet of Things – Nesnelerin İnterneti ile birlikte birbirine bağlı binlerce cihazın yanı sıra tüm sistemlerin sesler kontrol edilmesi ilginç bir dönemi başlatacak. 

Sesli asistanların geniş kitleler tarafından deneyimlenmesi yine iPhone cihazlar ile sağlanmaya başlandı. Böylece, 2011’de sunulan Apple’ın sesli asistan hizmeti Siri sayesinde sesli komutlar ile cihaz kontrolü yeni bir boyuta taşındı. İlk yıllarda ses tanıma teknolojisi ile yapay zekanın emekleme dönemleri bu yeni teknolojinin test süreçleri halindeydi. Apple’ın Siri sesli asistanı ardından Amazon ‘Alexa’yı, Google ‘Google Asistan’ı, Samsung ‘Bixby’i ve Microsfot ‘Cortana’yı teknoloji severler ile buluşturdu. Ancak Siri, hepsinin önündeydi… 

 

Siri nasıl çalışıyor? 

Siri’den iPhone’unuzdan bir mesaj göndermesini, Apple TV’nizde favori TV şovunuzu oynatmasını isteyebilirsiniz. Ayrıca, Siri, dilediğiniz görevi dilediğiniz Apple aygıtınızda sizin için gerçekleştirebilir. Yapmanız gereken tek şey istemektir. Peki teknolojik açıdan Siri, nasıl işlev sunar? Arka planda ne var?  

 

Metin motoruna konuşma 

Kullanıcıların yaptığı hava durumu nasıl şeklindeki soruların metin motoruna dönüştürülmesi. 

 

 

Gürültü azaltma motoru 

Yapılan sesli komutun ortam seslerinden ayrıştırılması ve temiz bir ses için filtreleme işlemi sağlanır. 

 

Ses tanıma ve etiketleme 

Kullanıcının yaptığı hava durumu nasıl gibi sesli komut için sistemin sonuçları etiketlemesi gerekmektedir. Böylece, bu işlem için yapay zekanın on binlerce farklı veri setleri ile eğitilmesi gerekmektedir. Buna ek olarak farklı etiketlerin sınıflandırılması da öğrenilir. 

 

Konuşma sıkıştırma motoru 

Sesli asistan Siri için hız en önemli noktalardan birisidir. Cevapların daha hızlı verilebilmesi için kullanıcının sesinin sıkıştırılarak iletilmesi sağlanır. Bu şekilde ses dosyaları internete üzerinden çok daha hızlı şekilde sesli asistanın sunucularına göndererek işler. 

 

Kullanıcı arayüzü 

Kullanıcıların sesli asistan ayarlarını yapabilmeleri için mobil uygulamalar veya benzeri bir programdaki arayüz prensibinin benzer bir şekilde uygulanması, kullanılabilirlik açısından sesli asistanlar için de gereklidir. 

 

İşte Siri ile konuşmanın birkaç yolu “Hey Siri” komutunu kullanma 

 

“Hey Siri” dedikten hemen sonra neye ihtiyacınız olduğunu söylemeniz yeterlidir. Örneğin, “Hey Siri, bugün hava nasıl?” diyebilirsiniz. 

 

Düğmeye basıp bırakma 

 

Apple Watch’ta Siri ile konuşmanın birkaç yolu 

“Hey Siri” komutunu kullanma 

Apple Watch’unuza bakın veya aygıtınızın ekranına dokunun. Aygıtınız uyandığında “Hey Siri” dedikten hemen sonra neye ihtiyacınız olduğunu söylemeniz yeterlidir. 

Konuşmak için kolunuzu kaldırma 

watchOS 5 ve sonraki sürümlerinde “Hey Siri” demenize gerek yoktur. Saatinizi ağzınıza yakın tutmanız ve neye ihtiyacınız olduğunu söylemeniz yeterlidir. 

Digital Crown’a basma 

Digital Crown’a birkaç saniye boyunca basın, ardından Siri’ye neye ihtiyacınız olduğunu söyleyin. Daha uzun bir istekte mi bulunmak istiyorsunuz? Ne istediğinizi tamamen dile getirene kadar Digital Crown’u basılı tutmanız yeterlidir. 

 

Geleceği parlak 

 

Exit mobile version