Bunlar dışındaki yeniliklere değinecek olursak; artık aldığımız take’ lerin otomatik olarak renklendirilmesini sağlayabiliyoruz. Böylece kayıt esnasında not alırken renklerine göre ayrıştırdığımız take’ leri çok daha pratik bir şekilde işleyebilmekteyiz. Logic menüsünden File > Project Settings > Recording dizgesini izledikten sonra ”General” sekmesindeki ”Auto Colorize Takes” kutucuğunu işaretlememiz gerekiyor. Ayrıca ”key commands” içerisinden ”Select Previous Section for Realtime Comping” fonksiyonunu aratıp bir kısayol tuşu atadığımızda; bu kısayolu kullanarak kayıt esnasında beğendiğimiz take’ leri işaretleyerek direkt olarak kombinasyonumuzun içerisine eklenmesini sağlayabilmekteyiz. Bir diğer yenilik ise herhangi başka bir take’ i, take folder üzerine sürüklediğimizde o take ilk seçenek olarak yerini almakta.
Bu sayımızdan itibaren köşemizin son paragrafını sizlerin merak ettikleri doğrultusunda içeriklendireceğiz. Soru ve sorunlarınıza çözüm önerileri yaratırken; konuları buradan paylaşarak aynı yoldan geçecek olanların yollarına da ışık tutmayı amaçlamaktayız. Konuları ise sizlerden gelen soruların ortak paydasında toplanan sorular belirleyecek.
Soru:
”Projemde bulunan kanallardan 5 tanesini gruplayarak; hepsine birden nasıl efekt uygulayabilirim?”
Cevap:
”Mixer Window” da(command + 2) belirlemiş olduğunuz kanalları, shift + klik uygulayarak seçtikten sonra ”channel strip” te ”off” yazan kısmın üzerindeki alana tıklayınca gruplama seçenekleri karşınıza çıkacak. 1′ den 32′ ye kadar olan seçenekten dilediğimizi belirledikten sonra, ”Group Settings” içerisinden yine istediğimiz fonksiyonları aktive edebilmekteyiz. Efektlendirme kısmını ise bu kanalların output’ unu bir aux kanalına yönlendirerek yapacağız. Yine 5 kanalımız birden seçiliyken; herhangi birinin ”output” sekmesine tıklayıp; seçenekler arasından ”bus” kanallarından birini seçiyoruz. örneğin 22. Ardından Logic bize; input’ u bus 22, output’ u stereo out’ a yönlendirilmiş yepyeni bir aux kanalı yaratıyor. Bu sayede 5 kanalımızı kendi içerisinde miksledikten sonra sadece onlara ait bir submix kanalımız oluşmakta. Aynı analog masada olduğu gibi. Artık buss 22 channel strip üzerine dilediğimiz dinamik işlemciyi, efekti ekleyebilir hatta otomasyona sokabiliriz.
|