SDK Nedir? API ile Farkı Nedir?

SDK nedir, API ile herhangi bir farkı var mıdır? Yazılımcı yolunda ilerliyorsanız öncelikle bu soruların cevabını bilmelisiniz.

SDK nedir sorusuna yanıt arayışına girenler büyük bir çoğunlukla yazılım dünyasına yeni adım atan kişilerden ya da zaten önceden yazılımla ilgilenen fakat ilk kez SDK ile çalışacak olan yazılımcılardan oluşuyor.

Bu sorunun cevabını merak etmenizin nedeni ne olursa olsun, bu rehberde SDK ile ilgili kafanıza takılması muhtemel tüm sorulara cevap bulabilirsiniz.

SDK Nedir?

SDK, software development kit kelimelerinin kısaltmasıdır. Türkçe karşılığı ile yazılım geliştirme kiti anlamına gelir. Uygulama geliştiricilerinin her şeyi sıfırdan yazma gereksinimini ortadan kaldırmak için çeşitli araçlar sağlar.

Standart bir yazılım geliştirme kitinde genellikle şunlar bulunur:

SDK ve API Farkı Nedir

SDK ve API Farkı Nedir?

Bu, yazılım dünyasına ilk kez adım atanların sık sık karşılaşacağı iki terimden biridir. Diğeri ise API’dır. İkisinin de birden fazla ortak noktası vardır.

Örneğin hem SDK hem API, uygulamanın işlevselliğini geliştirmek ve daha az kod yazmak için siz geliştiricilere büyük kolaylık sunar ama çalışma biçimi söz konusu olduğunda ikisi arasında devasa bir fark ortaya çıkar.

API ve SDK’nin karıştırılmasının nedeni genellikle SDK’nin bir API içermesidir. Bu kafa karışıklığını gidermek için dikdörtgen düşünün. Bunu ortadan ikiye ayırdığınızda iki farklı kare elde edebilirsiniz, değil mi? Ama elinizde bir kare varsa bir dikdörtgene sahip olamazsınız. Aynı durum API için de geçerlidir. SDK, API içerebilir fakat API, SDK içeremez.

API kullanma amacı ile SDK kullanma amacı her zaman aynı olmayabilir. SDK, geliştiricilere daha kapsamlı araçlar sunarken API, veri aktarımı yaparken kullanılabilir.

SDK Kullanmanın Avantajları Neler?

Exit mobile version