Script Ne Demek? Ne İşe Yarar?

Script ne demek, ne işe yarar, neden kullanılır? İki dakika içerisinde script ile ilgili kafanıza takılan tüm sorulara yanıt bulabilirsiniz.

Script Ne Demek? Ne İşe Yarar?

Yazılım dünyasına adımınızı yeni atıyorsanız script ne demek sorusu cevabını merak ettiğiniz soruların başında geliyordur. Aslına bakılacak olursa kelime anlamı sayesinde yalnızca yazılım dünyasında değil sinemada da kullanılan bir terimdir.

Bu kelimenin Türkçedeki karşılığı senaryodur. Tiyatro oyunları, filmler, diziler ve benzerleri için yazılan metin anlamını taşıyan senaryonun anlamı yazılım tarafında da değişmiyor. Bunu script terimini daha detaylı şekilde ele aldıkça daha iyi anlayacaksınız.

Script Ne Demek?

Script, herhangi bir yazılım dili ile yazılmış kodlara verilen bir isimdir. Örneğin sayfanın sağ alt köşesine yukarı taşıma butonu eklemek istediğinizi varsayalım. Bunu yapmak için yazılan kodlara script adı veriliyor.

Arama motorlarında hızlıca bir arama yaparsanız pek çok konuda hazır script bulabilirsiniz. Bunların arasında önceden başka yazılımcılardan tarafından yazılmış ve ücretsiz ya da ücretli bir şekilde dağıtılan scriptler yer alacaktır.

Script Ne İşe Yarar?

Scriptler, hangi sistem üzerinde çalışıyor olursanız olun, işinizi daha kısa sürede bitirmenize ve kendi yazılım bilginizle yazamadığınız kodları sisteminize dahil etmenize yardımcı olur. “Yukarı çık” butonu örneğinden ilerleyelim. Bunu yapmak için HTML, CSS ve JavaScript bilmeniz gerekiyor.

HTML ile buton ekliyor ve fonksiyon çağırıyorsunuz. CSS ile butonu özelleştiriyor, konumunu belirliyorsunuz. JavaScript ile fonksiyonun kendisini yazıyorsunuz. Hiçbir yazılım bilgisi olmayanlar için oldukça zahmetli bir süreç gibi görünebilir ama diğer yazılımcılar tarafından paylaşılan scriptler sayesinde bu sürece katlanmak zorunda kalmıyorsunuz.

İşlerinizi kısa sürede tamamlamanıza da yardımcı oluyor. Kodlamakla zaman kaybetmek istemiyorsanız daha önce yazılan scriptleri kullanabilirsiniz ama bunları direkt kullanmadan önce kod yapısına kısa bir göz gezdirmek gerekiyor. Hangi kodun ne amaçla kullanıldığını göz önünde bulundurmak gerekiyor. Aksi takdirde bunun yararından çok zararını görebilirsiniz.

Tabii ki her script her programlama dili ile uyumlu değildir. Bazıları PHP, bazıları C++, bazıları JavaScript ile yazılabilir. Bu scriptler her platformu da desteklemeyebilir. Örneğin web sitelerini daha dinamik hâle getirmek için kullandığımız JavaScript’i doğrudan bir oyun için geliştirilen programlama dilinin yerine kullanamazsınız.

Script Nerelerde Kullanılır?

Scriptler, bir programın nasıl çalışacağını gösteren talimatlar olarak düşünülmelidir. Google gibi bir arama motorunu açtığınızı, arama kısmına belirli terimleri yazıp arama butonuna tıkladığınızı varsayın. Bu senaryoda arama sonuçlarına yönlendirilmeniz gerekiyor, değil mi? Bir script ile elde edilen sonuç budur.

Buradan hareketle tahmin edebileceğiniz üzere script herhangi bir yerde kullanılabilir fakat daha önce de belirttiğimiz gibi, kodları kendi kodlarınızın arasına entegre etmek için iki dilin de uyumlu olmasına dikkat etmeniz gerekiyor.

Exit mobile version