Scoville Ölçeği Nedir? En Acı Biberler Neler?

Scoville ölçeği nedir, nasıl hesaplanır, bu ölçeğe göre dünyanın en acı biberleri nelerdir? Hepsi ve daha fazlasını bu yazıda cevapladık.

Scoville ölçeği nedir? Biberlerinizin ne kadar acı olduğunuzu bir kere de olsa merak ettiyseniz sorunuzun cevabını verecek olan bu ölçektir. Bu cümleden yola çıkarak tahmin edebileceğiniz üzere bu ölçek, biberlerin ne kadar acı olduğunu öğrenmenizi sağlıyor.

Acılık oranı biberden bibere değişir. Örneğin dünyanın en acı biberi olarak bilinen Carolina Reaper biberi 2,2 milyon SHU acılığa sahiptir. Dünyanın en acı biberlerinden biri olan bhut jolokia biberinin ise 1 milyon SHU acılığı bulunuyor.

Peki, bu sayılar ne anlama geliyor? Bu ölçeğe göre bir biberin ne kadar acı olduğu nasıl hesaplanıyor? Bu makalede tam da bu soruların yanıtını öğreneceksiniz.

Scoville Ölçeği Nedir, Nasıl Ortaya Çıktı?

Scoville ölçeği, acı biberlerin acılığını ölçmek için geliştirilen bir ölçüm birimidir. Ölçek, acı bir biberin acı olmasını sağlayan madde kapsaisin miktarını ölçer. Biberin acılığına bağlı olarak onu Scoville acı birimi ile derecelendirir.

Ölçek, 1912 yılında Wilbur Scoville tarafından icat edildi. Ölçeğin ismi de Wilbur’un soyadından geliyor. Scoville bir eczacıydı ve o dönemde insanların derdine deva olacak ilaçlar geliştirmeyi amaçlıyordu. Bu amaç doğrultusunda biberin acılık derecesini ölçmek için bir test gerçekleştirdi.

Bu testte biberleri un kıvamına getirene kadar ezip şekerli su ile karıştırdı. Biberler acılığını yitirene kadar işleme devam etti. Bu sırada tadımcılar da biberin acılığını test etmeye devam etti.

Scoville daha sonra biberi acıdan arındırmak için sayı derecelendirmesi yoluna başvurdu. Derecelendirme için çözeltiyi ne kadar seyreltmesi gerektiğini baz aldı.

Scoville Ölçeğine Göre Dünyanın En Acı Biberleri

Scoville Ölçeğine Göre Dünyanın En Acı Biberleri

  1. Carolina Reaper: 2.200.000 SHU
  2. Trinidad Moruga Scorpion 2.009.231 SHU
  3. 7 Pot Douglah 1,853,936 SHU
  4. Dorset Naga: 1,5 milyon SHU
  5. 7 Pot Primo: 1.473.480 SHU
  6. Trinidad Scorpion Butch T: 1.463.700 SHU
  7. Komodo Dragon: 1.400.000 SHU
  8. Naga Viper: 1.382.118 SHU
  9. 7 Pot Brain Strain: 1.350.000 SHU
  10. Bhut Jolokia: 1.041.427 SHU

Dünyanın en acı biberleri arasında yukarıdaki biberler yer alıyor. Sıralama, en acıdan en az acıya doğru olacak şekilde yapılmıştır.

Exit mobile version