Telefonlardaki SAR Değeri Nedir, Kaç Olmalı?

SAR değeri nedir, kaç olmalıdır? Mobil cihaz kullanıcılarının son zamanlarda oldukça merak ettiği SAR'ın ne olduğunu açıkladık.

Telefonlardaki SAR değeri nedir, ne anlama gelir, kaç olması gerekir? Bu soruların cevabını merak ediyorsanız yalnız değilsiniz. Birçok akıllı telefon kullanıcısının kafasında bu değer ile ilgili bazı soru işaretleri yer alıyor.

Siz de bu kullanıcılar arasında yer alıyorsanız yazının sonunda kafanızdaki bütün soru işaretlerinden kurtulacaksınız.

SAR Değeri Nedir?

SAR, Specific Absorption Rate anlamına gelir. Türkçe karşılığı ile özgül soğurma oranı açılımına sahiptir. SAR değeri ise telefonların yaydığı radyasyonun kullanıcının vücudu tarafından ne oranda emildiğini gösterir.

Bu değer iki şekilde ölçülür:

Kafa ölçümünde akıllı telefon maksimum güçte çalışacak şekilde ayarlanır. Süreç devam ederken veriler kayıt altına alınır. Elde edilen veriler daha sonra W/kg’a dönüştürülür. En yüksek değer ise geçerli değer olarak kayıtlara geçer.

Vücut ölçümünde telefon yine maksimum güçte çalışacak şekilde ayarlanarak gövdeye yerleştirilir. Süreç kafa ölçümü ile aynı işler. Elde edilen maksimum değer ise cihazın vücuda yaydığı radyasyon oranı olarak kaydedilir.

Bu değer önemlidir çünkü yüksek radyasyon alımı vücut ısısını arttırabilir. Baş ve dolayısıyla da beyin üzerinde de oldukça ciddi etkileri olabilir. Çocuklar ve gençler yetişkinlere göre çok daha yüksek bir risk altındadır. Bunun sebebi, beyinlerinin hâlâ gelişme aşamasında olmasıdır.

Teknolojinin hiç olmadığı kadar yükselişte olduğu bir dönemde yaşamanın bir sonucu olarak akıllı telefonlar artık insanların olmazsa olmaz araçlarından biri hâline gelmiştir. Bu telefonların çok fazla faydası olsa da bazı riskleri dikkate almak gerekiyor çünkü bu riskler göz ardı edildiğinde istenmeyen sonuçlarla karşılaşılabiliyor.

Bu tür risklerle karşı karşıya gelmeden önce onlara karşı tedbir almak iyi bir fikirdir. Sizin de bununla ilgili bir sorun yaşamamanız için şunlara dikkat etmeniz gerekiyor:

SAR Değeri Kaç Olmalı?

SAR Değeri Kaç Olmalı?

FDA (Food and Drug Administration) ile iş birliği içinde çalışan FCC’ye (Federal Communications Commission) göre en uygun SAR değeri 1,6 W/kg’dır.

Bu yazıda kullanıcıların kafasında soru işaretler oluşturan değeri ele aldık. 2022 yılında kullanıcılara veda edecek telefonlara da göz atabilirsiniz.

Exit mobile version