Samsung Dünyanın İlk 3 nm Çipini Üretmeye Başladı

Samsung Electronics dünyanın ilk 3 nm çip üretimine başladı. Samsung, 2030 yılına kadar dünyanın en iyi çip üreticisi olarak TSMC'yi geçmek için geçen yıl 2 milyon 151 dolarlık yatırım planını duyurdu.

Samsung Electronics Co Ltd Perşembe günü yaptığı açıklamada, sözleşmeli çip üretiminde çok daha büyük rakip TSMC‘yi yakalamak için yeni müşteriler ararken, küresel olarak ilk kez gelişmiş 3nm teknolojisine sahip çipler üretmeye başladığını söyledi.

Samsung yaptığı açıklamada, geleneksel 5nm çiplerle karşılaştırıldığında, yeni geliştirilen ilk nesil 3nm işleminin güç tüketimini yüzde 45’e kadar azaltabileceğini, performansı yüzde 23 artırabileceğini ve alanı yüzde 16 azaltabileceğini söyledi.

Samsung 3 nm Çipinin İlk Müşterileri Belli

Güney Koreli firma, mobil işlemciler ve yüksek performanslı bilgi işlem çipleri gibi sipariş üzerine üretilen çipleri tedarik eden en son döküm teknolojisi için müşterilerin adını vermedi. Analistler, Samsung’un kendisinin ve Çinli şirketlerin ilk müşteriler arasında yer almasının beklendiğini söyledi.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), dünyanın en gelişmiş döküm yonga üreticisidir. Kendi yarı iletken tesislerine sahip olmayan Apple ve Qualcomm gibi firmalar tarafından kullanılan talaş üretimi için küresel pazarın yaklaşık yüzde 54’ünü kontrol etmektedir.

Veri sağlayıcı TrendForce’a göre yüzde 16,3 pazar payıyla bir saniye uzaklığı olan Samsung, 2030 yılına kadar dünyanın en iyi çip üreticisi olarak TSMC’yi geçmek için geçen yıl 2 milyon 151 dolarlık kazançlı bir yatırım planını duyurdu.

Samsung Döküm İşleri Başkanı Siyoung Choi, “Rekabetçi teknoloji geliştirmede aktif yeniliğe devam edeceğiz” dedi.

Samsung Co-CEO’su Kyung Kye-hyun, bu yılın başlarında, otomobil üreticilerinden beyaz eşya üreticilerine kadar şirketler, kalıcı küresel çip kıtlığını gidermek için kapasiteyi güvence altına almak adına acele ederken, dökümhane işinin yüksek pazar büyümesi beklediği Çin’de yeni müşteriler arayacağını söyledi.

Samsung, 3nm çip üretimi ile ilk üretim yapan firma olurken, TSMC 2025 yılında 2nm hacimli üretim planlıyor.

Analistler, Samsung’un bellek yongalarında pazar lideri olduğunu, ancak daha çeşitli dökümhane işinde önde gelen TSMC tarafından harcandığını ve bunun rekabeti zorlaştırdığını söyledi.

Daol Investment & Securities analisti Kim Yang-jae, “Belleksizlik farklıdır, çok fazla çeşitlilik vardır” dedi.

ABD, Avrupa ve Çin’in üreticilerin yurtiçinde daha fazla çip üretmesi için rekabet etmesiyle birlikte, son küresel çip sıkıntısının bir sonucu olarak çip üretiminin yeri büyük miktarda inceleme altına alındı.

Exit mobile version