Şahane Alışveriş Yaklaşıyor…

Şahane Cuma - 29 Kasım 2019

Gerek mağazalar gerekse de e-ticaret platformlarında inanması güç indirim ve kampanyalara sahne olacak o sürprizlerle dolu alışveriş gününe sayılı zaman kaldı. Gün mü demek lazım, günlerine mi o da tartışmaya çok açık. Ama şurası kesin ki, Kasım ayının son iki haftası hareketli geçecek.

Black Friday – Kara Cuma

Black Friday nedir?

İsterseniz önce bu ismi biraz açalım. Black Friday; Türkçe tam karşılığı “Kara Cuma”. Türkiye’de mağazalar, alışveriş siteleri Cuma’nın bu kara halinin pek sevimli durmayacağını düşünerek, bu özel güne daha çekici adlar vermişler; Şahane, Efsane, Muhteşem Cuma gibi. Biz dosya içinde herkes tarafından çok bilinen özüne bağlı kalarak olaya “Black Friday” diyerek, anlatımımıza devam edeceğiz.

1932’den günümüze kadar süregelen ve esasında ABD’de Şükran Günü (Thanksgiving Day) olarak bilinen bayramdan sonraki ilk Cuma gününe verilen isim olan Black Friday, özetle yerelden küresel hale gelen ‘bayram tadında’ bir alışveriş günüdür. Bu tarihte mağaza ve alışveriş siteleri büyük kampanyalar, indirimler yapar. Mağazaların erken saatlerde açıldığı Black Friday’de aynı zamanda geç kapanma gibi bir tür ritüel halini alan süreç söz konusu. Dalga dalga tüm dünyada etkisini gösteren, ülkemizde de her yıl gerek mağazalar gerekse e-ticaret platformlarında inanması güç indirim ve kampanyalara sahne olan Black Friday için şahane, efsane, muhteşem Cuma’nın yanısıra ‘alışveriş bayramı’ demek de yanlış olmaz.

Şahane Alışveriş Ne zaman?

Black Friday ne zaman?

İşte beklenen sorunun yanıtı; 2019 yılı için Black Friday, 29 Kasım Cuma günü itibarıyla gerçekleşecek. Bu tarih, sürprizler ve inanılmaz indirimlerle yüzleri güldürecek.

Tüketici elektroniği başta olmak üzere sektörde yoğun bir hareketliliğe sahne olacak. Yılın geri kalanına kıyasla bütçe dostu avantajlar eşliğinde alışverişler yapılacak.

Bu arada 29 Kasım öncesinde de sürpriz indirimler görülecek. Genelde Kasım ayının ikinci haftası itibarıyla büyük indirimlerle karşılaşmaya başlayacaksınız. Black Friday indirimleri, birçok mağaza için devam eden hafta sonunda da sürecek. Yani Kasım ayının sonu ve Aralık ayının başı arasındaki dönemde gerçek bir alışveriş şöleni yaşanacak.

29 Kasım indirimlerin ‘tavan yapacağı’ gün olacak. Bu nedenle tüm gözlerin çevrildiği 29 Kasım 2019’a dikkat diyoruz!

Black Friday – Alışveriş Çılgınlığı

Türkiye’de Black Friday indirimleri ve kampanyaları

Küresel piyasaların her yerde aktif olması ve e-ihracat gibi yöntemlerin yaygınlaşması ile birlikte, ürünlere ulaşım da ciddi bir kolaylığa kavuştu. Black Friday ile birlikte; ihtiyaç duyduğunuz teknolojik ürünlere belki de bugüne kadar asla göremeyeceğiniz uygun fiyatlarla sahip olabilirsiniz.

Akıllı Telefonlarda Muhteşem İndirimler Bekleniyor

Akıllı telefonlarda süper indirimler!

Akıllı telefon satın almayı mı düşünüyorsunuz… İşte fırsat, Kasım ayının sonu, 29 Kasım ve ertesi günlerden birinde uzun süredir beklediğiniz indirimlerle karşılaşacaksınız. Kesinlikle karşılaşacaksınız! Samsung, Apple, Huawei, Xiaomi, Oppo, Honor, Sony, LG, Vestel, General Mobile ve diğer tüm üreticilerin akıllı telefonları için akıl almaz indirimlere sahne olacak Black Friday! İyi alışverişler.

Beyaz eşya ve küçük ev aletleri fırsatları

Beyaz eşyalar da indirimlerden etkilenecek. Kimi buzdolabı ve fırınlarda yüzde 50’lere varan indirimlerle karşılaşabilirsiniz. Yüzde 20-30 indirim bandına kesin olarak hazır olun. Bu kapsamda taksit avantajları da gündeme gelebilir. Black Friday dönemini genel itibarıyla küçük ev aletleri ve beyaz eşya segmentlerinde de fiyat/kampanya bağlamında çok avantajlı şekilde deneyimlemeniz mümkün.

Televizyonda Black Friday Fırsatları

TV satın almanın tam zamanı!

TV satın almanın altın kuralını açıklıyoruz: Black Friday! Tüm yıl boyunca eşine az rastlanır TV indirimleri ile karşı karşıya olacaksınız. Önceki yıllarda TV tarafındaki rekabetin çarpıcı bir sonucu olarak birçok model deyim yerindeyse ‘kapış kapış’ satın alındı. Süper-fiyatlar sayesinde TV satışlarının patlama yapacağı Black Friday zamanından siz de en karlı şekilde çıkabilir, büyük ekranlı (evinizin ölçülerine en uygun modeller için kapsamlı incelemeler yapmayı ihmal etmeyin, tüketici elektroniği satan zincir mağazalara uğrayabilir, satın almayı planladığınız modeli yakından görebilirsiniz), yüksek çözünürlüklü (minimum 4K) ve gelişmiş teknolojilere sahip bir TV satın alabilirsiniz.

Aksesuarlarda ‘inanılmaz’ fiyatlar!

Mini hoparlörler, taşınabilir şarj üniteleri, mouse’lar, kulaklıklar, çeşitli kablolar… Aksesuarların altın dönemine hazır olun! Black Friday boyunca farklı ürün kategorilerine yönelik sepete atacağınız aksesuarlar dayanılmaz fiyatları ile size göz kırpacak.

Teknolojiye dair her şey indirimde!

Genel itibarıyla Black Friday demek ‘indirim’ demek. Kategori bağımsız şekilde teknolojiye dair hemen her şey çarpıcı fiyatlarla sunulacak. Bu arada Black Friday’in hemen ardından gelecek Cyber Monday (yani Siber Pazartesi) de kampanyalı fiyatların söz konusu olacağı bir diğer fırsat günü olacak. Ancak daha önceki yıllardan hatırladığımız kadarıyla birçok ‘star’ ürün için stokların Black friday’de tükenebildiğine tanıklık edildi. Bu yüzden siz siz olun Black Friday’e odaklanın.

MediaMarkt İcra Kurulu Başkanı Yenal Gökyıldırım

MediaMarkt’da Şahane Cuma

Bu yıl 29 Kasım Cuma gününe denk gelen ‘Şahane Cuma’ ile ilgili açıklamalarda bulunan MediaMarkt İcra Kurulu Başkanı Yenal Gökyıldırım, “Geçen senelerde gerçekleştirdiğimiz ‘Şahane Cuma’ kampanyalarımızda geri sayım yaparak gerek mediamarkt.com.tr ve Levent merkez mağazamızda perşembe gecesi indirimleri başlattık. Bu yılki ‘Şahane Cuma’ için de hazırlıklarımız devam ederken tüketicilerin ihtiyaç ve isteklerini göz önünde bulundurarak kampanyamızı şekillendiriyoruz.

Teknolojiseverlerin büyük bir heyecanla beklediği ‘Şahane Cuma’ hem mağazalarımızda hem de web sitemizde yoğun bir trafik oluşturuyor. Alışverişin en çok yapıldığı platform ise hala fiziksel mağazalar olurken bunun sebeplerinin başında mağazalarımızdaki ‘Sanal Gerçeklik’ (VR), ‘OEM’ ve oyunculara özel deneyim alanlarımızla tüketicilerin mağazalarda geçirdiği zamanı eğlenceli hale getirmemiz ve “Keyfine Bak” konseptimiz geliyor. Mağazalarımızda tüketicilerin deneyerek ve dokunarak ürünleri keşfetmesi de bu duruma etkenken, MediaMarkt’ın online mağazasında ise bambaşka bir trafik yaşanıyor. Örneğin; geçen sene daha indirimler başlamadan popüler arama motoru Google’da en çok aranan markalar arasına MediaMarkt’ın web sitesi girerken ziyaretçi sayımızda ise tam %139’luk bir artış gördük. Fiziksel mağazalarımızdaki ziyaretçi sayımızda da %50’lik bir artış yaşadık.

“Günler öncesinden indirimlerin duyurularını yapmaya başlayacağız…”

Bu yıl da günler öncesinden indirimlerin duyurularını yapmaya başlayacağız. Kampanya ve indirimlerimizi geçen senelerde en çok ilgi çeken ürünleri göz önünde bulundurarak şekillendiriyoruz. Akıllı telefonlar ve oyun konsolları geçen senenin en çok tercih edilen ürünleri olurken tüm kategorilerde önemli satışlar yaptık. ‘Şahane Cuma’ kampanyamızdaki avantajlı fiyatları ve indirimleri hafta sonu da devam edecek şekilde planlıyoruz ve tüketicilerimizin hem mağazalarımızdan hem de internet sitemiz üzerinden istedikleri ürünlere en uygun fiyatlarla ulaşabilmeleri için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.’’ dedi.

Black Friday’de güvenli online alışveriş

Black Friday güvenli online alışveriş önerileri

Her yılın Kasım ayında Black Friday nedeniyle Türkiye dahil pek çok ülkede markalar, mağazalar ve e-ticaret siteleri fırsat indirimleri sunuyor. Ancak siber suçlular da bu dönemi, kendi açılarından fırsata dönüştürmeye çalışıyor. Siber güvenlik kuruluşu ESET, online dolandırıcılara karşı uyarılarda bulundu ve güvenli online alışveriş yapmanın yollarını aktardı. Tüm dünyada ve Türkiye’de Kasım ayının dördüncü cuması, Kara Cuma (Black Friday) ve onu izleyen pazartesi günü de Siber Pazartesi (Cyber Monday) olarak anılıyor. İlk olarak ABD’de ortaya çıkan ve tam bir alışveriş çılgınlığının yaşandığı bu günlerde özellikle giyim, kozmetik, elektronik gibi kategorilerde olağanüstü indirimler yapılıyor. Bu güzel fırsatlardan ne yazık ki siber suçlular da yararlanmaya çalışıyor.

Siber suçluları neye odaklanıyor?

Siber suçluların temel hedefi, online alışveriş yapanların kimlik veya kredi kartı bilgilerine ulaşarak, gelir elde etmek. Bunun için; bankacılık zararlı yazılımları, tarayıcı veya tarayıcı eklentilerinde kod yürütme açıkları, ortadaki adam saldırısı (man in the middle attack), sahte Android bankacımık uygulamaları, arama motoru ve DNS Zehirlenmeleri gibi çeşitli saldırı yöntemlerini kullanıyorlar. Bu yollarla ulaştıkları bilgileri ya kendileri doğrudan kullanıyor ya da kullanmaya hevesli başka suçlulara satıyorlar.

ESET Türkiye – Gürcan Şen

Black Friday Online Alışveriş Önerileri

ESET Türkiye İstanbul Teknik Müdürü Gürcan Şen, online alışveriş yaparken, bu tür siber saldırıların hedefi olmamak ve güvenli alışveriş yapabilmek için şu ipuçlarını paylaştı:

1) Alışverişi kendi cihazlarınızla yapın. İster bilgisayarınız ister tabletiniz veya akıllı telefonunuz olsun, alışverişte kendi cihazınızı kullanın. Cihazın davranışındaki tuhaflıkları ayırt etmek sizin için çok daha kolay olacaktır. Toplu kullanımın olduğu internet cafeler gibi yerlerdeki cihazlardan finansal işlem yapmaktan münkün olduğunca uzak durun.

2) Halka açık Wi-Fi noktalarından alışveriş yapmamaya çalışın. Her internet bağlantısı, online ödemeler için yeteri kadar güvenli değildir. Online alışveriş için çarşı ve alışveriş merkezlerindeki halka açık Wi-Fi noktalarını kullanmayın. Favori e-mağazanıza kişisel bağlantınız yoluyla erişmeniz daha güvenli bir seçenektir.

3) Kredi kartı veya sanal kredi kartı kullanın. Kredi kartı kullanarak yapılan satın alma işlemleri, vadesiz veya tasarruf hesaplarınızda tuttuğunuz paranızı kapsamadığından, daha güvenlidir. Hatta limiti sınırlanmış sanal kredi kartı kullanırsanız, riski minimize etmiş olursunuz.

4) Güvenlik yazılımınız güncel olsun. Halen yapmadıysanız, birden fazla koruyucu katmana sahip güvenilir ve güncel bir internet güvenliği çözümü yükleyin. Tercihen bu çözüm, e-bankacılık ve online ödemeleriniz için de koruma hizmeti sunan bir çözüm olsun. ESET yazılımları, ‘Bankacılık ve Ödeme Sistemleri Koruması‘ modülüyle kullanıcılarına ekstra güvenlik sağlıyor.

5) Online adres çubuğunu her zaman kontrol edin. Size güvenilir alışveriş ortamı sunan ve muhtemel sorunları çözmenize yardımcı olabilecek, saygın ve güvenilir e-ticaret sitelerini tercih edin. Ancak tanınmış bir siteyi gördüğünüzde bile tedbiri elden bırakmayın. Dolandırıcılar orijinalleriyle neredeyse tamamen özdeş sahte web siteleri oluşturabilirler. Bundan sakınmak için gözünüz URL’nin yani adres çubuğunun üzerinde olsun. Sahte siteler, taklit etmeye çalıştıkları resmi sitelerden farklı internet adresleri kullandıkları için kolayca tespit edilebilirler.

6) Sahte indirim fırsatlarına karşı temkinli olun. Gerçek olamayacak kadar iyi bir Kara Cuma teklifi alırsanız, büyük ihtimalle gerçek değildir. Gelen kutunuza sahte indirim fırsatlarının gönderilmesi alışılmış bir durumdur. Bu sahte indirim fırsatları, kullanıcıları kredi kartı numaraları gibi kritik bilgileri toplayan sahte web sitelerine yönlendirirler.

7) Alışverişten sonra ekstrelerinizi kontrol edin. Banka ve kredi kartı hesap bakiyelerini kontrol etmek, özellikle normale göre yoğun alışveriş yapılan dönemlerin ardından her zaman iyidir. Bunu yaparken, online bankacılığa güvenli bir şekilde eriştiğinizden emin olun ve hesabınızın güçlü bir şifreyle, düzgün bir şekilde korunduğunu kontrol edin.

Exit mobile version